Святвечір - це останній вечір напередодні Різдва Христового
06 січ, 2021 0 Коментарів 540 Переглядів

Святвечір - це останній вечір напередодні Різдва Христового

Напередодні Різдва, 6 січня, християни східного обряду святкуватимуть Святвечір.
Про це повідомляє Укрінформ.
Святвечір або Багата кутя – одне з найурочистіших християнських свят. Цей день – останній день Різдвяного посту, тому й страви мають бути пісними. Вважається, що на столі має бути 12 пісних страв, на честь 12 учнів Христа. Вживати скоромне, тобто м’ясо, рибу, молочні продукти, можна з початком Різдва – 7 січня.
У різних регіонах України у звичаях святкування Святвечора були деякі відмінності, але всюди існував обряд, пов’язаний з приготуванням першої куті. Її називали Багатою, оскільки, крім неї, готували ще одинадцять пісних страв, серед яких обов’язково мали бути борщ, риба, гриби, пироги з квасолею й капустою, картопля та узвар.
Кутя вважалася основною обрядовою їжею, тому з нею пов’язано чимало обрядодій. Після її приготування, вийнявши горщик, дивилися: якщо зерна піднялися через вінчик – на добробут, а запали – на лихе передвістя. До звареного збіжжя додавали меду, але пам’ятали відоме прислів’я: «Не передай куті меду». У деяких регіонах заправляли товченим маком, волоськими горіхами та іншими смаковитими приправами.
Щойно на небосхилі з’являлася перша підвечірня зірка, всією родиною сідали за багатий стіл. Першим, як і годилося, займав місце господар, а за ним інші члени родини. Під час святкової вечері намагалися не виходити з-за столу і розмовляти тихцем. Вставши, голова сімейства пропонував пом’янути покійників і запросити їх на Святвечір. Вважалося, що саме в цей час усі близькі й далекі родичі мають прийти до оселі, відтак звільняли для них місця на лавах і стільчиках, ставили страви і клали ложки.
В Україні досі не втратила своєї актуальності чудова традиція колядування, коли діти ходять по домівках, співають різдвяні пісні-колядки, бажаючи господарям всіляких гараздів.

Культура харчування вбереже наше здоров’я
Інші новини гру. 2020

Культура харчування вбереже наше здоров’я

Вже скоро українці святкуватимуть Новий рік та Різдво Христове. Як заведено, до свят наш народ готується старанно та особливо, люди вважають, що святковий стіл має бути багатим різними стравами та смаколиками, які не завжди є корисними. Але...

15 лютого - Стрітення Господнє
Інші новини лют. 2020

15 лютого - Стрітення Господнє

Це свято входить до християнського календаря, як одне з найзначніших пам’ятних днів, які відзначаються усім християнським співтовариством впродовж майже двох тисячоліть і стоїть в одному ряду з такими важливими подіями, як Різдво Христове, Хрещення...

Кабмін затвердив перенесення робочих днів у 2020 році
Інші новини лис. 2019

Кабмін затвердив перенесення робочих днів у 2020 році

Зокрема, з метою забезпечення раціонального використання робочого часу та створення сприятливих умов для святкування у 2020 році 7 січня - Різдва Христового уряд рекомендував керівникам підприємств, установ та організацій (окрім органів Пенсійного...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація