4 вересня 1991 року над будинком Верховної Ради України був піднятий синьо-жовтий прапор
04 вер, 2023 0 Коментарів 358 Переглядів

4 вересня 1991 року над будинком Верховної Ради України був піднятий синьо-жовтий прапор

24 серпня 1991 року після проголошення незалежності України український стяг внесли до зали засідань, але над куполом так і не підняли. На сесійному засіданні 4 вересня опозиційні депутати від фракції  Народної Ради ініціювали узаконити та підняти над будівлею синьо-жовтий прапор. Парламентська комуністична більшість не бажала цього. 

У цей час під стінами парламенту зібрався велелюдний мітинг, учасники якого вимагали національного стягу над куполом Верховної Ради. 
Після довготривалих перемовин та ультиматуму Леоніда Кучми про подачу у відставку у зв’язку з відхилення постанови про підняття над будинком Верховної Ради України синьо-жовтого прапора, депутати проголосували за цю пропозицію. Хоч державним його так і не визнали.
 О 18 годині українці навколо парламенту побачили, як на куполі опускається червоно-синій прапор. Невдовзі у небо підняли два стяги: червоно-синій та синьо-жовтий, що викликало надзвичайне обурення у присутніх. Розгнівані, українці ледве не почали штурмувати будівлю Верховної Ради. Тисячі людей із криками “Ганьба!” прорвали кордон поліції. 

З вікна другого поверху за цим спостерігав нардеп Дмитро Павличко і жестами постарався заспокоїти натовп. Після цього він разом з Левком Лук’яненком, Романом Лубківським та іншими депутатами пішли до кабінету голови Верховної Ради та пояснили ситуацію та те, що може пролитися кров. 

Тоді Леонід Кравчук, на свій страх і ризик, дав наказ зняти червоно-синій прапор УРСР, лишивши лише синьо-жовтий національний стяг.
Постановою Президії Верховної Ради УРСР 18 вересня 1991 року було формалізовано використання синьо-жовтого прапора у протокольних заходах до прийняття Конституції України. Постановою Верховної Ради України від 28 січня 1992 року йому надано статусу Державного. Остаточно Державний Прапор України затверджено статтею 20 Конституції України у 1996 році.

30 років від дня затвердження (1992) Верховною Радою України національного синьо-жовтого прапора Державним Прапором України
Інші новини січ. 2022

30 років від дня затвердження (1992) Верховною Радою України національного синьо-жовтого прапора

У цей день Верховна Рада України офіційно затвердила синьо-жовтий стяг Державним Прапором України. «Затвердити Державним Прапором України національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною...

День кримського спротиву російській окупації
Інші новини лют. 2021

День кримського спротиву російській окупації

День кримського спротиву російській окупації — пам'ятна дата на річницю проведення мітингу кримських татар та українців у місті Сімферополі на підтримку територіальної цілісності України. Була відзначена один раз в 2016 році відповідно до Постанови...

Державний прапор України
Інші новини січ. 2020

Державний прапор України

В цей День Верховна Рада України офіційно затвердила синьо-жовтий стяг Державним прапором України. Постанова Верховної Ради України № 2067-ХХ1 від 28 січня 1992 року:«Затвердити Державним прапором України національний прапор, що являє собою...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація