Не пізніше квітня підготують законопроект щодо адмінтерустрою субрегіонального рівня. Мінрегіон та профільний Комітет провели відеоконференцію
25 бер, 2020 0 Коментарів 567 Переглядів

Не пізніше квітня підготують законопроект щодо адмінтерустрою субрегіонального рівня. Мінрегіон та профільний Комітет провели відеоконференцію

Визначення обґрунтованої територіальної основи для діяльності органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади – серед ключових завдань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Формування базового рівня місцевого самоврядування, громад, - на завершальному етапі. На часі – формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального рівня.
Виходячи з цього, Мінрегіон спільно з парламентським Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, представниками 24 обласних державних адміністрацій, асоціацій органів місцевого самоврядування, народними депутатами України, науковцями та експертами (всього понад 60 учасників) провели відеоконференцію з обговорення актуальних питань формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального рівня.
За словами В’ячеслава Негоди, заступника Міністра розвитку громад та територій, чинна система управління територіями – це органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади - місцеві адміністрації і територіальні підрозділи центральних органів виконавчої влади.
«До початку реформи в нас налічувалося понад 11,5 тисяч органів місцевого самоврядування. Маємо 490 районів – це стільки ж районних рад та районних державних адміністрацій, а також регіональний рівень обласних рад і державних адміністрацій, та територіальні підрозділи різних міністерств і служб. Функціонал місцевої влади однаковий по всій території України. Однак навантаження дуже різниться з огляду на різну величину районів. До прикладу, маємо 6 районів з населенням до 10 тисяч людей, у 9 районах проживає більше 100 тисяч людей, у 3 районах – понад 150 тисяч. При однакових функціях – обсяг роботи різний. Також 26 районів повністю покриті спроможними громадами, 173 райони на 50% і більше покриті громадами. Отже переважна більшість повноважень перейшла саме до громад від органів влади районного рівня. Це не збалансована система. Тому настав час вирішувати питання збалансованої організації влади на районному рівні. А для цього необхідно змінити і його територіальну основу», - сказав В’ячеслав Негода.
Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко заявив про готовність Комітету приймати нагальні рішення без зволікань. За його словами, дуже багато надходить звернень від громад щодо необхідності навести лад з організацією влади на районному рівні. І влада до цього готова.
Так, за словами народного депутата України Олександра Корнієнка, найближчі два тижні є шанс затвердити перспективні плани формування територій громад всіх областей. Саме це відкриє можливість приступити до формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального рівня.
За пропозицією голови підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталія Безгіна, учасники відеоконференції обговорили пропозиції щодо критеріїв, на основі яких проведуть нове районування та бачення функціоналу виконавчої влади і місцевого самоврядування на цьому рівні. Також окреслили часові рамки для підготовки проекту адмінтерустрою районного рівня і подальший формат роботи над ним з регіонами.
«14 областей вже підготували своє бачення майбутніх районів на їх території. То ж ми готові до обговорення. Вже цього тижня розпочнемо такі ж відеоконференції з кожною областю окремо, залучивши всі зацікавлені сторони. За потреби, проводитимемо щодня консультації, адже не пізніше квітня маємо спільно підготувати законопроект про адмінтерустрій субрегіонального рівня», - підкреслив В’ячеслав Негода.
Деталі чинної територіальної організації влади на районному рівні – у презентації Мінрегіону (ЗАВАНТАЖИТИ) та Моделювання системи АТУ субрегіонального рівня (аналітичний матеріал) (ЗАВАНТАЖИТИ).

Довідка
Відеоконференція з обговорення актуальних питань формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального рівня відбулася за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

24 березня в Україні обговорять питання щодо Методичних рекомендацій та основних завдань з

Мінрегіон спільно з парламентським Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, представниками 24 обласних державних адміністрацій, асоціацій органів місцевого самоврядування,...

Мінрегіон розпочав підготовку концептуальних змін до законодавства про місцеве самоврядування і

Триває робота з підготовки проектів законів, які дадуть змогу завершити реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Мінрегіон розпочав консультації з питань підготовки концепцій змін до законодавства про місцеве...

Наступні місцеві вибори на новій тероснові - логічне завершення реформи і перезавантаження системи

Уряд України працює над тим, щоб у наступному році завершити реформусистеми місцевого самоврядування, яке базується на Європейській Хартії місцевого самоврядування, провести місцеві вибори на новій територіальній основі і створити в громадах...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація