Коли в Україні переводять годинники: дата переходу на зимовий час
22 жов, 2020 0 Коментарів 840 Переглядів

Коли в Україні переводять годинники: дата переходу на зимовий час

Уже за декілька днів українці переведуть стрілки годинників.
Цієї осені традиційно Україна перейде на зимовий час. Як і зазвичай, переведення годинників відбудеться наприкінці жовтня.
Відповідно до постанови Кабінету міністрів №509 "Про порядок обчислення часу на території України" від 13 травня 1996 року, щороку в Україні відбувається перехід на літній або зимовий час. Восени це робиться в останню неділю жовтня.
Таким чином, у 2020 році українці перейдуть на зимовий час у ніч з суботи, 24 жовтня, на неділю, 25 жовтня. Вночі о 4:00 українці переведуть стрілки годинників на одну годину назад. Тож, цієї ночі охочі поспати отримають для цього додаткову годину.
Сам же день 25 жовтня в Україні примітний ще й тим, що мають відбутися місцеві вибори. У зв’язку із цим варто уважно стежити за часом і не забути перевести годинники. Хоч більшість сучасних гаджетів запрограмовані на автоматичне їх переведення.
Чому переводять годинники
Переводити годинники у 1784 році запропонував посол США у Франції Бенджамін Франклін. Зробив він це з метою економії свічок. Стосовно переходу на літній час, то запровадження цієї системи приписують англійцю Вільяму Віллетту.
Переведення годинників, яке відбувається двічі на рік, пояснюють необхідністю подовження світлового дня. Тому перехід на літній та зимовий час вважається економію електричної енергії та ресурсів.
Переведення годинників: як впливає на людей
Сезонна зміна часу є шоком для людського організму. Так, звикнувши до одного режиму дня, й зокрема сну, двічі на рік доводиться перелаштуватися на інший розпорядок, що багатьом людям дається непросто.
У особливо чутливих людей, зокрема, це може викликати дратівливість, перепади настрою та навіть депресію. Нелегко доводиться і людям, які страждають від серцево-судинних і хронічних хвороб – у них можуть загостритися проблеми зі здоров’ям.
Як полегшити перехід на зимовий час
Аби мінімізувати негативний вплив переведення годинників на організм людини, варто готуватися до цього заздалегідь.
Так, організм слід поступово перелаштовувати до іншого режиму сну. Почати робити це слід за тиждень до переведення часу таким чином: спочатку треба йти спати на 15 хвилин пізніше, а далі повільно "зсувати" свій графік ще на 15 хвилин.
Звісно ж, обов’язкова умова – добре висипатися. Дорослій людині для повноцінного відпочинку потрібно щонайменше 7-9 годин сну, а дітям – 9-10 годин.
Також варто перейти на здоровий раціон харчування. Фахівці, зокрема, рекомендують не навантажувати організм алкоголем та шкідливою їжею, а натомість радять пити багато рідини.

День територіальної оборони України відзначатиметься щороку в першу неділю жовтня
Інші новини жов. 2020

День територіальної оборони України відзначатиметься щороку в першу неділю жовтня

Враховуючи важливість територіальної оборони у забезпеченні обороноздатності та територіальної цілісності України, роль складових сектору безпеки і оборони та інших суб\'єктів, що залучаються до виконання завдань територіальної оборони, а також з...

Уряд переніс робочі дні у 2021 році
Інші новини жов. 2020

Уряд переніс робочі дні у 2021 році

30 вересня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження про перенесення робочих днів у 2021 році. Керівники підприємств, установ та організацій, у яких встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями в суботу та неділю,...

ЦВК призначила на 25 жовтня перші вибори депутатів та голів різних рівнів у 24 регіонах
Інші новини сер. 2020

ЦВК призначила на 25 жовтня перші вибори депутатів та голів різних рівнів у 24 регіонах

8 серпня відбулося чергове засідання Центральної виборчої комісії, під час якого комісія призначила на неділю, 25 жовтня 2020 року, 1441 перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних,...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація