Які овочі та зелень потрібно вживати взимку, щоб зміцнити здоров’я
Зима давно вступила у свої права, але це не означає, що ми повинні обмежувати себе у вітамінах та мінералах. У січні та лютому у продажу можна знайти овочі та зелень, яких цілком достатньо для приготування смачних страв та підтримки імунітету. Експерти розповідають, як за допомогою цих продуктів урізноманітнити раціон.
Популярний продукт зимових місяців — це капуста у різних видах: білокачанна, червонокачанна, брюссельська та цвітна. Її легко готувати, поєднувати, а ще вона дуже корисна: у всіх перерахованих видах є вітаміни групи B, багато вітаміну С (від 67 до 133 відсотків добової норми), К та інших біологічно активних речовин (кремнію, калію, марганцю та магнію).
Популярна у нас квашена капуста має цінну властивість:завдяки кисломолочним бактеріям вона покращує мікрофлору кишечника.
При плануванні зимового раціону не обійтися без ситної картоплі, але її можна замінити топінамбуром або пастернаком. Незабудьте і про інші популярні коренеплоди: моркву, буряк, ріпу, селеру та цикорій.
Звичайно, жодна господиня не залишить осторонь цибулю, в який багато ефірних олій, що надають її бактерицидні властивості. Доступний також цибуля-порей, яка корисна при порушенні травлення, підвищеному тиску, артриті та подагрі.
Із цибулею-пореєм є багато простих рецептів, які можна випробувати. Наприклад , вона дуже смачна у тушкованому вигляді із сметаною, твердим сиром та приправами.
Січень і лютий - саме час діставати заготовки: солені огірки та помідори, кабачки, баклажани, солодкий перець та часник. Дуже добре, якщо, крім овочів, заготовлена заморожена зелень: кріп, петрушка, базилік, селера, кінза, шпинат і щавель, хоча зараз багато чого з цього списку можна знайти в магазині майже цілий рік. Так що без вітамінів та мінералів узимку ми не залишимося. Головне – правильно планувати раціон та харчуватися різноманітно.
Ю. Коник, начальник Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХМОЗ»
0 Коментарів