Отримати субсидію під час війни: що змінилося з 1 жовтня, які правила, куди звертатися
19 жов, 2022 0 Коментарів 478 Переглядів

Отримати субсидію під час війни: що змінилося з 1 жовтня, які правила, куди звертатися

Затишок в оселі під час опалювального періоду можна забезпечити отримавши субсидію. 
З 1 жовтня в Україні розпочався опалювальний період, а це означає, що українці отримуватимуть збільшені суми рахунків на оплату комунальних послуг. Частину цих сум родинам може компенсувати держава у вигляді субсидій. Як зазначають в Міністерстві соціальної політики, незважаючи на військову агресію росії проти нашої держави, українці в новому опалювальному періоді будуть з субсидіями. Щоб адаптувати механізм надання субсидій до реалій воєнного стану, з 1 жовтня внесли деякі зміни. Розповідаємо, що це за зміни, хто може отримати субсидію у 2022 році, куди звертатися, які документи потрібні, і як субсидію можуть отримати внутрішньо переміщені особи.
Що таке субсидії?
Нагадаємо, що субсидією називають державну грошову допомогу, яка виплачується для покриття частини рахунків за комунальні послуги. Отримати її мають право не лише пенсіонери чи малозабезпечені, а кожен громадянин України, який перебуває на її території та проживає у будинку на законних підставах.
Розмір субсидії розраховують індивідуально. Сума грошової допомоги залежить від рівня доходів та кількості осіб, які фактично проживають або зареєстровані в будинку.
Важлива умова отримання субсидії - члени родини працездатного віку мають офіційно працювати. Якщо вони втратили роботу, або ж були звільнені у період воєнного стану, то мають перебувати на обліку у Центрі зайнятості.
Зазвичай субсидію розраховують на опалювальний та не опалювальний сезон окремо. В періоди переходу з одного сезону на інший громадянам проводять перерахунок. Зрозуміло, що в опалювальний період збільшуються витрати на комунальні послуги, відповідно, і у більшості людей є можливість отримати субсидію саме на опалювальний період.
Він триває з 1 жовтня по 30 квітня.
Що з субсидіями в опалювальному періоді 2022-2023 років?
За словами заступника міністра соціальної політики Віталія Музиченка, всім домогосподарствам, які отримували субсидію у минулому опалювальному періоді, у новому субсидії перепризначать автоматично. Не потрібно подавати додаткові заяви, декларації та інших документів. Однак якщо у вас відбулися якісь зміни у складі домогосподарства (родини), треба повідомити.
Про які зміни отримувачі субсидії мають повідомляти?
Якщо родина отримувала субсидію, а в її доходах є певні зміни, або відбулися зміни у складі родини, то протягом місця необхідно про це повідомити органи соціального захисту населення. Йдеться про такі можливі зміни:
  • Зміни у складі зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, їх соціального статусу; Наприклад, збільшився/зменшився склад членів родини (народилися діти, хтось помер), хтось вийшов на пенсію. Або змінилася кількість зареєстрованих осіб (хтось приїхав з рідних, зареєструвався і проживає вже з родиною) тощо.
  • Змінився виконавець послуг; Наприклад, наразі у багатьох домогосподарств змінився постачальник газу, їх перевели на «Нафтогаз». І отримувачам субсидій (хто ще це не зробив) треба принести до ЦНАПу (Центр надання адміністративних послуг, або уповноваженим особам у старостаті) нові особові рахунки, щоб субсидію їм перепризначили автоматично.
Хто може оформити субсидію?
Субсидії у 2022 році можуть оформляти:
  • власники будинку
  • орендарі, які сплачують рахунки за комунальні послуги
Нещодавно змінами до постанови Кабміну розширили коло осіб, які можуть претендувати на субсидію. Це:
  • Громадяни, які входять до складу домогосподарства і перебувають за кордоном у період дії воєнного стану. Тобто домогосподарства, у яких є мешканці, які зараз виїхали за кордон, або ж фактично не проживають за місцем реєстрації, можуть отримати субсидію.
  • Громадяни, які мають у власності декілька житлових приміщень або будинків, право власності на які вони набули шляхом успадкування. Тобто важливо, що людина не придбала, а успадкувала нерухомість. Раніше набуття людиною права власності на приміщення у будь-який спосіб не давало їй можливості отримати субсидію.
  • Громадяни, які мають заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, яка утворилась в період дії воєнного стану. Тобто мова саме про заборгованість, яка утворилась після 24 лютого. Раніше через заборгованість оплати субсидію не призначали.
Як отримати субсидію внутрішньо переміщеним особам?
Тут є два варіанти:
  1. Якщо людина і раніше отримувала субсидію, вона може продовжувати її отримувати з місця, звідки перемістилася, і це призначення буде автоматичне.
  2. Людина може звернутися за фактичним місцем проживання для призначення субсидії там, де вона фактично перебуває, і де їй потрібно оплачувати комунальні послуги. Для цього їй треба підтвердити документально, на підставі чого вона там проживає. Тобто мова про договір оренди житла, довідку внутрішньо переміщеної особи.
Важливо! Внутрішньо переміщеним особам, які отримують субсидію за фактичним місцем проживання, автоматично знімають субсидію за попереднім місцем проживання.
Яка установа виплачуватиме субсидію у 2022-2023 р.?
Призначеннями і виплатою субсидій населенню дотепер керувало Міністерство соціальної політики України. Однак, у зв’язку з великою кількістю внутрішньо переміщених осіб  уряд розпочав працювати над тим, щоб виплата субсидії не була прив’язана до регіону проживання заявника, а така компетенція відійшла Пенсійному фонду.
З жовтня 2022 року субсидії населенню виплачуватиме Пенсійний фонд. А з грудня цього року його повноваження розширять – Пенсійний фонд розпочне ще й призначати субсидії.

В області своєчасно розпочата виплата житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних

Діючі державні програми з надання субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг – це ефективний механізм, який дає можливість сім'ям повною мірою і вчасно здійснювати оплату за житлово-комунальні послуги. Відповідно до законодавства...

Монетизація субсидій: “живі гроші” для всіх

До травня цього року українці мали можливість отримувати субсидію як у грошовій готівковій формі (“живими грошима” на банківську картку або через пошту), так і в грошовій безготівковій формі (коли Ощадбанк перераховував суми надавачам...

Монетизовану субсидію можна отримати у будь-якому з 38 уповноважених банків

Уряд розширив перелік банків, через які українці можуть отримувати монетизовану субсидію. Це може бути один з 38 уповноважених банків на здійснення соціальних виплат. Починаючи з жовтня поточного року виплату готівкових субсидій здійснюватимуть...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація