20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози
20 жов, 2020 0 Коментарів 789 Переглядів

20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози

20 жовтня  в Україні відзначається Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози.
Цей день встановлений Указом Президента від 17 січня 2005 року. Мета проведення цього дня – звернути увагу жінок на серйозність ризиків захворювання раком молочної залози, поінформувати їх про вирішальні чинники у запобіганні раку грудей, про профілактику і лікування захворювання.
За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, рак грудей є найбільш розповсюдженим видом раку серед усіх онкологічних захворювань у жінок. В Україні рак грудної залози теж лідирує серед жіночих онкологічних хвороб: щорічно близько 16,5 тис. жінок дізнаються про свій діагноз, а щогодини від раку грудей помирає одна жінка. Головна причина високої смертності від цієї хвороби в нашій країні – пізня діагностика.
Кількість випадків раку молочної залози в розвинених країнах різко зросла після 1970-х років. Це пояснюють, зокрема, зміною стилю життя населення розвинутих країн (наприклад, в сім’ях зменшилась кількість дітей, і термін годування грудьми скоротився). В більшості випадків рак молочної залози – спорадичне захворювання, але в 5-10% може бути спадковим та проявляється внаслідок генних мутацій. Крім того, вік та жіноча стать також підвищують ризик розвитку новоутворення. Іншими потенційними факторами ризику вважаються аборти, відсутність пологів та вигодовування груддю, підвищений рівень естрогенів, фізичні травми молочної залози, вплив випромінювання, вагітність у віці від 30 років і старше.
З метою попередження раку молочної залози жінкам необхідно щомісячно проводити огляд та пальпацію молочних залоз, тобто самообстеження, виявляти зміни, які в них з’явились і, якнайшвидше, звертатись до медичного закладу для лікування онкопатології. Своєчасне звернення та лікування відіграє важливу роль.
До симптомів, на основі яких можна запідозрити рак, відноситься поява щільного горбистого вузла, де раніше він не спостерігався, поява зморшкуватості, втягнення шкіри, втягнення і фіксація соска, деформація молочної залози, утворення виразки, скоринок, тріщин на молочній залозі.
Мамографія може виявити пухлини до того, як вони почнуть проявлятися клінічно. Першу мамографію жінки повинні робити у 40 років, після 40 – кожен другий рік, а після 50 – щорічно. Жінкам, які не досягли 40 років, рекомендується робити ультразвукове дослідження (УЗД) молочних залоз.
Для попередження розвитку онкопатологій необхідно пам’ятати про профілактичні заходи, спрямовані на дотримання основних правил здорового способу життя: раціональне харчування, нормалізація ваги, відмова від шкідливих звичок (паління та надмірне вживання алкоголю), фізичні навантаження згідно вікової категорії, тривале грудне вигодовування.

1 червня - Міжнародний день захисту дітей
Інші новини чер. 2020

1 червня - Міжнародний день захисту дітей

Найстаріша іграшка - музейний експонат і має вік понад 1000 років до нашої ери. Сьогодні, за деякими підрахунками, близько 30 елементів конструктора Лего доводиться на кожного жителя планети, але далеко не у кожної дитини є хоча б один елемент. Як...

Як уберегтися від захворювань щитовидної залози
Інші новини травень. 2020

Як уберегтися від захворювань щитовидної залози

Щорічно 25 травня у всіх країнах відзначається Всесвітній день щитовидної залози (World Thyroid Day). Дата увійшла в календар в 2009 році, коли Європейська асоціація (European Thyroid Association) запропонувала відзначати день, присвячений цій темі....

Всесвітній день боротьби з глаукомою
Інші новини бер. 2020

Всесвітній день боротьби з глаукомою

Серед різних захворювань ока глаукома посідає особливе місце. Причина цього полягає навіть не в тому, що даним терміном, по суті, називають не один певний недуг, а цілу групу, яка налічує понад 60 патологій, а в тому, що при загальному непримітному...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація