Про історичне походження свята Дня Української Державності
28 лип, 2023 0 Коментарів 332 Перегляди

Про історичне походження свята Дня Української Державності

Сьогодні, 28 липня, Україна відзначає державне свято — День Української Державності.  Але надалі його святкуватимуть  15 липня у зв’язку з тим, що  ПЦУ та УГКЦ переходять з 1 вересня 2023 року на новоюліанський календар, щоб відмовитись від всього радянського, яке було насадженно нам роками, та підтримати традиції всього цивилізованого європейського народу. Верховна Рада України вже ухвалила закон про зміну дати відзначення Дня Української Державності України з 28 липня на 15 липня та встановила його державним святом. 
 
Історія українського державотворення сягає своїми витоками Руської середньовічної держави, центром якої був Київ.
Прийняття князем Київським Володимиром у 988 році християнства стало для
України цивілізаційним вибором. Воно сприяло піднесенню культури, освіти, дало поштовх розвитку кириличної писемності. Саме Русь заклала фундамент державницьких традицій українців. Звідси родом герб, грошова одиниця, а головне, Київ як політичний і культурний центр України.

Тризуб є нашим давнім символом. Сьогодні наше суспільство об’єднує той же знак, що об’єднував і Русь. Ми є спадкоємцями Русі, Тризуба Володимира Великого. Русь підтримувала політичні, економічні та культурні зв’язки з більшістю європейських держав того часу.

Традиції Русі у розбудові загальноєвропейського культурно-релігійного простору продовжили, зокрема, Галицько-Волинське князівство, Українська козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна та сучасна незалежна Україна.

День Української Державності нероздільно пов’язаний із розвитком війська та військовими традиціями. Захисники нашої державності є нащадками воїнів- русичів, козаків, січових стрільців, вояків УПА. Сучасні Збройні Сили України,
стримуючи агресора – російську федерацію, захищаючи суверенітет і незалежність Української держави, доводять, що українці – народ-військо.

Впродовж тривалої історії українці не полишали боротьби за свободу та здобуття державності. Першу в ХХ столітті незалежність Україна проголосила 22 січня 1918 року. Актом 24 серпня 1991 року відновила її.
Кілька разів у ХХ столітті Україна здобувала суверенітет і втрачала його через внутрішні незгоди під час зовнішньої агресії. Національна єдність – обов’язкова умова збереження державності.

Знання історії нашого державотворення в усій тяглості є потужною силою проти маніпуляцій історичними фактами в умовах інформаційної війни рф проти України.
Реальна історія спростовує фейки російської пропаганди, буцімто українці та росіяни – єдиний народ, а Україна – штучна нежиттєздатна держава. Тому нинішня війна – це не лише боротьба за майбутнє нашої держави, а й за її минуле, національну незалежність та ідентичність.
Держава і державність нероздільні як дерево і коріння. Без історичного коріння держава не може існувати. Історія дає суспільству усвідомлення зв’язку поколінь та конструювання спільного шляху.

28 липня встановлено святковим днем — Днем Української Державності!
Інші новини чер. 2022

28 липня встановлено святковим днем — Днем Української Державності!

Народні депутати України ухвалили відповідний Закон про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо встановлення святкового дня - Дня Української Державності (реєстр. № 5864). Як зазначається у пояснювальній записці, в умовах...

28 липня - День хрещення Київської Русі-України
Інші новини лип. 2021

28 липня - День хрещення Київської Русі-України

З 2008 року, враховуючи значення православних традицій в історії і розвитку українського суспільства, на підтримку ініціативи Національної ради з питань культури і духовності, Українського фонду культури, Української православної церкви, Української...

День родини – 8 липня: історія свята та привітання
Інші новини лип. 2021

День родини – 8 липня: історія свята та привітання

8 липня свято в Україні – відзначають День родини 2021. У цей важливий день варто привітати членів своєї сім’ї та згадати про роль родини у житті кожної людини. День родини – це не просто дата. Це усвідомлення того, наскільки важливими для...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація