БЕРЕЖІТЬ ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я!
01 гру, 2022 0 Коментарів 269 Переглядів

БЕРЕЖІТЬ ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я!

Сьогодні  багато людей   в Україні живе в умовах надзвичайної гуманітарної ситуації, викликаної війною та її наслідками. Насильство, бідність, паніка, страх, приниження, відчуття непотрібності – ці та інші фактори можуть посилити ризик розвитку проблем психічного здоров’я. Проблеми з психікою: тривожні «дзвіночки» 
  • порушення сну (тривалий сон протягом доби або навпаки неможливість заснути);
  • порушення харчування (надмірне вживання їжі або відсутність бажання їсти);
  • уникнення спілкування з близькими;
  • повторювані прояви агресії у спілкуванні з рідними та друзями;
  • низький рівень енергії або її відсутність, відмова від звичних активностей;
  • відчуття апатії і байдужості до всього;
  • безпричинні больові відчуття в тілі;
  • відчуття безпорадності чи безнадії;
  • понаднормове куріння, вживання алкоголю чи наркотиків;
  • відчуття незвичної розгубленості, забудькуватості, розлюченості, смутку, занепокоєння чи страху;
  • сильні перепади настрою;
  • нав’язливі негативні думки про те, щоб заподіяти шкоду собі чи іншим;
  • неможливість виконувати щоденні завдання, такі як піклування про своїх дітей, робота чи навчання.
Як покращити психічні здоров’я: 5 простих порад
1. Спілкуйтеся з іншими людьми
Добрі відносини з оточенням важливі для вашого психічного здоров’я- адже вони дають можливість поділитися позитивним досвідом з іншими та відчути емоційну підтримку. Спілкуйтеся з друзями, сім’єю, колегами, однодумцями. Обмінюйтеся думками, підтримуйте одне одного –– усе це допомагає відчувати себе в тонусі та зберігати життєві сили.
2. Будьте фізично активними
Регулярна фізична активність знижує рівень депресії і тривожності, підвищує самооцінку та гарний настрій. Це не обов’язково має бути інтенсивне тренування –– можна просто прогулятися на свіжому повітрі в колі друзів чи сім’ї. Під час прогулянки знижується рівень гормону стресу (кортизолу) - внаслідок цього ми відчуваємо піднесення та отримуємо більше задоволення від життя. Прогулянку можна робити за 1-2 години до сну - щоб покращити його якість та почуватися більш розслаблено.
3. Продовжуйте вчитися
Дослідження показують, що освоєння нових навичок поліпшує психічний стан - завдяки підвищенню впевненості в собі черезрозвиток цілеспрямованості. Навіть якщо ви відчуваєте, що у вас недостатньо часу або немає потреби вивчати щось нове - є багато різних способів додати нові знання у своє життя. Наприклад, можете спробувати готувати щось нове та корисне, удосконалити свої вміння (поліпшити навички фотографії, полагодити зламаний велосипед) або спробувати нові види діяльності (вести блог, займатися новим видом спорту, вчитися малювати тощо).
4. Допомагайте іншим
Науковці виявили, що доброта й щедрість можуть допомогти поліпшити ваш психічний стан завдяки створенню позитивних емоцій та відчуття важливості. Невеликі добрі справидля інших людей підвищують самооцінку, рівень емпатії та співчуття, покращують настрій. Це знижує артеріальний тиск і рівень гормону стресу. 
5. Уважно ставтеся до своїх думок, емоцій та поведінки
Усвідомлення допомагає краще розуміти власні думки та емоції, тривогу чи переживання, поліпшити ставлення до життя й підхід до розв’язання проблем. Намагайтеся дослухатися до свого тіла, бажань та процесів свого внутрішнього світу - це підвищує здатність планувати діяльність, позитивно ставитися до себе.

Начальник Долинського відділу Калуського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                   Юліана Коник

Із 11 липня будь-яке куріння в громадських місцях – заборонено
Інші новини лип. 2022

Із 11 липня будь-яке куріння в громадських місцях – заборонено

11-го липня в Україні набувають чинності норми ухваленого в грудні 2021 року Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" №2899-IV. ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ: Відведення місць...

День обіймів: 7 причин, чому корисно обійматися
Інші новини січ. 2021

День обіймів: 7 причин, чому корисно обійматися

Сьогодні, 21 січня у світі відзначають міжнародний День обіймів. Ми обіймаємося, коли щасливі і коли сумні, в гарному настрої, або щоб втішити. Але обійми — це не лише приємний вияв емоцій та почуттів, обійми – це користь для здоров'я. Обійми...

«Кожен третій українець курить» – результати дослідження STEPS
Інші новини лис. 2020

«Кожен третій українець курить» – результати дослідження STEPS

Поширеність куріння в Україні є високою – більше третини населення (34%) віком 18-69 років є курцями. Особливе занепокоєння викликає висока поширеність куріння серед жінок (16,7%), адже курить кожна шоста. Водночас в Україні курить кожен другий...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація