Пропозиції музею історії м. Болехова ім. Р. Скворія щодо перейменування вулиць в м. Болехові
08 лис, 2022 0 Коментарів 676 Переглядів

Пропозиції музею історії м. Болехова ім. Р. Скворія щодо перейменування вулиць в м. Болехові

Користуючись інформацією з фондів музею історії м.Болехова ім.Р. Скворія, подаємо пропозиції щодо перейменування вулиць у 
м. Болехів:
  1. Вул. Гагаріна –  на вул. Небесної Сотні
  2. Вул. Ломоносова – на вул. Опанаса Заливахи
  3. Вул. Лермонтова – на вул. Бойківська
  4. Вул. Некрасова – на вул. Катерини Мандрик-Куйбіди
  5. Вул. Островського – на вул. Героїв України
  6. Вул. Пугачова – на вул. Івана Іванця
  7. Вул. Пушкіна – на вул. Степана Чекалюка
Небесна Сотня – учасники Революції Гідності, «воїни світла», які віддали своє життя заради того, аби Україна встала з колін. Щоб українці почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити у вільній країні – справжній європейській державі. 
Опанас Заливаха – український живописець, відомий шістдесятник, член Клубу творчої молоді (1960-1964), політв’язень брежнєвських таборів (26.11.1925, с. Гусинка, Куп’янський р-н, Харківська обл. – 24.04.2007, Івано-Франківськ). Рятуючись від Голодомору, родина переїхала на Далекий Схід. Навчався в Іркутському художньому училищі, потім у Самарканді. В 1946 р. вступив у Ленінградську академію мистецтв, з другого курсу якої був відрахований за «негідну високого звання радянського студента поведінку». Відновити  навчання і закінчити вуз вдалося лише після смерті Сталіна. Після років поневірянь повернувся в Україну. Оселився в Івано-Франківську (1962). У 1965 році був заарештований і засуджений до 5 років таборів суворого режиму за звинуваченням «антирадянській пропаганді й агітації». Одружився з Дариною, племінницею С. Бандери. У 1970 р. повернувся до Івано-Франківська. 
         Один з еліти шістдесятництва. Лауреат премії ім. В. Стуса (1989) та державної премії ім. Т. Шевченка (1995), Заслужений художник України (1999). У співавторстві з Аллою Горською, Людмилою Семикіною, Галиною Севрук, Галиною Зубченко створили вітраж «Тарас Шевченко. Мати» для Київського університету (1963-1964). Цей твір знищили, як і декоративне мозаїчне панно митця в дитячому кафе «Чарівне горнятко» (перейменоване на «Сніжинку») у Болехові. Під впливом членів групи Українського Національного Фронту З. Красівського і М. Дяка став істинним націоналістом духу. Написав спогади про о. Я. Лесіва і З. Красівського. В Музеї історії міста Болехова ім. Р. Скворія зберігається подарований художником твір «Поховання Зеня Красівського» (1991). 
Бойківська.  Бойківщина – одна з найбільших територіально і найчисельніших за населенням етнографічних груп, що проживають у межиріччі Сяну і Лімниці, між передгір’ями Карпат південніше Дністра і на півдні – у верхів’ях Ужа і Тересви. Болехів розташований в підніжжі найнижчого пасма Карпат обабіч ріки Сукелі, притоки Свічі і Дністра.
Катерина Мандрик-Куйбіда (26.05.1927, с. Сукіль, Долинський р-н, Івано-Франківська обл. – 14.03.2004, Львів) – довголітній політв’язень, ветеран національно-визвольних змагань, поетеса.
         За участь у визвольних змаганнях у 1950 році була заарештована органами НКВС і засуджена на 10 років позбавлення волі. Під час слідства у болехівській катівні, а потім в Станіславській тюрмі мужньо переносила жорстокі тюремні допити, не видавши жодного прізвища чи відомих їй псевдо своїх друзів і знайомих із Сукеля та сусідніх сіл.Покарання відбувала в Абезі та Інті, Комі АРСР.       
         У Катерини Мандрик були здібності до написання поезії. Писала від болю серця, щоби вгамувати страждання. Ті вірші з табірного життя, ті слова надії і крик душі, написані здебільшого у 50-ті роки. Вони  дивом не згубилися у круговерті життя й увійшли до збірки «Антологія краю». В 2001 р. вийшов друком збірник пісень «Ой летіли журавлі», записаних з голосу Катерини Куйбіди. З нагоди її 80-річчя побачила світ збірка поезій та спогадів «Благослови вогнем» про пережиті роки. Через три роки вийшло друге доповнене видання. В день 63-ї річниці створення УПА в Болехові  урочисто й велелюдно відкрили пам’ятник Катерині Мандрик-Куйбіді. Вона постала у бронзі  зовсім юною, якою запам’яталася з часів підпілля. В 2009 році згідно розпорядження Кабінету Міністрів України ім’я Катерини Мандрик-Куйбіди присвоєно Козаківській ЗОШ І-ІІІ ст. 
         Відродження української незалежності стало для Катерини Куйбіди справедливою нагородою і вимріяним святом. Вона активно працювала в «Меморіалі», Союзі українок, Братстві ОУН-УПА. Праця для українського народу була для неї сенсом і способом життя. В Музеї історії міста Болехова імені Романа Скворія зберігається вишиваний тризуб – герб України, подарований нею для Союзу українок Болехова. 
Герої України.  Борці за волю і незалежність України, які загинули в обороні рідної землі від російських окупантів (учасники АТО, ООС, російсько-української війни (2014 - 2022 рр.)) 
Іван Іванець (09.01.1893, с. Новосілки-Гостинні, нині Самбірський р-н, Львівська обл. – 10.03.1946, Солікамськ, Пермська обл., Росія) – український художник, графік, редактор, видавець, фотограф, січовий стрілець, громадський діяч. Син священика у Болехові Йосифа Іванця і Михайлини Рошкевич. Свояк Н. Кобринської. Закінчив Львівську гімназію (1912), навчався на правничому факультеті Львівського університету. Паралельно студіював живопис в майстерні Станіслава Батовського-Качора та у Вільній академії мистецтв (1912-1914).  Після Першої світової війни проживав у Празі, де в Карловому університеті здобув юридичну освіту, став доктором права. Одночасно навчався  в студії пластичного мистецтва в І. Кулеця.
         Під час національно-визвольних змагань був у рядах УСС – стрільцем у сотні Василя Дідушка, а згодом старшого десятника і коменданта чоти. І. Іванець був одним із організаторів пресово-мистецької справи (Пресової кватири) в Легіоні УСС. Серед Січових стрільців, що першими ввійшли з боями в Болехів навесні 1915 року, був І. Іванець. В домі письменниці Н. Кобринської він виконав проект прапора УСС, який пізніше був виготовлений у Львові й урочисто посвячений Андреєм Шептицьким. Завдяки І. Іванцю та Л. Лепкому Легіон УСС дістав свій стрілецький однострій – шапку-мазепинку та військову блюзу нового крою. Іванець був маляром «Ордену Залізної Остроги» в УСС. Він, як член комісії корпусної команди, перевіряв упорядкування могил січових стрільців на полях від Болехова до ріки Стрипи. 
         У 1921 р. був членом Стрілецької ради.  Від 1927 року жив у Львові. Працював редактором  журналів «Українська ілюстрація» і «Червона Калина», «Календаря-альманаха «Червоної Калини». Займався ілюстрацією стрілецьких видань. Приятель Пласту. Автор численних спогадів про УСС та статей на мистецькі теми. В часі німецької окупації очолював Спілку праці українських образотворчих мистців у Львові. Співпрацював із військово-історичним відділом Військової управи  Дивізії «Галичина». 
         У 1944 р. виїхав до Відня, а наступного року – до Кракова, де його заарештував СМЕРШ і вивіз до Солікамська, де він помер. 
         Велика частина фотографічного доробку І. Іванця з часів Визвольних змагань (2 тис. світлин історичних пам’яток і мистецьких творів та 900 світлин, що ілюстрували життя  УСС) втрачена в бою під Махнівкою 1920 р. А в 1952 році знищено 17 із 18 олійних полотен художника, що належали до збірки Національного музею у Львові.
Степан Чекалюк (14.07.1922, м. Білий Камінь, Золочівський р-н, Львівська обл. – 26.07.2003, Болехів, Івано-Франківська обл.) – інженер, борець за волю України, громадський діяч, учасник і дослідник визвольних змагань, публіцист. Народився в багатодітній родині греко-католицького священика. Навчався в Калуській гімназії та Долинській приватній гімназії. Під час німецької окупації вчителював у селах Калущини. Член ОУН з 1941 року. В 1942 р. вступив у Львівську Богословську Академію, навчання в якій покинув у зв’язку з наближенням фронту. Наказом крайового провідника Карпатського краю «Роберта» був призначений інструктором пропагандистів Станіславського обласного осередку пропаганди. Арештований 1944 р. і засуджений на 15 років каторжних робіт і 5 років позбавлення прав. Покарання відбував на лісоповалі в Красноярському краї, в мідних копальнях Джезказгану, на вугільних шахтах Воркути. Звільнений в 1956 р. Повернувшись до Болехова, закінчив Дрогобицький нафтовий технікум та Львівський політехнічний інститут. Працював інженером в НГВУ «Долинанафтогаз».
         На початку 90-х років активно включився в громадсько-політичну роботу, очоливши в 1991 р. Болехівське Братство ОУН-УПА. Зібрав і впорядкував інформацію про учасників визвольної боротьби 1930-50 рр. ХХ ст. на Болехівщині. Підготував і видав книгу слави і скорботи «Болехівський мартиролог» (2002). На правах рукопису вийшло друком видання про церкву св. Параскеви в Болехові (2002). Його думки з позиції українського націоналізму викладені в збірнику статей «Коріння наших історичних невдач» (2003). Активно виступав у пресі зі статтями на актуальні теми політичного і громадського життя. Нагороджений Хрестом і Почесною грамотою УГВР, ювілейною медаллю до 90-річчя від дня народження С. Бандери, медаллю УПА.

78 років тому українці звільнили свою землю від загарбників. Звільнимо знову!
Інші новини жов. 2022

78 років тому українці звільнили свою землю від загарбників. Звільнимо знову!

28 жовтня 1944 року увійшло в історію України як день вигнання нацистів з України. 78 років тому було звільнено найзахідніший український регіон – Закарпаття. Щороку цього дня на державному рівні українці згадували воїнів, які звільняли нашу землю...

Завершено реставрацію пам’ятника Наталії Кобринській у Болехові
Інші новини вер. 2020

Завершено реставрацію пам’ятника Наталії Кобринській у Болехові

Цього тижня завершено виготовлення та встановлено постамент під погруддя пам’ятника великої українки, першої галицької письменниці Наталії Кобринської біля музею історії м.Болехова імені Романа Скворія. Кошти на проведення робіт виділили з міського...

20 лютого - День Героїв Небесної Сотні
Інші новини лют. 2020

20 лютого - День Героїв Небесної Сотні

Людина, розумна людина, завжди сподівається на краще. Це природно, адже ми не станемо заперечувати, що найчастіше обставини, що нас оточують, просто змушують нас це робити. Надія супроводжує нас, напевно всюди, але що ми готові зробити для того, щоб...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація