Пам‘ятка місцевого значення церква введення в храм Пречистої Діви Марії ПЦУ с.Тисів
23 сер, 2023 0 Коментарів 382 Перегляди

Пам‘ятка місцевого значення церква введення в храм Пречистої Діви Марії ПЦУ с.Тисів

Розвиток дерев'яного храмобудівництва відзначається великим розмаїттям типів і форм побудови храмів. Найстаріші дерев'яні церкви, що збереглися до наших днів на Івано-Франківщині, побудовано XVII  столітті. Серед  них – церква Введення в храм Пречистої Богородиці у селі Тисів, яку збудовано в 1783 році.
     Церва в селі Тисів дерев'яна, побудована з соснових брусів на дубових підвалинах, поставлених на фундамент із річкового каменю, п'ятикупольна, має центральний хрестовидний план з двома гранчастими боковими об'ємами та гранчастим вівтарем, утвореними чотирма зрубами, квадратна нава. До вівтаря з південно-східної частини прибудовано захрестіє, а в частині бабинця зі сходу і заходу прибудовано "східці". У наві, з лівої сторони, встановлений різьблений позолочений амвон. Іконостас мистецької вартості, який датується роком побудови церкви – чотириярусний, різьблений, позолочений.
    Загальна довжина храму  18 м.   з притвором, а по ширині, разом з боковими зрубами - 13,4 м.  Храм одноверхий. Центральний квадратний об'єм храму (неф) переходить у восьмирик, що завершується банею. Об'єм вівтарної частини перекрито п'ятисхилим дахом, над бабинцем розміщено хори. 
     Дата побудови церкви написана на хорах. Там же є напис "1930" рік, коли церква реконструйована: розширена добудовою бабинця і побудовою ганків. Довкола стін церкви – піддашшя, що опирається на виступи  вінців зрубу, оперізуючи споруду, крім західної стіни, накриває додаткові приміщення. Зруби вертикально шальовані дошками з лиштвами. Дахи і стіни первісно були кожуховані гонтами. Під час ремонту піддашшя покрили бляхою.
     Храм має два головні входи – один із півночі до притвору, другий – із сторони захрестія. Збудований храм, а також іконопис у ньому виконано у стилі, характерному для даного регіону. 
У 1989 р. церкву ремонтували, іконостас був повністю перемальований.
У 1874–1875 рр. у храмі служив Амвросій Крушельницький – батько відомої співачки Соломії Крушельницької. У 2002 р. на 50-і роковини її смерті поблизу святині встановлено бюст оперної діви.
Церква являється пам’яткою архітектури місцевого значення. З метою збереження пам’ятки у 2002 р. її буквально було переміщено у північно-східному напрямку на штучно зроблений насип із річкового каменю і щебеню на відстань 54 м. Святиня не зазнала жодних деформацій.

Пам‘яткак місцевого значення церква Успіння святої Анни УГКЦ в м.Болехові

У ХVІІ ст. на місці сучасного храму стояла дерев’яна церква Св. Василія Великого, що належала до с. Довжка (іноді Должська Воля), поблизу знаходився монастир, де монахи переписували богослужбові книги. Збереглися дві з них: «Довжанське...

Пам‘ятка місцевого значення Собор Святих Жінок Мироносиць ПЦУ в м.Болехові

Побудований в 1908 році. Спочатку на цьому місці стояла дерев’яна церква, яка носила таку ж назву. Зведенням нового храму займався священик Іван Озаркевич, який приїхав у місто в 1884 році. В 1909 році будівлю нової церкви освятив митрополит Андрей...

Пам‘ятка місцевого значення церква святої Великомучениці Параскеви УГКЦ м.Болехів

Споруджена 1899 року. Спочатку це була дерев’яна церква. Сучасного архітектурного вигляду вона набула перед ІІ світовою війною в 1939 р. Її будівництво розпочалось з ініціативи о.Володимира Сухого 1938 року і тривало один рік. За роки радянської...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація