Безкоштовні екскурсійні мандрівки містом стають доброю традицією у Болехові
19 кві, 2024 0 Коментарів 53 Перегляди

Безкоштовні екскурсійні мандрівки містом стають доброю традицією у Болехові

18 квітня пройшла третя безкоштовна  тематична екскурсія «Пам’ятники у місті Болехові». Незважаючи на погані погодні умови, екскурсія стала  хорошою можливістю дізнатися більше про історію та культуру міста, його найцікавіші та визначні пам’ятники та місця, які пов’язані з історичними подіями нашого міста, видатних людей, що приклалися до його розвитку, творили  чи проживали у нашому місті.
 Екскурсію провела наукова співробітниця музею імені Романа Скворія Галина Якимів. Галина Романівна дуже доступно і захоплююче розповідала присутнім про історію встановлення пам’ятників та меморіальних дощок з метою вшанування видатних людей, імена яких відомі в Україні і далеко за її межами, і які в свій час принесли славу Болехову.
Першою локацією мандрівки став пам’ятник національного поета Івана Франка, який був споруджений у 2006 році на площі Івана Франка до 150-річчя від дня його народження.   Іван Якович Франко часто бував у Болехові, гостював тут у друзів та збирав матеріали до своїх творів, зокрема часто гостював у Наталії Кобринської. Наталя Кобринська прожила  в Болехові понад 30 років. Біля музею історії міста Болехова імені Романа Скворія в 1990 році на вулиці Січових Стрільців встановлено пам’ятник Н. Кобринській. На місці будинку, де проживала письменниця, стоїть пам’ятний знак, посвячений у 1993 році. На новому парафіяльному будинку (в старому з 1884 до 1904 рр. Н.Кобринська проживала з родиною Озаркевичів) на вулиці Озаркевичів, 9  у 1980 році встановлена пам’ятна таблиця письменниці і громадській діячці Наталії Кобринській. Поруч з пам’ятником Наталії Кобринській у Болехів прикрашає ще один пам’ятник січовому стрільцю, художнику, скульптору та поету Михайлові Гаврилку.  Він був уродженцем Полтавщини, відкривав перші українські школи на Волині, ставив пам’ятники Тарасові Шевченку на Прикарпатті і на Буковині, воював за Україну як повстанський отаман. У 1915 році в складі армії Січових Стрільців Гаврилко звільняв Болехів від російського війська.
Тараса Шевченка в Болехові теж пам’ятають і шанують. На його честь у 1989 році на будинку, що на вул. Шевченка, 1 встановлено меморіальну дошку з барельєфом. А у  жовтні 2019 року на площі Івана Франка, 3 урочисто встановили погруддя Шевченка. Ознайомилися присутні з найбільшим пам’ятником на вулиці Коперника (заввишки 12 метрів) встановлений на честь Героїв ОУН-УПА, який було споруджено у 1993 році, а реконструйовано у 2013 році.
На хвилі відродження незалежної України в Болехові на вулиці 24 Серпня у 2004 році постав пам’ятник жертвам сталінських репресій, а на вулиці Січових Стрільців - пам’ятник поетесі, політв’язневі Катерині Мандрик-Куйбіді.
Не оминули уваги і спорудження пам’ятника та вшанування пам’яті отцю-декану, поету, політв’язню Ярославу Лесіву та пам’ятника Володимиру Великому.  
 Також у Болехові встановлено багато меморіальних дощок, таблиць та пам’ятних знаків. Зокрема, меморіальна таблиця краєзнавцеві Роману Скворію, завдяки якому Болехів отримав чудовий музей, названий його ім’ям. Таблиця встановлена у 1997 році на будинку, де розташований музей історії міста Болехова імені Романа Скворія.Болехів пам’ятає знаменитого майстра скрипок Зенона -Володимира Петеша. На його честь встановлено меморіальну таблицю в 2003 році по вулиці Петеша, 1, меморіальна таблиця отцю-декану, культурно-громадському діячеві Володимирові Сухому встановлена на стіні церкви святої Вмч. Параскевії на вулиці Церковній, меморіальна таблиця скульпторові Михайлу Черешньовському – на вулиці Шкільній, 5.
На головному корпусі Прикарпатського фахового коледжу лісового господарства та туризму 1 червня 2013 року була встановлена меморіальна таблиця вченому-ліснику, доктору сільськогосподарських наук, професору Ярославу Сабану.
   Також у Болехові є каплички та пам’ятні хрести, зокрема в урочищі Бучники на місці загибелі у 1950 році десантників-парашутистів – членів ОУН та їхнього командира сотника Михайла Дуди «Громенка».
Як бачимо дуже багата та цікава історична спадщина нашого міста.  Планується ще дві безкоштовні екскурсії у цьому році. Наступна безкоштовна тематична екскурсія буде присвячена архітектурній спадщині Болехова, слідкуйте за анонсами.

#Болехівщина 
#бойківські_карпати
#твоя_нова_історія
#мандруй_відчуй_цінуй

В грудні цього року Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Шевченка відзначатиме 155-річчя з дня заснування
Інші новини лис. 2023

В грудні цього року Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Шевченка відзначатиме 155-річчя з дня

З цієї нагоди 15 листопада в Музеї історії міста Болехова імені Романа Скворія відбулась зустріч з просвітянами Болехова. «Просвіта» - найдавніше українське громадсько-культурне товариство, метою діяльності якого є утвердження української...

Завершено реставрацію пам’ятника Наталії Кобринській у Болехові
Інші новини вер. 2020

Завершено реставрацію пам’ятника Наталії Кобринській у Болехові

Цього тижня завершено виготовлення та встановлено постамент під погруддя пам’ятника великої українки, першої галицької письменниці Наталії Кобринської біля музею історії м.Болехова імені Романа Скворія. Кошти на проведення робіт виділили з міського...

Держкомтелерадіо України оголосило прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
Інші новини бер. 2020

Держкомтелерадіо України оголосило прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана

Держкомтелерадіо України з 1 березня по 1 травня 2020 року оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності. До конкурсу подаються нові оригінальні публіцистичні твори у галузі...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація