До 30-річчя НРУ
02 січ, 2020 0 Коментарів 1 752 Перегляди

До 30-річчя НРУ

Народний Рух України у виборах

Народний Рух України (далі – НРУ) як політична партія веде свою історію від заснованої у 1989 році громадсько-політичної організації "Народний рух України за перебудову". Ідея створення цієї організації була формалізована в Спілці письменників України восени 1988 року, яку підтримали на початку 1989 року установчі конференції українського "Меморіалу" та Товариства української мови ім. Т. Шевченка. А вже 08-10 вересня 1989 року відбувся установчий з'їзд, на якому був заснований "Народний рух України за перебудову". На час установчого з'їзду його чисельність склала 280 тис. осіб. Головою Руху став поет і громадський діяч Іван Драч.
Діяльність НРУ була спрямована на консолідацію української нації, відтворення історичної пам'яті народу та посилення ролі української мови. А вже 21 січня 1990 року Рухом було організовано "живий ланцюг" між Івано-Франківськом і Києвом (через Калуш, Долину, Болехів, Моршин, Стрий, Львів, Тернопіль, Рівне, Житомир), присвячений 71-річчю Акту злуки між УНР та ЗУНР. 
На Прикарпатті установчу конференцію  крайової організації Народного Руху України за перебудову  було проведено 12 серпня 1989 року. 
Болехівщина не залишилася осторонь тих історичних подій. 
Так, установча конференція Болехівського міського осередку НРУ відбулася 01 липня 1990 року. 
Сільські осередки НРУ діяли у селах Гузіїв, Козаківка, Тисів (діяльність НРУ в інших населених пунктах Болехівщини, якщо така проводилась, в документах архівного відділу не відображена).
Яскравим прикладом активної громадсько-політичної діяльності Болехівського міського осередку НРУ (з 2003 р. – Болехівської міської організації НРУ) стала його участь у місцевих виборах 26 червня 1994 року, 29 березня 1998 року, 31 березня 2002 року, 26 березня 2006 року, 31 жовтня 2010 року та 25 жовтня 2015 року.
1994 р.
Відомостей про участь Болехівського міського осередку Народного Руху України у виборах депутатів місцевих Ради, тобто висунення кандидатів у депутати Болехівської міської Ради народних депутатів, на посаду голови Болехівської міської Ради, членів міської та дільничних виборчих комісій в наявних опрацьованих документах не виявлено.
Попри те, є відомості про діяльність місцевих осередків Народного Руху України в селах Гузіїв і Тисів.
Так, Гузіївський сільський осередок  Народного Руху України на своїх зборах, які відбулися 06 травня 1994 року, висунув кандидатом на посаду голови Гузіївської сільської Ради народних депутатів 
- Петрика Василя Олексійовича, 1932 р. н., члена НРУ, пенсіонера, 
та кандидатами у депутати:
- Рака Дмитра Степановича, 1934 р. н., члена НРУ, кочегара дитячого садка, у виборчому окрузі № 2;
-  Керницького Миколу Степановича, 1949 р. н., позапартійного, вчителя, у виборчому окрузі № 3;
- Юрківа Михайла Івановича, 1941 р. н., позапартійного, водія Долинського УТТ, у виборчому окрузі № 7;
- Могитича Євгена Михайловича, 1961 р. н., позапартійного, водія Долинського УТТ, у виборчому окрузі № 7.
Всі ці кандидати були зареєстровані Гузіївською територіальною виборчою комісією 26 червня 1994 року[1].
Аналогічно, Тисівський сільський осередок  Народного Руху України прийняв участь у виборчому процесі 1994 року та на зборах 09 травня 1994 року висунув кандидатом на посаду голови Тисівської сільської Ради народних депутатів 
- Гнатойка Василя Петровича, 1960 р. н., позапартійного, вчителя Болехівської спортивної школи,  
та кандидатами у депутати Тисівської сільської Ради народних депутатів[2]:
- Бецин Ганну Іванівну, 1957 р. н., позапартійну, економіста Болехівського лісокомбінату, у виборчому окрузі № 1;
- Уханського Василя Степановича, 1947 р. н., позапартійного, маляра-штукатура Івано-Франківської реставраційної контори, у виборчому окрузі № 2; 
- Шубина Михайла Івановича, 1956 р. н., позапартійного, столяра Болехівського лісокомбінату, у виборчому окрузі № 3; 
- Кондрата Василя Миколайовича, 1961 р. н., позапартійного, на той час займався індивідуальною трудовою діяльністю, у виборчому окрузі № 4;
- Хромишина Мирона Васильовича, 1949 р. н., позапартійного, водія АТП Долинського споживчого товариства, у виборчому окрузі № 5; 
- Уханського Дмитра Васильовича, 1954 р. н., позапартійного, маляра-штукатура Івано-Франківської реставраційної контори, у виборчому окрузі № 6.
Всі кандидати були зареєстровані Тисівською територіальною виборчою комісією 26 травня 1994 року[3]
Згадуючи вибори 26 червня 1994 року, коли обиралися Президент України, депутати і голови місцевих Рад, слід згадати, що завдяки волевиявленню жителів Прикарпаття на посаду голови Івано-Франківської обласної Ради народних депутатів було обрано нашого земляка Степана Волковецького, який був одним із засновників Товариства української мови ім. Т. Шевченка і Народного Руху України на Прикарпатті[4].
1998 р.
Вибори в багатомандатному виборчому окрузі № 16 по виборах депутатів Івано-Франківської обласної ради 29 березня 1998 року з 21 кандидата  два кандидати від партії Народний Рух України, а саме:
- Гринів Василь Васильович, 1950 р. н., на той час тимчасово не працював;
- Хурт Володимир Миколайович, 1950 р. н., директор Гузіївської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів[5], висунутий кандидатом в депутати Івано-Франківської обласної ради на загальних зборах жителів с. Гузіїв[6] 19 лютого 1998 року протокол № 3.
Крім того, Народний Рух України підтримував на цих виборах позапартійного Бабійчука Михайла Васильовича, 1963 р. н., директора Болехівського міського вузла електрозв’язку, про що свідчить агітаційна листівка, що зберігається в документах архівного відділу виконавчого комітету Болехівської міської ради.
Про те, що представники Народного Руху України були залучені до роботи у дільничних виборчих комісіях отримуємо підтвердження зі списку дільничної виборчої комісії № 159 с. Гузіїв територіального виборчого округу № 88, де з десяти членів ДВК, двоє – від НРУ: Яцків Віра Микитівна, заступник голови комісії, Сеньків Мирон Йосипович, член комісії. 
2002 р.
Відповідно до п. 1 ст. 29 Закону України «Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» Болехівська міська територіальна виборча комісія 21 січня 2002 року рішення № 4 зареєструвала дев’ять міських осередків політичних партій та громадських організацій для участі у виборах депутатів обласної і міської рад та міського голови, в тому числі Болехівський міський осередок партії РУХ (Український Народний Рух). Станом на 10 січня 2002 року кількість членів міського осередку НРУ становила 68 чол.[7] 
Вибори в багатомандатному виборчому окрузі № 15 по виборах депутатів Івано-Франківської обласної ради 31 березня 2002 року з 18 кандидатів четверо кандидатів від партії Народний Рух України, а саме:
- Кіцул Ярослав Васильович, 1951 р. н., редактор газети «Скелі Довбуша»;
- Мельникович Ольга Миколаївна, 1947 р. н., завідувач Болехівського міського відділу освіти;
- П’ятачук Ярослава Андріївна, 1943 р. н., викладач Болехівського лісогосподарського технікуму;
- Хурт Володимир Миколайович, 1950 р. н., заступник директора Гузіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.[8]
2006 р.
У виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 26 березня 2006 року міська організація Народного Руху України прийняла участь у складі Болехівського міського виборчого блоку «Наша Україна». 
Відповідне рішення про входження у виборчий блок «Наша Україна» разом з іншими міськими організаціями Партії Народний Союз Наша Україна, Партії підприємців і промисловців, Християнсько-Демократичного Союзу було прийнято на конференції Болехівської міської організації Народного Руху України 19 грудня 2005 року[9]. А саме рішення про утворення міського міжпартійного виборчого блоку «Наша Україна» було прийнято на Болехівській міжпартійній конференції виборчого блоку «Наша Україна» 31 січня 2006 року.
На цій конференції від міської організації політичної партії НРУ були присутні 15 осіб. Як результат зібрання – було підписано угоду про утворення міського виборчого блоку «Наша Україна» політичних партій на виборах депутатів до міської ради, міського голови, сільських голів та депутатів  сільських рад Болехівської міської ради 26 березня 2006 року та висунуто кандидатів у депутати Болехівської міської ради, серед них – сім від міської організації політичної партії Народний Рух України:
Корпан Роман Васильович, Качур Богдан Михайлович, Юзьків Віталій Теодозійович, Лутчин Ігор Іванович, Корпан Богдан Васильович, Гринів Василь Васильович, Максим Михайло Володимирович.
Обраними депутатами Болехівської міської ради на виборах 26 березня 2006 року відповідно до рішення міської територіальної виборчої комісії (протокол про результати виборів депутатів Болехівської міської ради від 03 квітня 2006 року № 19) від міської організації Народного Руху України стали: Корпан Р. В., Качур Б. М., Юзьків В. Т.[10] 
Крім того, висунуто два кандидати на посади сільських голів, обраним на посаду сільського голови с. Козаківка на виборах 26 березня 2006 року став член політичної партії НРУ Гринів Василь Васильович.[11]
Приєднання крайової організації Народного Руху України до виборчого блоку «Наша Україна» відбулося і на обласному рівні, про що свідчить повідомлення про утворення виборчого блоку «Наша Україна» в Івано-Франківській області на місцевих виборах 26 березня 2006 року та укладення угоди 20 січня 2006 року.[12]
2010 р.
У виборах депутатів Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 31 жовтня 2010 року міська організація Народного Руху України приймала участь вже як самостійна політична сила. 
Так, 01 жовтня 2010 року на зборах (конференції) Болехівської міської організації Народного Руху України було прийнято рішення про висунення кандидатами у депутати в багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Болехівської міської ради 31 жовтня 2010 року та включення їх до виборчого списку кандидатів у депутати від Болехівської міської організації Народного Руху України дев’ять осіб, а саме:
- Лутчина Ігоря Івановича, 1964 р. н., вчителя Гузіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст;
- Матковського Романа Володимировича, 1950 р. н., першого заступника міського голови м. Болехова;
- Гринів Василя Васильовича, 1950 р. н., сільського голову с. Козаківка;
- Клим’юка Ярослава Миколайовича, 1952 р. н., концертмейстра Болехівської дитячої школи мистецтв;
- Кагуля Романа Мирославовича, 1985 р. н., головного спеціаліста відділу ведення Державного реєстру виборців Болехівської міської ради;
- Гнатишин Лідію Ярославівну, 1970 р. н., приватного підприємця;
- Латика Зеновія Володимировича, 1953 р. н., пенсіонера;
- Жарського Руслана Олеговича, 1988 р. н., оператора комп’ютерного набору Болехівської міської ради;
- Андрусишина Богдана Володимировича, 1985 р. н., касир Болехівського відділення «Плюс банк».[13]
Ці кандидати згідно з постановою № 8 від 03 жовтня 2010 року були зареєстровані Болехівською міською виборчою комісією[14].
Крім того, Болехівська міська виборча комісія зареєструвала чотирьох офіційних спостерігачів у багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Болехівської міської ради, поданих Болехівською міською організацією Народного Руху України:
- Латика Володимира Тадейовича, 1981 р. н., охоронця;
- Латик Мирославу Любомирівну, 1985 р. н., медичну сестру Болехівської центральної міської лікарні;
- Лутчин Марію Миколаївну, 1965 р. н., вчителя Гузіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст;
- Лутчин Наталію Ігорівну, 1991 р. н., студентку Львівського державного університету.[15]
Як підсумок: 31 жовтня 2010 року у багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Болехівської міської ради Болехівська міська організація Народного Руху України отримала 334 голоси, що становили 3,35 % від загальної кількості виборців, які взяли участь у голосуванні, та не отримала депутатські мандати згідно з виборчими списками місцевих організацій партій (новий депутатський корпус Болехівської міської ради сформували вісім партій: партія «Відродження», Українська Народна Партія, політична партія «Фронт змін», всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Українська республіканська партія «Собор», всеукраїнське об’єднання «Свобода», політична партія «Наша Україна», Народно-демократична партія)[16]
Попри те, 31 жовтня 2010 року представник Болехівської міської організації Народного Руху України Гнатишин Л. Я. отримала перемогу в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі № 7[17] та увійшла до складу депутатів новообраної Болехівської міської ради шостого демократичного скликання.
Також кандидатом у депутати Івано-Франківської обласної ради від округу № 48 Болехівською міською організацією Народного Руху України був висунутий Хурт Володимир Миколайович, 1950 р. н.[18], однак обраним у депутати Івано-Франківської обласної ради на виборах 31 жовтня 2010 року не став.
2015 р.
Відповідно до рішення позачергових XXV Всеукраїнських зборів Народного Руху України від 05 вересня 2015 року «Про участь місцевих організацій політичної партії Народного Руху України у виборах депутатів обласних, районних, міських, районних у містах рад, виборах міських, селищних, міських голів»[19] Болехівська міська організація НРУ на своїх зборах (конференції) висунула кандидатів у депутати в багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Болехівської міської ради 25 жовтня 2015 року.
Ними стали дев’ятнадцять кандидатів, в тому числі шістнадцять членів міської організації НРУ:
 - Лутчин Ігор Іванович, 1964 р. н., член НРУ, вчитель Гузіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст;
- Берізко Ігор Степанович, 1967 р. н., член НРУ, методист управління освіти Болхівського міськвиконкому;
- Гончар Роман Ярославович, 1991 р. н., член НРУ, на той момент тимчасово не працював;
- Городний Андрій Михайлович, 1988 р. н., член НРУ, на той момент тимчасово не працював;
- Гринів Василь Васильович, 1950 р. н., член НРУ, пенсіонер;
- Кагуль Роман Мирославович, 1985 р. н., член НРУ, головний спеціаліст відділу ведення Державного реєстру виборців Болехівського міськвиконкому;
- Качур Богдан Михайлович, 1950 р. н., член НРУ, директор Народного дому м. Болехова;
- Клим’юк Ярослав Миколайович, 1952 р. н., член НРУ, концертмейстер Болехівської дитячої школи мистецтв;
- Латик Зеновій Володимирович, 1953 р. н., член НРУ, пенсіонер;
- Микитин Іван Іванович, 1964 р. н., член НРУ, директор служби таксі «Свіча» м. Болехів;
- Павлик Артур Якович, 1938 р. н., член НРУ, пенсіонер;
- Половинко Ілона Сергіївна, 1985 р. н., безпартійна, лікар лікувально-діагностичного центру СКК «Моршинкурорт»;
- Рак Данило Дмитрович, 1962 р. н., член НРУ, головний спеціаліст Долинського ЖЕКу;
- Скальський Ігор Михайлович, 1991 р. н., член НРУ, на той момент тимчасово не працював;
- Сметаняк Христина Орестівна, 1985 р. н., безпартійна, лікар Болехівської центральної міської лікарні;
- Стеців Богдан Ярославович, 1956 р. н., член НРУ, директор Болехівського відділення ПАТ «Оранта»;
- Хурт Володимир Миколайович, 1950 р. н., член НРУ, пенсіонер;
- Чикаловський Микола Романович, 1977 р. н., член НРУ, директор Народного дому с. Гузіїв;
- Яремків Алла Ігорівна, 1983 р. н., безпартійна,   вчитель Гузіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст.[20]
Всі ці кандидати у депутати в багатомандатному виборчому окрузі були зареєстровані Болехівською міською виборчою комісією 01 жовтня 2015 року постанова № 10[21].
У виборчому бюлетені на місцевих виборах депутатів Болехівської міської ради 25 жовтня 2015 року міська організація Народного Руху України в результаті жеребкування, проведеного Болехівською міською вибочою комісією 03 жовтня 2015 року, отримала порядковий номер «4»[22]
Перемогу на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року від міської організації Народного Руху України здобули два кандидати у депутати – Павлик А. Я. Лутчин І. І., яких Болехівська міська виборча комісія згідно з постановою № 20 від 30 жовтня 2015 року, як обраних депутатів, закріпила за виборчими округами № 2 і № 26 відповідно[23] та в числі інших новообраних депутатів зареєструвала 11 листопада 2015 року[24]
За підсумками виборів депутатів Болехівської міської ради 25 жовтня 2015 року у багатомандатному виборчому окрузі Болехівська міська організація Народного Руху України отримала 490 голосів, що становили 6,06 % від загальної кількості виборців, які взяли участь у голосуванні[25].


[1] Архівний відділ виконавчого комітету Болехівської міської ради, ф. Р-2, оп. 1, спр. 397, арк. 1-1 зв, 3-3 зв, 4-   4 зв, 8-8 зв, 13-13 зв, 15.
[2] Там само, ф. Р-6, оп. 1, спр. 386, арк. 12, 20, 23, 29, 33, 39, 58.  
[3] Там само, ф. Р-6, оп. 1, спр. 386, арк. 1-1 зв, 3-3 зв, 4-4 зв, 50-50 зв.
[4] Там само, з колекції передвиборної агітації та інших документів виборів, зібраних працівником архівного відділу.
[5] Архівний відділ виконавчого комітету Болехівської міської ради, ф.  21, оп. 1, спр. 1, арк. 105-105 зв.
[6] Там само, ф. Р-2, оп. 1, спр. 434, арк. 1.
[7] Там само, ф. 21, оп. 1, спр. 8, арк. 15.
[8] Там само, ф. 21, оп. 1, спр. 8, арк. 57.
[9] Архівний відділ виконавчого комітету Болехівської міської ради, ф. 21, оп. 1, спр. 8, арк. 5.
[10] Там само, ф. 21, оп. 1, спр. 32, арк. 6.
[11] Там само, ф. 21, оп. 1, спр. 19, арк. 8-14.
[12] Там само, ф. 21, оп. 1, спр. 19, арк. 15.
[13] Архівний відділ виконавчого комітету Болехівської міської ради ф. 21, оп. 1, спр. 36, арк. 47-48; спр. 47, т. 10, арк. 2-3.
[14] Там само, ф. 21, оп. 1, спр. 36, арк. 46.
[15] Там само, ф. 21, оп. 1, спр. 36, арк. 141-142; спр. 83, арк. 18.
[16] Архівний відділ виконавчого комітету Болехівської міської ради ф. 21, оп. 1, спр. 85, арк. 1-4 зв.
[17] Там само, ф. 21, оп. 1, спр. 36, арк. 186-187; з колекції передвиборної агітації та інших документів виборів, зібраних працівником архівного відділу.
[18] Там само, з колекції передвиборної агітації та інших документів виборів, зібраних працівником архівного відділу.
[19] Там само, ф. 21, оп. 1, спр. 102, т. 5, арк. 4.
[20] Архівний відділ виконавчого комітету Болехівської міської ради ф. 21, оп. 1, спр. 102, т. 5, арк. 1-3.
[21] Там само, ф. 21, оп. 1, спр. 92, арк. 50, 58 зв-59 зв.
[22] Там само, ф. 21, оп. 1, спр. 92, арк. 74, 77.
[23] Там само, ф. 21, оп. 1, спр. 92, арк. 213, 215.
[24] Там само, ф. 21, оп. 1, спр. 92, арк. 219-220.
[25] Там само, ф. 21, оп. 1, спр. 112, арк. 2.

З нагоди 207-річниці від дня народження Тараса Шевченка

«Тарас Шевченко живе і промовляє» (З нагоди 207-річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка). Фото 1, 2. Тарас Шевченко. Кобзар (ювілейне видання). Прага. 1941 р. Фото 3, 4. Споминки про Шевченка. Фото 5, 6, 7. Козій Д. Тарас Шевченко в...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація