Як запобігти харчовим отруєнням під час святкування Різдва Христового
06 січ, 2022 0 Коментарів 727 Переглядів

Як запобігти харчовим отруєнням під час святкування Різдва Христового

В Україні та на Прикарпатті триває цикл довгоочікуваних Різдвяних свят. На свята ми готуємо велику кількість різноманітних страв, і, безперечно, зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, особливо серед дітей.
Тому, аби свята залишили після себе лише щасливі спогади, необхідно дотримуватись наступних рекомендацій.
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • закупку сировини для виготовлення страв, готових продуктів харчування проводити виключно при наявності на них супровідних документів, що засвідчують їх безпечність та якість, які повинні надаватися в місцях продажу продукції;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, обов’язково мити руки з милом;
  • під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
  • чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише доброякісні продукти харчування;
  • готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2-х годин (особливо салати) при температурі 2-6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь – її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не розігріти «до теплого»;
  • не підлягають зберіганню готові заправлені страви, заправляти їх необхідно перед вживанням;
  • кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі 2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
  • обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування  та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • не використовувати для виготовлення страв яйця домашньої водоплавної птиці та сметану, виготовлену в домашніх умовах;
  • курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити,  молоко перед споживанням – кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
  • свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
  • не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
  • важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;
  • не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.
 
Завжди пам’ятайте: попередити харчові отруєння значно легше, ніж їх лікувати!
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування небезпечно!
Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

7 червня – Всесвітній день безпеки харчових продуктів
Інші новини чер. 2021

7 червня – Всесвітній день безпеки харчових продуктів

Щороку 7 червня відзначається Всесвітній день безпеки харчових продуктів. Європейський Союз визначив безпечність харчових продуктів одним з головних пріоритетів своєї політики. Небезпечні продукти харчування, що містять хвороботворні бактерії,...

Святвечір - це останній вечір напередодні Різдва Христового
Інші новини січ. 2021

Святвечір - це останній вечір напередодні Різдва Христового

Напередодні Різдва, 6 січня, християни східного обряду святкуватимуть Святвечір. Про це повідомляє Укрінформ. Святвечір або Багата кутя – одне з найурочистіших християнських свят. Цей день – останній день Різдвяного посту, тому й страви мають бути...

Культура харчування вбереже наше здоров’я
Інші новини гру. 2020

Культура харчування вбереже наше здоров’я

Вже скоро українці святкуватимуть Новий рік та Різдво Христове. Як заведено, до свят наш народ готується старанно та особливо, люди вважають, що святковий стіл має бути багатим різними стравами та смаколиками, які не завжди є корисними. Але...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація