В’ячеслав Негода: Основний акцент проведення реформи децентралізації – максимальні повноваження і ресурси в громадах
13 сер, 2020 0 Коментарів 485 Переглядів

В’ячеслав Негода: Основний акцент проведення реформи децентралізації – максимальні повноваження і ресурси в громадах

13 серпня в Івано-Франківську відбулася відкрита дискусія «Вектори децентралізації: про основні завдання та подальші кроки», організована Міністерством розвитку громад та територій за партнерської підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.
Учасниками заходу стали заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода, голова облдержадміністрації Віталій Федорів, експерти Офісу підтримки реформ при Мінрегіоні, а в режимі онлайн – народні депутати України від Івано-Франківщини, депутати обласної ради, представники райдержадміністрацій, голови ОТГ області, міст обласного значення, Асоціації органів місцевого самоврядування, експерти. Участь у дискусії взяв також міський голова Богдан Мельник.
Усім зацікавленим сторонам до розгляду були представлені питання про законодавчу основу повноважень органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій, ресурсне забезпечення таких повноважень, проектні норми законодавства, з якими у майбутньому працюватимуть ОМС.
Розпочинаючи дискусію, В’ячеслав Негода зауважив, що децентралізація як передача повноважень органів виконавчої влади та деконцентрація повноважень не могла впроваджуватися без територіальної основи спроможних громад. Таку основу закріплено постановою Уряду від 12 червня цього року, якою визначено адміністративні центри та затверджено території громад. Відтак є підстави говорити про наступний, фінальний, етап реформи.
Урядовець запропонував учасникам заходу обговорити ключові позиції нового проекту Закону «Про місцеве самоврядування», який, за його словами, більше наближений до положень Європейської хартії місцевого самоврядування, а також зміни до закону «Про місцеві державні адміністрації».
«Ми хочемо чітко визначити, щоб не було дублювання повноважень та підпорядкованості між органами місцевого самоврядування різних рівнів, бо це незалежні в системі самоврядування представницькі органи. Так само наразі чітко не розмежовані повноваження РДА та ОДА, обласних та районних рад», – зазначив заступник міністра.
Він озвучив й своєрідну філософію реформи – розбудувати потужне самоврядування на рівні громад, адже без цього розвиток країни і демократії неможливий. «Основний акцент проведення реформи децентралізації – максимальна концентрація повноважень і ресурсів на рівні громад. Ми на шляху до сучасної моделі урядування на місцях, а за таким вектором рухається переважна більшість країн Європи» – резюмував В’ячеслав Негода.

Все тільки починається: які закони потрібні для продовження децентралізації

Новий адмінтерустрій держави – фундамент справжньої децентралізації. А стіни, покрівля та внутрішнє наповнення – це чітке розмежування повноважень між органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування всіх рівнів та достатнє...

Відкритий діалог з місцевим самоврядуванням та громадськістю «Новий адмінтерустрій країни: міфи і

13 липня о 13:30 відбудеться відкритий діалог з місцевим самоврядуванням та громадськістю у форматі онлайн-конференції на тему: «Новий адмінтерустрій України: міфи і реальність». Учасники конференції обговорять кроки, які сьогодні здійснюються в...

Гроші мають іти за повноваженнями, а не навпаки. Триває обговорення питань розмежування повноважень органів влади на місцях
Децентралізація травень. 2020

Гроші мають іти за повноваженнями, а не навпаки. Триває обговорення питань розмежування повноважень

Місцеві вибори у жовтні цього року відбудуться на новій територіальній основі громад і районів. Вже з наступного року усі громади, незалежно від того, сільські вони, селищні чи міські, повинні мати однакові повноваження і джерела ресурсів. І для...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація