До 80-річчя від початку формування 14 гренадерської дивізії Ваффен СС «Галичина»
28 кві, 2023 0 Коментарів 449 Переглядів

До 80-річчя від початку формування 14 гренадерської дивізії Ваффен СС «Галичина»

28 квітня цього року у Болехівському ліцеї №1 «Академічний» для здобувачів освіти 10-х класів працівники Болехівської центральної міської бібліотеки ЦБС (ЛИТВИН А.М.) та Музею історії м.Болехова ім.Р.Скворія (ЯКИМІВ Г.Р.) провели годину краєзнавства «ВО ІМ'Я ТВОЄ, УКРАЇНО!»

28 квітня 1943 року у Львові почався набір до стрілецької дивізії «Галичина», яка після річного вишколу брала участь у боях під Бродами проти армії СРСР, згодом – у Словаччині і Югославії, а свій бойовий шлях закінчила в Австрії як 1-ша Українська дивізія Української Національної Армії 8 травня 1945 року. Дивізія була досить популярною серед молоді тогочасної Галичини.

На відміну від Альгемайне-СС, парамілітарної військово-поліційної організації Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини, війська зброї СС (Ваффен-СС) були фронтовими дивізіями, проходили вишкіл за зразками Вермахту, мали відповідну уніформу сірого або зеленого кольору, що відрізнялась від класичної чорної уніформи СС.

На Західній Україні народ радо вітав цю ініціативу, окупаційній владі було рекомендовано не перешкоджати українцям прикрашати населені пункти синьо-жовтими прапорами на час вербувальної акції. До 3 червня 1943 року кількість добровольців, які зголосилися до лав дивізії, сягнула 80 600 осіб, з яких було відібрано 53 тисячі чоловік, огляд пройшло лише 13 тисяч, а на службу було прийнято менше половини. Процес комплектування розтягнувся в часі і тривав аж до середини липня.

Дивізія, в кінці травня перейменована у «Добровольчу дивізію СС «Галичина», близько року проходила вишкіл у тренувальних центрах у Польщі, Чехії та Франції. Її особовий склад коливався від 14 до 18 тисяч осіб, практично на всіх керівних посадах перебували німецькі офіцери. У травні 1944 року вона була проінспектована райсхфюрером СС Генріхом Гіммлером і після бойових маневрів у повному складі на початку червня отримала назву «14-та Військова гренадерська дивізія СС».

6 березня відзначали День Державного Гімну України. Цього дня, у 2003 році, Верховна Рада

З нагоди 160-річчя від дня першої публікації вірша Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна і слава, і воля» і музичного оформлення тексту Михайлом Вербицьким та 20-річчя з дня ухвали Закону «Про Державний Гімн України». Священні символи, які...

Інформаційна довідка щодо пам‘ятника невідомому солдату та братської могили воїнів радянської армії

Пам’ятник невідомому солдату в м.Болехів встановлено в 1956 р., скульптор Яків Чайка. Пам’ятник є копією з оригіналу, що був на Пагорбі Слави у Львові. Позаду пам’ятника встановлені таблиці з переліком загиблих 298 осіб. Поряд з пам‘ятником –...

Обрано переможця конкурсу на заміщення посади директора музею історії м.Болехова ім.Р.Скворія

26 серпня, в приміщенні читальної зали Болехівської міської центральної бібліотеки, відбулося друге засідання конкурсної комісії з проведення конкурсного добору на посаду директора музею історії міста Болехова імені Романа Скворія. Переможцем...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація