Виховання дітей у родинах, а не в сиротинцях – одна з вимог для вступу України до ЄС
03 лют, 2023 0 Коментарів 225 Переглядів

Виховання дітей у родинах, а не в сиротинцях – одна з вимог для вступу України до ЄС

Вихованцями дитячих інтернатів в Україні є майже 25 тисяч сиріт. І, на жаль, кількість таких дітей щодня збільшується через російське вторгнення…
Протягом кількох останніх місяців за допомогою порталу Дія понад 800 українських родин розпочали консультації щодо можливого усиновлення. Попри війну, всупереч їй – українці прагнуть ділитися сімейним теплом.
Саме зараз Україна як ніколи близька до того, щоб позбутися застарілого радянського явища – дитячих будинків – та знайти прийомну родину для кожної дитини.
До того ж виховання дітей у родинах, а не в сиротинцях – є однією з вимог для вступу України до ЄС. Практично всі сусідні держави пройшли цей шлях під час набуття членства в Європейському Союзі. Але для нас це подвійний виклик: маємо пройти цей шлях під час війни – рятувати дітей одночасно і від російських ракет, і від сирітства.
Про це вчора говорила перша леді України Олена Зеленська з Президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, під час її візиту до Києва.
Олена Зеленська розповіла пані фон дер Ляєн, що бути прийомною родиною в Україні зараз важко як ніколи. Для прикладу: 343 прийомні родини, в яких виховується 1386 дітей, стали переселенцями всередині країни, бо втратили своє житло або не почуваються більше у безпеці. Ще 706 родин з 3093 дітьми виїхали за кордон. Їм також часто нема куди повертатися.
Треба розуміти, що таке дім для прийомної родини. Найчастіше – це окремий будинок, дбайливо побудований батьками під потреби дітей, на який не жаліли коштів і сил і який тепер загинув під обстрілами або опинився в окупації. Втратити дім для багатодітної прийомної родини – це особлива трагедія.
Європейський досвід знадобиться нам у всій реформі. У співпраці з Міністерством соціальної політики розпочинається створення проєктного офісу.
«Я не втомлююсь повторювати, що на цій війні ми боремося за основні права людини. А для дитини це право – жити в родині, мати люблячих батьків. Отже, ми зацікавлені у реформі не лише тому, що це шлях до ЄС, – це потрібно нашим людям, нашим дітям, щоб вони були щасливішими», – переконана Олена Зеленська.

Бажаючі взяти на виховання дитину у сім'ю зможуть подати заяву і в електронній формі
Інші новини чер. 2022

Бажаючі взяти на виховання дитину у сім'ю зможуть подати заяву і в електронній формі

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна повідомила, що Уряд ухвалив розроблене Мінсоцполітики рішення, яке спрощує для бажаючих взяти дитину на виховання у сім’ю подання документів та отримання первинної консультації завдяки цифровізації....

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини вимагає посилити контроль за додержанням права на захист від насильства дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані в сімейні форми виховання.
Інші новини гру. 2021

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини вимагає посилити контроль за додержанням права

У межах здійснення парламентського контролю протягом 2021 року Уповноваженим виявлено непоодинокі випадки порушення права на безпечне проживання у родині дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Зокрема, з дитячого будинку...

Щоб зменшити кількість сиріт в інтернатах та сприяти розвитку сімейних форм виховання, Уряд збільшив виплати на дітей мінімум на 1 тис. грн
Інші новини лют. 2020

Щоб зменшити кількість сиріт в інтернатах та сприяти розвитку сімейних форм виховання, Уряд

Міністерство соціальної політики є координатором реалізації на національному рівні стратегії деінституалізації, яка має скоротити кількість дітей-сиріт в інтернатах і спрямована на підтримку сім’ї, створення умов для виховання дітей у сім’ї або...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація