Дискутуємо онлайн у межах Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини «Docudays UA»
07 травень, 2020 0 Коментарів 529 Переглядів

Дискутуємо онлайн у межах Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини «Docudays UA»

Нещодавно відбулася розмова-дискусія онлайн «Mama I’m a criminal» в межах правозахисної програми Rights Now! Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DOCUDAYS UA? до якої долучилась і правова спільнота Прикарпаття.
Правозахисна програма Rights Now! – це щорічний потужний майданчик для дискусій, лекцій, майстер-класів, тренінгів, а також показів документальних стрічок та їх обговорень. Щороку у Rights Now! беруть участь правозахисники, громадські організації, активісти, представники державних органів.
Рік тому в Україні стартував пілотний проєкт «Програма відновлення неповнолітніх, що підозрюються у вчиненні злочину». Вона дає другий шанс дітям, які вчинили злочин невеликої чи середньої тяжкості вперше і готові виправлятись. Програма дозволяє вивести дитину з кримінального процесу, якщо вона примириться з потерпілим, відшкодує завдану шкоду та пройде програму ресоціалізації. У цьому допомагають медіатори та психологи. Власне про такі історії, як врятувати більше дітей, обговорювалось на Міжнародному фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, який відбувся онлайн!
У онлайн-дискусії брали участь і представники-юристи Прикарпаття. Ось які відгуки вони висловили щодо проведення такого цікавого по формату заходу.
«Запорукою успішної реалізації в областях проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчинені злочину», що впроваджується Міністерством юстиції України  та Координаційним центром з надання правової допомоги, є залучення партнерських організацій, як зі сторони різних правоохоронних та державних органів ( покуратури, управлінь Національної поліції в областях, ювенальної превенції, пробації, центрів соціальних служб для молоді), так і мережі громадських організацій.  Якраз до перегляду онлайн-дискусії, яку організувала Фундація «DE JURE» 1 травня, в межах проведення Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини  «Docudays UA», в Івано-Франківській області Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було залучено керівника ДУ «Центру Пробації», адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу і готові долучитись до впровадження проекту відновного правосуддя для неповнолітніх, Регіонального координатора «Docudays UA», представників інших громадських організацій, які сприятимуть реалізації цього проекту на Прикарпатті», ˗ зазначив заступник директора Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук.
«Ми, як представники Docudays UA в Івано-Франківській області, часто навідуємося з фільмами та іншими правоосвітніми заходами у заклади пенітенціарної системи. Останні рази зустрічалися з ув’язненими молодими хлопцями, яким ще нема 18 років. Значну роль в їхньому становленні відіграє оточення: сім’я та друзі. Завдання суспільства, а саме небайдужих людей, допомогти цим малолітнім хоча би спробувати стати на шлях істини. В’язниця сама по собі не може в цьому зарадити. Треба повноцінну програму, яка би не карала, а виховувала, навчала, підтримувала», ˗ наголосила  голова громадської організації «Молода Просвіта Прикарпаття» Євгенія Бардяк.
«Подолання дитячої злочинності є одним із найбільш соціально гострих питань українського суспільства. Як показує практика, у більшості випадків, застосування пробації щодо осіб у віці від 14 до 18 років, яка спрямована на забезпечення їх фізичного і психологічного розвитку, профілактику агресивної поведінки, мотивацію позитивних змін особистості та покращення соціальних відносин, дає неабиякий позитивний результат. Однак, важливішим є застосування до винесення вироку щодо неповнолітніх принципу правосуддя, дружнього до дитини, а саме ˗ відновного підходу, який забезпечується впровадженням процедур відновного примирення та інших альтернативних судовому розгляду способів розв’язання конфліктів за участю дітей, пріоритетністю некарального реагування на правопорушення дітей» – зауважила начальник філії ДУ «Центр пробації» в Івано-Франківській області Оксана Устимчук.
«Впевнений, що реалізація цього проекту зможе змінити багато життів і його ефективне впровадження є необхідним в умовах правової системи України. Бажаю брати активну участь в реалізації цього проекту», ˗ сказав адвокат, який співпрацює зі системою безоплатної правової допомоги на Прикарпаття Назар Саюк.

Внутрішній туризм – у пріоритеті
Інші новини травень. 2020

Внутрішній туризм – у пріоритеті

30 квітня відбулася ініційована Державним агентством розвитку туризму України онлайн-нарада керівників галузевих управлінь обласних, міських адміністрацій. Участь у ній взяв начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва,...

20 лютого - День соціальної справедливості
Інші новини лют. 2020

20 лютого - День соціальної справедливості

Український національний календар є прямим відображенням прагнень всього українського суспільства до загальноцивілізаційних і європейських цінностей, які формувалися не одне тисячоліття. У їх формуванні, безумовно, так чи інакше брали і братимуть...

День прав людини
Інші новини гру. 2019

День прав людини

Історичний розвиток нашої цивілізації на всіх етапах свого становлення постійно перетинался з одними і тими ж питаннями, які надалі були окреслені і узагальнені в цілісне поняття - права людини. Це сталося з абсолютно природних міркувань, так як...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація