Які овочі та зелень потрібно вживати взимку, щоб зміцнити здоров’я
16 січ, 2023 0 Коментарів 251 Перегляд

Які овочі та зелень потрібно вживати взимку, щоб зміцнити здоров’я

Зима давно вступила у свої права, але це не означає, що ми повинні обмежувати себе у вітамінах та мінералах. У січні та лютому у продажу можна знайти овочі та зелень, яких цілком достатньо для приготування смачних страв та підтримки імунітету. Експерти розповідають, як за допомогою цих продуктів урізноманітнити раціон.

Популярний продукт зимових місяців — це капуста у різних видах: білокачанна, червонокачанна, брюссельська та цвітна. Її легко готувати, поєднувати, а ще вона дуже корисна: у всіх перерахованих видах є вітаміни групи B, багато вітаміну С (від 67 до 133 відсотків добової норми), К та інших біологічно активних речовин (кремнію, калію, марганцю та магнію).

Популярна у нас квашена капуста має цінну властивість:завдяки кисломолочним бактеріям вона покращує мікрофлору кишечника.
При плануванні зимового раціону не обійтися без ситної картоплі, але її можна замінити топінамбуром або пастернаком. Незабудьте і про інші популярні коренеплоди: моркву, буряк, ріпу, селеру та цикорій.

Звичайно, жодна господиня не залишить осторонь цибулю, в який багато ефірних олій, що надають її бактерицидні властивості. Доступний також цибуля-порей, яка корисна при порушенні травлення, підвищеному тиску, артриті та подагрі. 
Із цибулею-пореєм є багато простих рецептів, які можна випробувати. Наприклад , вона дуже смачна у тушкованому вигляді із сметаною, твердим сиром та приправами.

Січень і лютий - саме час діставати заготовки: солені огірки та помідори, кабачки, баклажани, солодкий перець та часник. Дуже добре, якщо, крім овочів, заготовлена заморожена зелень: кріп,  петрушка, базилік, селера, кінза, шпинат і щавель, хоча зараз багато чого з цього списку можна знайти в магазині майже цілий рік. Так що без вітамінів та мінералів узимку ми не залишимося. Головне – правильно планувати раціон та харчуватися різноманітно. 

Ю. Коник, начальник Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано – Франківський ОЦКПХМОЗ»                                                  

Як запобігти харчовим отруєнням під час святкування Різдва Христового
Інші новини січ. 2022

Як запобігти харчовим отруєнням під час святкування Різдва Христового

В Україні та на Прикарпатті триває цикл довгоочікуваних Різдвяних свят. На свята ми готуємо велику кількість різноманітних страв, і, безперечно, зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, особливо серед дітей. Тому,...

Звернення Президента щодо початку вакцинації від COVID-19
Інші новини січ. 2021

Звернення Президента щодо початку вакцинації від COVID-19

Дорогі громадяни! Сьогодні ми вийшли з локдауну, у нашій країні завершився посилений карантин. Я хочу, по-перше, привітати всіх нас, а по-друге, подякувати кожному. Разом з вами завдяки свідомості, уважності та дисципліні ми змогли досягти гарних...

Відповіді на складні запитання батьків про вакцинацію.
Інші новини гру. 2020

Відповіді на складні запитання батьків про вакцинацію.

За останні кілька років в Україні серед батьків відзначалося велике занепокоєння з приводу щеплень і навіть страх перед щепленнями. Ці страхи посилилися через неправдиву і невірну інформацію, яку поширюють ЗМІ, включаючи інтернет. Ви не можете...

0 Коментарів

Авторизація