Що треба знати про гострі кишкові інфекції
13 лип, 2023 0 Коментарів 360 Переглядів

Що треба знати про гострі кишкові інфекції

Зазвичай кишкові інфекції мають гострий перебіг і діагностуються закладами охорони здоров’я впродовж року. Однак пік захворюваності припадає на теплу пору року і може призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.   Це може бути пов’язано із забрудненням води, купанням у відкритих водоймах, а також вживанням немитих овочів, фруктів, ягодів, та вживанням готових страв, молоко та молочні продукти, кондитерських виробів, які готуються з недотриманням термічної обробки та неправильним зберіганням. 

Гострі кишкові інфекції спричинені бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Серед гострих кишкових інфекцій найчастіше зустрічаються: харчові токсикоінфекції, гастроентероколіт, ротата вірусний ентерит, дизентерія, сальмонельоз та інші.

Загальні клінічні прояви – це загальна слабість, болі в животі, проноси, блювання, підвищення температури тіла, озноб, головний біль. Період від зараження до клінічних проявів триває від кількох годин до 7 діб. 
На сьогоднішній день на Долинщині та території Болехівської міської ради спостерігається зниження рівня захворюваності на гострі кишкові інфекції на 28 – 34% в порівнянні з минулими роками. Це,   можливо, пов’язане з несприятливими, для відпочинку погодними умовами. 

З метою профілактики гострих кишкових інфекцій потрібно:
  • Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання
  • На відпочинку біля річки чи озера мати запас питної води. Не використовувати воду з незнайомих джерел ( рік, озер, підземних джерел,   поверхневі води)
  • У  подорож не брати продукти, що швидко псуються ( ковбаси, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні)
  • Дотримуватись правил особистої гігієни, часто мити руки з милом, особливо перед прийомом їжі, після відвідування туалету
  •  У випадку виявлення перших ознак гострої кишкової інфекції терміново звертайтесь до сімейного лікаря. Не займайтесь самолікуванням!
Бережіть себе і будьте здорові!

На Болехівщині за тиждень захворюваність на ГРВІ збільшилась у 3.5 рази

За період з 18 до 25 листопада на Болехівщині зареєстровано ріст захворюваності на гострі респіраторно-вірусні інфекції в 3.5 рази в порівнянні з попереднім тижнем. Інтенсивний показник на 47 тижні відповідно склав 491,7 на 100 тис. нас. проти 137,1...

Епідемічна ситуація з холери в Калуському районі залишається благополучною

Холера (від chole — жовч і rheo — течу) —гостре інфекційне захворювання, викликане холерними вібріонами (Vibrio cholerae О1 або О139),їхніми токсинами, що проникають через рот у травний тракт здорової, сприйнятливої людини. Зараження відбувається...

19 травня – Міжнародний день боротьби з гепатитами
Охорона здоров'я травень. 2020

19 травня – Міжнародний день боротьби з гепатитами

Цей день започаткований Міжнародним Альянсом з боротьби проти гепатитів (WorldHepatitisAlliance), до якого входить більше як 200 асоціацій хворих на гепатити у всьому світі. Акції, які проводять до Міжнародного дня боротьби з гепатитами покликані...

0 Коментарів

Авторизація