Культура харчування вбереже наше здоров’я
28 гру, 2020 0 Коментарів 496 Переглядів

Культура харчування вбереже наше здоров’я

Вже скоро українці святкуватимуть Новий рік та Різдво Христове. Як заведено, до свят наш народ готується старанно та особливо, люди вважають, що святковий стіл має бути багатим різними стравами та смаколиками, які не завжди є корисними. Але зазвичай, надмірне споживання їжі може нашкодити нашому здоров’ю.
Як правильно вийти з посту, щоб не нашкодити здоров’ю? Скільки часу для цього потрібно? Що можна їсти на Різдво? Яким стравам надати перевагу, а від яких краще відмовитися? На ці та інші запитання відповіда лікар-гастроентеролог Наталія Ветоха.
Різдвяний піст триває 40 днів, хтось його дотримується строго, тобто обмежує себе у молочних та м’ясних продуктах, солодощах тощо. А є люди, котрі не дотримуються посту, або ж частково постять. Але усім треба звернути увагу на те, як правильно вийти з посту і не переїсти в час свят.
«Ми самі повинні розуміти, що не можна сісти за стіл і наїстися в перший же день свят. Якщо ви хочете спробувати усе, що є на столі, то не варто робити це відразу – страви не потрібно змішувати. Їсти потрібно малими порціями 5 разів на день. Адже коли людина їсть кожні три години то відповідно їжа краще перетравлюється і відповідно шлунок не страждає від важкості та дискомфорту. Якщо ви ввечері, все таки, переїли то зранку випийте склянку води з лимоном», – каже гастроентеролог.
Наталія Ветоха зазначає, що велике значення має культура харчування. Потрібно звертати увагу на продукти, якими ви харчуєтеся. Сьогодні є безліч рецептів приготування найрізноманітніших страв, які не шкодять організму.
«Салати краще заправляти не майонезом, а йогуртом, або ж робити соуси в домашніх умовах. Якщо вживаєте алкогольні напої, то шампанське краще замінити на вино. Адже шампанське чи інші газовані напої сприяють знешкодженню кислотності шлункового соку, відповідно їжа погано перетравлюється», – пояснює лікар.
Якщо ви, все ж таки, наберете зайві кілограми за період свят, не засмучуйтеся. Гастроентеролог не рекомендує впадати у відчай та відразу «сідати» на дієту, адже такі дії будуть стресом для організму. Не потрібно їсти страви які містять цукор, а також копчені продукти та кондитерські вироби. Натомість вживати відварене м’ясо та рибу. Дуже корисно зробити два розвантажувальні дні в тиждень. Але людям похилого віку та особам з порушенням шлунково-кишкового тракту до цього питання треба підходити обережно, а краще проконсультуватися з фахівцем.
Наталія Ветоха розповідає, що з кожним роком менше пацієнтів звертаються до гастроентеролога після свят. Це пов’язано з тим, що люди почали слідкувати за своїм харчуванням та вести здоровий спосіб життя.
Веселих вам свят та міцного здоров’я!

Поради рятувальників щодо встановлення новорічної ялинки
Інші новини гру. 2020

Поради рятувальників щодо встановлення новорічної ялинки

У продажу вже з’явилися новорічні ялинки – головний атрибут такого очікуваного зимового свята. Хтось навіть вже почав прикрашати зелену красуню, тому дуже важливо для рятувальників нагадати українцям про правила безпечного встановлення ялинки. Так,...

Всесвітній день боротьби з пневмонією – що варто знати про цю хворобу
Інші новини лис. 2020

Всесвітній день боротьби з пневмонією – що варто знати про цю хворобу

Щорічно 12 листопада у світі відзначають Всесвітній день боротьби з пневмонією. Мета цього дня – активізувати заходи щодо боротьби з пневмонією та профілактики і лікування цього захворювання. Пневмонія, або запалення легенів, – це гостре...

Дотримання права на свободу совісті та віросповідання в умовах карантину
Інші новини кві. 2020

Дотримання права на свободу совісті та віросповідання в умовах карантину

Розпочалися приготування до великих релігійних свят. Найближчим часом віряни східного і західного обрядів святкуватимуть Великдень. Оскільки протягом карантину відвідання храмів та будинків молитов у звичайному режимі частково призупинено,...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація