Відтепер власник приватного житла має право «виписати жильців» самостійно без їх згоди та без суду
26 кві, 2023 0 Коментарів 507 Переглядів

Відтепер власник приватного житла має право «виписати жильців» самостійно без їх згоди та без суду

Наразі внесені зміни у Закон України "Про надання публічних послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання" зокрема у статті 18. Зміни набули чинності 21 січня 2023 року. І наразі одна людина має право зняти з реєстрації іншу без суду.

Якщо власник житла хоче виписати людину, він може самостійно звернутися до органів реєстрації, наприклад, до об’єднаної територіальної громади або центру надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Раніше якщо людина добровільно не бажала знятися з реєстрації, власник повинен був звертатися до суду з позивом про зняття з реєстрації та виселення особи.

Норми, які були до цього, обмежували права користування на вільний вибір власником, тобто що робити зі своїм майном, кого реєструвати, як продавати житло.

Власник повинен звернутися з заявою до ЦНАПу. Мати при собі оригінали паспорта, ідентифікаційного номера та правоустановчі документи на житло. В законі вказано, що це питання має вирішитися впродовж дня.

Потрібно зазначити, що якщо у квартирі є співвласники, то має бути їхня згода на зняття реєстрації іншої людини. Також в законі прописано, що один співвласник не може виписати іншого співвласника.

Зокрема, з реєстрації можна зняти лише повнолітню особу. Щодо неповнолітніх — можна зняти з реєстрації тільки при умові, що також виписують одного з батьків.

Звертаємо увагу, що за послугу щодо зняття з зареєстрованого місця проживання заявник сплачує адміністративний збір у розмірі 1,5 відсотка прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року, що у 2023 році – складає 40,26 грн.

Заборона звільнення жінок, що мають дітей: чи діє під час війни?

Гарантії в разі прийняття на роботу і заборона звільнення вагітних жінок та жінок, які мають дітей, урегульовано нормами статті 184 КЗпП. Згідно з вищезгаданою нормою не можна звільняти з ініціативи роботодавця: 1) вагітних жінок; 2) жінок, які...

Кабмін погодив законопроект щодо спрощення доступу до безоплатної правової допомоги та підвищення

Право громадян на безоплатну правову допомогу передбачено Конституцією України. Для його забезпечення з 2013 року в державі функціонує система надання безоплатної правової допомоги (БПД). Разом із тим, під час реалізації нормативно-правових актів у...

На Прикарпатті оголосили конкурс із відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної

Відповідно до наказу Міністерства юстиції України від 17.01.2020 № 128/7 «Про проведення конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги» координаційний центр з надання правової допомоги повідомляє...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація