ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА РЕКОМЕНДУЄ: обирай якісне!
21 травень, 2024 0 Коментарів 57 Переглядів

ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА РЕКОМЕНДУЄ: обирай якісне!

Навесні ми змінюємо свій раціон, додаючи в нього більше салатів, весняних овочів.   Однак в умовах зими та ранньої весни, коли рослини в теплицях відчувають нестачу сонця, їх щедро підгодовують нітратами, які у великій концентрації є шкідливими для людини. Тож як обрати ранні овочі із користю для здоров’я?

Знати, які з овочів найбільше вбирають в себе нітрати. Це – буряк, редиска, салат, шпинат, молода капуста, кабачки, морква, огірки, кріп. З ними треба бути особливо обережним. Не соромтеся запитати у продавця висновок лабораторної перевірки його продукції. У такому документі має бути вказаний вміст нітратів, пестицидів у конкретній партії.

Знати, у яких частинах овочів зосереджена найбільша кількість хімії. У огірка та кабачка найбільше накопичується хімії біля плодоніжки та у шкірці, тому шкірку треба чистити. У капусті – на верхніх листочках, у редисці – біля кінчика знизу, у салаті та зеленій цибулі – біля корінця, а у перця, баклажана та помідора – біля плодоніжки. Картопля найбільше накопичує нітратів у шкірці, а морква – у верхній та нижній частині. Тому саме ці місця у ранній зелені потрібно зрізати.

Правильно обробляти. Рекомендовано свіжі овочі замочити у холодній воді хоча б на 20 хвилин. По-перше, саме так з них «вимочується» хімія, по-друге, навіть трохи підв’ялі, вони знову наберуть хрускоту. Але не більше півгодини, бо тоді деякі з них, наприклад, картопля, помідор наберуться води і стануть водянистими, несмачними. Також знищує нітрати термічна обробка. Найкраще – варіння у воді. Тільки цю воду потрібно одразу ж злити і не використовувати як бульйон. Ще можна додавати у салати сік лимона чи граната – вони нейтралізують шкідливі речовини.

Правильно оглядати. Треба знати якими насправді мають бути свіжі здорові овочі. Свіжі здорові огірки – це темно-зелені з твердою шкіркою плоди. Добре, якщо на них є ще не відпала квіточка і пилок на шкірці. Редиска має бути без жовтих чи інших плям, а зелень – також темно-зеленого кольору з не зім’ятими, витягнутими листочками. Прослідкуйте, щоб свіжа капуста була легкою, але твердою, її верхні листочки – блискучими та соковитими, а не облізлими та сухими. Через високу дозу нітратів один овоч може вирости дуже великим, а інший, навпаки, «згоріти» через перегодовування і виглядати трохи меншим від своїх звичайних родичів. Тому вибирайте плоди середніх розмірів.

Не перестаратися. Попри те, що дуже хочеться свіженького, варто пам’ятати, що такі овочі потрібно ретельно дозувати, особливо якщо ви годуєте ними дітей, людей похилого віку та людей із хворим шлунком.

Продукти, корисні для серця
Інші новини лис. 2023

Продукти, корисні для серця

Чарівних продуктів, які цілком знімають якесь питання зі здоров’ям чи красою, не існує. Є більш і менш корисні харчі, є досить шкідливі, та миттєвого й помітного ефекту жодні з них не мають. Наша задача – у переважній більшості життєвих ситуацій...

Нітрати в ранніх овочах – небезпека для здоров’я
Інші новини кві. 2023

Нітрати в ранніх овочах – небезпека для здоров’я

Після довгої зими всі вже скучили за свіжими овочами та фруктами. Ранні огірочки, помідори,зелена цибуля, молода редиска і капуста, які сьогодні продають в усіх магазинах, супермаркетах і на базарах, так і ваблять до себе.Ми настільки скучили за...

Які овочі та зелень потрібно вживати взимку, щоб зміцнити здоров’я
Інші новини січ. 2023

Які овочі та зелень потрібно вживати взимку, щоб зміцнити здоров’я

Зима давно вступила у свої права, але це не означає, що ми повинні обмежувати себе у вітамінах та мінералах. У січні та лютому у продажу можна знайти овочі та зелень, яких цілком достатньо для приготування смачних страв та підтримки імунітету....

0 Коментарів

Авторизація