Історична мандрівка містом Болеховом
13 жов, 2023 0 Коментарів 278 Переглядів

Історична мандрівка містом Болеховом

Екскурсійні мандрівки стануть гарною можливістю дізнатися більше про історію та культуру нашого міста, його найвидатніші місця, про видатних людей, що проживали і творили у нашому місті, подивитися цікаву архітектурну спадщину. 

Першу тематичну безкоштовну екскурсію «Історична мандрівка містом Болеховом» провела досвідчена краєзнавиця і  гід, наукова співробітниця музею історії міста Болехова імені Романа Скворія Галина Романівна Якимів.  

Багато цікавого про історію Болехова з уст Галини Романівни дізналися учасники екскурсії. Першою локацією екскурсії була пам’ятка архітектури національного значення Міська Ратуша. Тут екскурсанти детально  дізналися про історію розвитку нашого міста, починаючи з часів Київської Русі до сьогодення. Перша згадка про Болехів датується 1371 роком.  З XV ст. в історичних джерелах йдеться про Болехів, як поселення, що утворилося з двох сіл — Болехова Волоського й Болехова Руського. Цікавою була розповідь про панування в місті родини Ґєдзінських, про  перехід влади над Болеховом від Речі Посполитої до Австрійського  уряду, який і розмістив тут значну кількість німецьких поселенців,  про існування в місті єврейського кварталу.

Детально зупинилася Галина Романівна на тому, що економічному розвитку Болехова сприяло наявність тут покладів солі і спорудження солеварні. Також пізніше розвивалася кустарна промисловість, створювалися майстерні  з виготовлення гаків, цвяхів, полотна та дубіння шкіри. 

Звісно не оминули видатних людей, імена яких тісно пов’язані з Болеховом. До них належать письменники: Наталія Кобринська,  Іван Франко, В. Лукич (В.Левицький), Євгенія Ярошинська, скульптор М. Гаврилко та інші. 

Під час екскурсії містом дізналися про походження назв вулиць, про будинки, в яких жили визначні постаті та в яких розміщувалися в минулому пошта та інші адміністративні приміщення.

Останньою локацією був Прикарпатський фаховий коледж лісового господарства та туризму. Багато цікавого дізналися про початок лісової освіти в Болехові, що  сягає середини 19 століття. У 1883 році Дирекцією лісів та державних маєтностей Галичини, яка входила в той час до Австро-Угорської імперії, в м. Болехові було засновано третю в усій Австро-Угорській монархії Лісову Школу, яка називалась тоді Нижча Лісова Школа в Болехові. Вона була другою після Львівської за значенням і готувала лісничих для роботи в державних і приватних лісах краю. У 1887 році вона була реорганізована у Школу Лісничих в Болехові, а з 1922 року стала називатись Державна Школа для Лісничих в Болехові.

Біля Лісової Школи був закладений унікальний для Прикарпаття за флористичним складом дендропарк. Це один з найстаріших парків Івано-Франківщини, колекція якого створювалася як з аборигенних деревних порід, так із завезених з Австрії, Швейцарії, Італії.

Відродження лісової освіти в Болехові почалося з 1993 року, коли в місті було створено лісовий ліцей-інтернат, а в 1995 році Івано-Франківською обласною радою на базі ліквідованого ліцею створено лісогосподарський технікум. У 1996 році новосформований педагогічний колектив почав працювати в новому вищому навчальному закладі 1-го рівня акредитації. 

Було дуже цікаво, багато нового дізналися як і жителі Болехова, так і викладачі та студенти Прикарпатського фахового коледжу лісового господарства та туризму, вчителі та учні Болехівського ліцею №1 «Академічний», внутрішньо-переміщені особи, які на даний час проживають у нашій громаді. 

Захід проведений у рамках проєкту  «Створення культурно-туристичного маршруту «Шляхами Наталії Кобринської в м. Болехові» за підтримки Українського культурного фонду.

Друга безкоштовна  тематична екскурсія «Шляхами Наталії Кобринської в м. Болехові» відбудеться  24 жовтня 2023 року о 14.00 год. Запрошуємо всіх, хто бажає познайомитися із життям і творчістю визначної жінки, української поетеси, засновниці організованого фемінізму в Україні, що більше 30 років проживала і творила у Болехові.

Історична мандрівка містом Болеховом

Запрошуємо жителів та гостей громади на першу безкоштовну захоплюючу та цікаву екскурсію «Історична мандрівка містом Болеховом», під час якої кожен зможе дізнатися для себе щось нове. Ми обов’язково знайдемо чим здивувати навіть знавців історії та...

Круглий стіл "Наталія Кобринська у колі сучасників"

Сьогодні об 11:00 год. у Музеї історії м. Болехова імені Романа Скворія відбудеться перша подія у рамках реалізації проекту #запідтримкиУКФ - культурно-туристичного маршруту "Шляхами Наталії Кобринської у Болехові". Підписуйтеся на нашу сторінку у...

У місті Болехові буде створено інноваційний культурно-туристичний маршрут «Шляхами Наталії

Болехівська міська рада перемогла у конкурсному відборі проектів Українського культурного фонду з проектом «Створення культурно-туристичного маршруту «Шляхами Наталії Кобринської в місті Болехові». Наталія Кобринська була однією з визначних...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація