Щоб успішно завершити децентралізацію, потрібна допомога самих громад, – В’ячеслав Негода
20 лис, 2019 0 Коментарів 648 Переглядів

Щоб успішно завершити децентралізацію, потрібна допомога самих громад, – В’ячеслав Негода

Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади (децентралізація) добігає кінця. На цьому етапі мають прийматися швидкі і найбільш відповідальні рішення в державі. Необхідно змінити Конституцію, створити новий, спроможний адміністративно-територіальний устрій в країні і в 2020 році провести місцеві вибори на новій територіальній основі. Ми розраховуємо, що принаймні громади, які вже об’єдналися, будуть нашими помічниками у донесенні до суспільства суті і необхідності цих змін.
Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час круглого столу «Шлях до спроможності. Діалог громад», що відбувся у Львівській обласній державній адміністрації за участі представників місцевого самоврядування, виконавчої влади області та громадськості.
«Ви станете основою майбутнього адміністративно-територіального устрою, матимете найбільше повноважень і ресурсів. Тобто більшість пропонованих нами змін спрямовані на ваш розвиток. Тому для нас важливо відчувати вашу підтримку, - звернувся В’ячеслав Негода до представників об’єднаних громад. - Так, не все у реформі йде ідеально. Об’єднаним громадам завжди знайдеться, на що пожалітися – то грошей не вистачає, то повноваження передали не так чи не ті, то законодавство недосконале тощо. І ми вдячні за вашу критику. Вона допомагає нам коригувати рішення. Але, погодьтеся, що отримуючи лише критику і не маючи допомоги від вас, втілювати подальші зміни і завершити реформу нам буде набагато складніше. Важливо, щоб свій успішний досвід, якого маєте вже достатньо, ви поширювали серед колег, щоб публічно підтримували реформу, бо люди довіряють вашим словам і діям більше, ніж центральній владі. Усі прихильники реформи мають об’єднати зусилля, якщо дійсно хочемо її успішно завершити».
За словами заступника Міністра, основні зміни, які потребують підтримки громад – це зміни до Конституції. «Хто б що не говорив, як би не пручався цим змінам, нам з вами абсолютно зрозуміло, що вони необхідні. Без змін до Конституції ми залишимо недосконалими і систему місцевого самоврядування, і систему виконавчої влади на місцях. Ми повинні нарешті закріпити в Основному законі статус громад, визначити в країні чітку систему адміністративно-територіального устрою, яка б відповідала сучасним умовам. Маємо також змінити статус місцевих державних адміністрацій. Те, що вони зараз займаються питаннями місцевого самоврядування, суперечить і логіці, і світовій практиці. Якщо ми цього не зробимо, хаос, який є зараз у розподілі повноважень і ресурсів, заважатиме розвиватися країні і надалі, а вам - в першу чергу», - сказав В’ячеслав Негода.
Він також наголосив, що не варто піддаватися паніці і поширювати думки, що усі об’єднані громади, які не відповідають новим критеріям спроможності, будуть насильно укрупнювати або якось переформовувати. «Методичні рекомендації, які ми нещодавно оприлюднили, - це інструмент, що дає вам змогу побачити рівень своєї спроможності, оцінити проблеми і почати разом з обласною державною адміністрацією шукати шляхи їх вирішення. Ми чітко розуміємо, що усі громади в країні не можуть бути самодостатніми, абсолютно спроможними. Не може статися дива, коли в сільських районах, які є дотаційними, громади об’єдналися і стали одразу багатими. Навіть у заможних країнах нема такого, щоб усі громади були бездотаційними. Для цього є система вирівнювання - багатші допомагають менш успішним. Але, створюючи базовий рівень місцевого самоврядування, ми маємо бачити перспективи розвитку територій і не допустити, щоб у нас і надалі громади зникали, бо там нема вже кому жити. Спроможність – це в першу чергу люди, які здатні розвивати громаду», - пояснив В’ячеслав Негода.
За його словами, подібні сьогоднішньому відкриті діалоги на місцях вже говорять про те, що майбутній адміністративно-територіальний устрій буде формуватися з урахуванням думки громад. «Але ці думки мають бути підкріплені розрахунками, планами, а не лише емоціями. Ми повинні орієнтуватися не на «хочу - не хочу», не на «якось буде», а на майбутній розвиток і створення можливостей для людей мати якісні освітні, медичні, соціальні, адміністративні, комунальні та інші послуги, мати робочі місця і взагалі мати перспективи розвиватися у рідній громаді. Якщо орієнтуватися на людину, домовитися одне з одним буде набагато легше», - сказав В’ячеслав Негода.
Круглий стіл організовали Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та Асоціація об’єднаних територіальних громад.

Від еволюційного етапу об’єднання громад переходимо до об’єднання за принципом спроможності, —

«Ми пройшли еволюційний етап добровільного об’єднання громад і зараз переходимо до наступного – об’єднання за принципом спроможності. Нам не потрібні 73% дотаційних ОТГ, що маємо зараз. Наша ключова задача – спроможні ОТГ та доступні для людей на...

Президент України доручив завершити децентралізацію та провести місцеві вибори на новій

«Невідкладне завершення процесу децентралізації, в тому числі внесення змін до Конституції України щодо передачі реальної влади, фінансів та ресурсів на місця». Президент України Володимир Зеленський доручив Уряду та Верховній Раді України завершити...

Люди спокійно сприймуть рішення про адміністративне об’єднання громад, бо бачать успіхи ОТГ, -

Усі керівники громад, які довго зволікали з об’єднанням, програли економічно і політично. Про це сказав перший заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода під час зустрічі з головами об’єднаних громад...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація