Дефіцит ліків в Україні — частина ворожої ІПСО!
28 лис, 2023 0 Коментарів 176 Переглядів

Дефіцит ліків в Україні — частина ворожої ІПСО!

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Івано-Франківькій області звертає увагу на те , що за повідомленнями  Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України, українцям на електронні скриньки масово розсилають фейкові листи про дефіцит ліків в аптеках та закликають замість ліків з доведеною ефективністю використовувати народні засоби. У повідомленнях, які надіслані начебто від МОЗ, йдеться про те, що дефіцит ліків виник на тлі відмови України від лікарських засобів, вироблених на території рф чи білорусі, а також через ускладнену логістику.

Ця інформація не відповідає дійсності та є частиною ворожої інформаційно-психологічної операції (ІПСО). Наразі в аптечних мережах немає дефіциту жодної групи препаратів. Пацієнти мають доступ до оригінальних та якісних генеричних лікарських засобів. Усі ліки постачають до аптек як від українських, так і від іноземних фармацевтичних компаній (звісно, за винятком країн-агресорів — росії та білорусі).
 Наразі, за даними компанії «Proxima Research», залишків ліків в аптеках вистачить на 37 днів. Певні проблеми виникли на початку повномасштабного вторгнення, коли внаслідок панічних настроїв населення скуповувалися ліки про запас. Крім того, виникли проблеми з логістикою, були зруйновані склади та аптеки, та і взагалі всі ланки товаропровідного ланцюга перебували в шоковому стані та не знали, що робити. У той період залишки ліків опустилися до 2-тижневого рівня, а по окремих позиціях ліків дійсно фіксувався дефіцит, зокрема на препарати левотироксину натрію та окремі препарати інсуліну. Проте ринок швидко оговтався від шокового стану і залишки в аптеках також швидко відновилися. Ще одним шоком для ринку стало панічне споживання 31.03.2023 р. напередодні запровадження е-рецепта на всі рецептурні лікарські засоби, у той період рівень залишків знизився до 26-денного рівня.

МОЗ наголошує, що дефіциту ліків немає в медичних закладах. У кожній лікарні сформовано резерв препаратів, який необхідний для якісного та безоплатного лікування пацієнтів.
Нагадаємо, що ще у 2022 р. в Україні заборонили обіг ліків, вироблених у росії та білорусі. При цьому заборона обігу ліків, вироблених у росії та білорусі, взагалі не вплинула на ринок, адже обсяг їх аптечного продажу на ринку України становив менше 1% за підсумками 2021 р., тож заборона їх обігу ніяк не могла спричинити дефіцит. Не вплинуло це і на асортиментний ряд, наразі на полицях аптек представлено понад 9,6 тис торговельних назв ліків, що навіть більше, ніж у довоєнний період.
Вітчизняні фармвиробники продовжують працювати. Також до України постачають препарати провідних світових виробників. З початку повномасштабної війни здійснюються невідкладні заходи для забезпечення громадян всіма необхідними лікарськими засобами. Дефіциту чи їх потенційного дефіциту немає.

Крім того, українці мають змогу отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою в межах програми реімбурсації. Наразі до програми входять 515 торгових назв лікарських засобів та медичних виробів.

Лікарські засоби необхідно застосовувати тільки із доведеною ефективністю, попередньо проконсультувавшись з лікарем. Жодні «народні засоби» не замінять повноцінного лікування та вони є недостатньо вивченими з точки зору безпеки та ефективності.

Де можна придбати ліки за е-рецептом?
Інші новини кві. 2023

Де можна придбати ліки за е-рецептом?

В Україні впроваджено електронний рецепт, метою якого є використання сучасних технологій і все більше аптек працює у Електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Знайти найближчу до вас аптеку, яка відпускає ліки за електронним рецептом, можна на...

Пацієнт зможе сам обрати, за яким рецептом він зможе придбати ліки в аптеці - електронним чи паперовим
Інші новини бер. 2023

Пацієнт зможе сам обрати, за яким рецептом він зможе придбати ліки в аптеці - електронним чи

Міністерство охорони здоров'я України з метою вжиття заходів щодо мінімізації шкідливого впливу самолікування на здоров’я населення, забезпечення, моніторингу за дотриманням правил рецептурного відпуску лікарських засобів з серпня 2022 року в...

Як перевірити легальність роботи аптеки
Інші новини чер. 2022

Як перевірити легальність роботи аптеки

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Івано-Франківській області нагадує, що для зручності і підвищення доступності лікарських засобів для громадян постановою КМУ від 22.09.2021 р. № 1002 було дозволено здійснення...

0 Коментарів

Авторизація