Творчість Людмили Охріменко крізь простір і час
23 травень, 2024 0 Коментарів 79 Переглядів

Творчість Людмили Охріменко крізь простір і час

21 травня 2024 року, жителі міста Болехова мали можливість взяти участь у літературній зустрічі-презентації з харківською письменницею, авторкою романів про війну та волонтеркою Людмилою Охріменко.
Зустріч з письменницею Людмилою Охріменко, що відбулася в Болехівській центральній міській бібліотеці зібрала повну залу шанувальників української книжки – такої, що тримає читача від першого до останнього слова, змушує весь час  міркувати, збагачує  словниковий запас, і переповнює нашу душу незвичайними емоціями: то чорним смутком, то сонячними променями радості.
Людмила Охріменко народилася в м. Синельникове Дніпропетровської області в козацькому краю. Має три вищі гуманітарні освіти, з них – два дипломи з відзнакою. Тривалий час жила і працювала у Криму, 2003 року місцем проживання обрала Харків, де і мешкала до повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну. Нині знайшла прихисток в Івано-Франківську. Заміжня,виховує двоє дітей.   
2014 рік змінив життя України та особисте життя пані Людмили. Вона стала волонтеркою, їздила з гуманітарними місіями у Луганську та Донецьку області, щоб допомогти добровольчим формуванням і підрозділам Збройних сил України. Писати почала ще в юності, але завжди  вважала своє письменництво аматорським, яке довгий час не покидало межі певних визначених рамок авторкою. Але в усіх творчих подіях є свій тріумфальний день. 
Нарешті прийшов час поділитися своїми життєвими спостереженнями та враженнями, користуючись щоденниками, які накопичилися за майже сорок років. Цьому сприяли численні цікаві  подорожі Україною і світом.У 1990-ті роки, коли в думках крутилося безліч сюжетів, можливості для їх втілення не було, потрібно було багато працювати, щоб забезпечити двох дітей. Тож займалася бізнесом, створила кілька успішних компаній, багато років також працювала на державній службі.  Громадська, а в останні роки й волонтерська діяльність підштовхнули до цього кроку,і тепер її творчість стала доступна українцям.                                                         
Війна та окупація Криму, в якому письменниця прожила 10 років, стали поштовхом до активної творчості та публікацій, змусили її писати про війну.Все життя письменниця спілкувалася російською мовою  та після подій 2014 року  зробила вибір на користь всього українського.  Вона упевнена, що українці не вчать свою мову, вони її згадують! Потрібно лише ухвалити для себе таке рішення: говорити, писати, читати лише рідною мовою! 
Людмила Леонідівна вважає себе  невиправною оптимісткою і щиро вірить,що дива трапляються там, де їх ретельно і наполегливо створюють талановиті та працьовиті люди! Творчість письменниці розділилася на дві частини: книги про жінок і для жінок та книги про війну. У творчому доробку пані Людмили наразі три книги на воєнну тематику: «Пригоди мухи в окропі на окупованій території», збірка «Волонтерські історії» у співавторстві з Михайлом Кащавцевим та роман «Оскар». Людмила Охріменко також – авторка книг «Пригоди дорослого Буратіни жіночої статі»,«Далека блакитна далечінь »,  «Люлечки- дарувальники снів», оповідання «Заїда» в збірці інклюзивних оповідань «Terra інклюзія 2018» та роману «Легка поведінка». Активно працює й зараз, зокрема, готуючи до друку три книги, одна з яких – збірка дитячих казок.
У творах письменниці, в якому б жанрі вона не працювала, завжди домінують уміло закручена інтрига подій, динамічний сюжет, психологізм та яскраво й майстерно виписані характери героїв. 2021 року роман «Оскар» визнали найкращим романом на воєнну тематику члени журі Міжнародного  літературного конкурсу «Коронація слова», за що він отримав спеціальну відзнаку. «Оскар» – це книга про невигадану історію життя українського військового.В основі твору «Оскар» – історія українського розвідника. Головний герой якого на початку 2015 року потрапляє у полон до російських окупантів у Донецьку. 

Там на нього чекають важкі випробування:  катування і знущання, а ще вибір – здатися чи все ж таки боротися до кінця.Ми впевнені, що така література, як «Оскар», на часі, що такі книжки зараз лікують рани, додають людині віри в те, що наша перемога над ворогом – то абсолютна істина.

Поціновувачі  українського художнього слова були в захоплені від цікавої   зустрічі з письменницею. Пані Людмила – українка, яка шанує рідну мову і вважає її найкращою у світі. Вона цікавий оповідач та співрозмовник і просто неперевершена жінка.Світлана Перкун,яка представляла зустріч з письменницею, подякувала Людмилі Леонідівні за цікаву презентацію свого творчого доробку, а читачка Галина Дуплеца подарувала шановній гості вишитий власними руками великодній рушничок на згадку про зустріч у Бойківському краю.До слова, прибуток від продажу своїх книжок пані Людмила віддає на допомогу Збройним силам України ,на допомогу родинам загиблих і тим, хто пропав безвісти, а також на інші благодійні проекти, пов`язані з допомогою фронту. 

Щиро вдячні пані Людмилі за теплу зустріч та приємні хвилини щирого  спілкування. Було дуже цікаво, всі отримали масу позитивних емоцій та хорошу нагоду придбати книги із автографом авторки і зробити фото на пам’ять. Наразі романи Людмили Охріменко чекають на активних читачів у стінах наших бібліотек, тож будьте в тренді, читайте якнайбільше якісної української літератури. Книги письменниці сповнені бадьорістю, надихають, зміцнюють нашу віру у силу життя, у Перемогу.  Вони допоможуть зберегти пам’ять про тих, хто сьогодні виборює майбутнє України, для наступних поколінь українців. 

Бажаємо пані Людмилі  творчих здобутків і злетів, нових книг про наших хоробрих військових, які героїчно боронять нашу рідну українську землю.

Запрошуємо поціновувачів українського художнього слова на зустріч з письменницею
Новини культури травень. 2024

Запрошуємо поціновувачів українського художнього слова на зустріч з письменницею

21 травня 2024 року о 13. 30 год. в центральній міській бібліотеці відбудеться літературна зустріч з письменницею, переможницею Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» Людмилою Охріменко. ...

Хто ввічливо розмовляє, той розуміння має

До Дня ввічливості, що проходив у Болехівській міській бібліотеці для дітей, відбулася зустріч з активними читачами книгозбірні. На заході діти, спілкуючись, розповідали про своє життя як в школі, так і за її межами, про своїх друзів. А також...

Українська мова – мудрості криниця

До Міжнародного дня рідної мови у Болехівській міській бібліотеці для дітей відбулася мовознавча гра «Українська мова – мудрості криниця». На захід завітали учні 5-А класу ліцею №1 «Академічний» зі своїм класним керівником Керницькою Л. Б. Гра...

0 Коментарів

Авторизація