Болехівський міський відділ Держпродспоживслужби рекомендує!
При підготовці до новорічних свят багато господинь вирішують не купувати для заправки салатів майонез, а приготувати його власноруч – з сирих яєць. Однак необроблені сирі яйця, що використовуються для приготування страв, які не піддаються в подальшому термічній обробці (салати, кондитерський крем тощо), несуть велику небезпеку зараження людини сальмонельозом.
Сальмонельоз – це гостре кишкове інфекційне захворювання, яке спричиняється бактеріями роду Salmonella, є антропозоонозним (оскільки хворіють не тільки люди, а й тварини та птахи) та характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму.
Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина.
Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через продукти харчування. Інфікування продуктів відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя для сирої та готової продукції, при приготуванні страв забрудненими руками.
Держпродспоживслужба рекомендує:
- не вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин. На вигляд вони можуть бути якісні, адже при наявності сальмонел смак, колір, запах продуктів не змінюються;
- суворо дотримуватись правил приготування страв: м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками, сирі яйця прожарювати з обох сторін або варити їх. Перед використанням сирих яєць необхідно попередньо провести їх ретельну обробку водою з содою, особливо перед приготуванням кондитерських кремів;
- не рекомендовано використовувати сирі яйця для введення їх в готові страви чи для приготування соусів для заправки страв;
- під час кулінарної обробки продуктів дотримуватись правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Ножі, дошки мають бути окремо для сирого м’яса і готових виробів;
- усі швидкопсувні продукти зберігати у холодильнику;
- дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо після повернення з вулиці, перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо немає умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, антисептики для рук;
- у разі появи будь-яких клінічних проявів хвороби, негайно звертатись за медичною допомогою.
0 Коментарів