Держпраці об’єднаює зусилля для боротьби з тіньовою занятістю.
02 чер, 2021 0 Коментарів 404 Перегляди

Держпраці об’єднаює зусилля для боротьби з тіньовою занятістю.

Як показує досвід діяльності Держпраці упродовж всього часу її існування, неформальна зайнятість не є проблемою виключно держави або одного державного органу. Не задекларована праця зачіпає інтереси всіх учасників ринку і цілого ряду державних органів.
    У зв’язку з цим, на початку Держпраці разом із представниками Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерства соціальної політики, Національної поліції, Державної податкової служби, Пенсійного фонду, соціальних партнерів та представника  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини було прийняте рішення щодо спільної організації та координації зусиль у боротьбі з не задекларованою працею. Майданчиком для такої роботи стала робоча група Держпраці, до якої залучені працівники роботодавців  та працівників.
     Результатом спільної роботи став Національний план спільних дій щодо зниження рівня не задекларованої праці  на 2021 рік. Особливістю  цього плану є його формування на рівні регіонів та оформлення  у єдиний документ на рівні країни. До цієї роботи залучено   понад 500 працівників державних органів Держпраці.
     У 2020 році Держпраця запровадила активне застосування ризикоорієнтованого підходу у всіх напрямках роботи, у тому числі з питань виявлення не задекларованої праці. Національним планом передбачається організація роботи в ризикових сферах господарювання  в два етапи – інформаційного та інспекційного.
       Під час інформаційного  етапу планується проведення широкомасштабної інформаційної кампанії про ризики і наслідки не задекларованої праці, а також про процедури оформлення трудових відносин та інші вимоги законодавства про працю та охорону праці. 
Інспекційна  кампанія почнеться після інформаційної і буде спрямована на тих роботодавців, які використовують найману працю, але трудові договори не укладають, не сплачують податки та єдиний соціальний внесок.
        На обох етапах до заходів Держпраці в межах повноважень долучатимуться представники інших зацікавлених державних органів. В черговий раз Держпраці закликає роботодавців не намагатися обійти законодавство. Якщо використовуєте найманих працівників -  укладайте з ними трудові договори.

У 2021 році Україна відзначатиме День охорони праці під девізом «Передбачати, готуватися та

Відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006, щороку 28 квітня, у Всесвітній день охорони праці, в Україні відзначається День охорони праці. У 2021 році Міжнародна організація праці у цей день акцентує увагу на важливості...

Нова мінзарплата з 1 вересня – штрафи, ЄСВ .

З 1 вересня 2020 року розмір мінімальної заробітної плати в Україні збільшився з 4723 грн до 5000 грн, тобто на 277 грн. А у погодинному розмірі до 29 гривень 20 копійок. На що це впливає? Насамперед на оплату праці, нарахування ЄСВ, в тому числі у...

Нове у законодавстві!

23 липня в газеті «Урядовий Кур'єр» була опублікована постанова Кабміну від 08.07.2020 №617 «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України». Постановою внесені зміни до Порядку здійснення державного контролю за додержанням...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація