Держпродспоживслужба  рекомендує
22 кві, 2024 0 Коментарів 28 Переглядів

Держпродспоживслужба рекомендує

Питна вода — найважливіший фактор здоров’я людини.💦 Та інколи  вона стає активним чинником шкідливого впливу на здоров’я і причиною виникнення багатьох небезпечних інфекційних та неінфекційних захворювань. Тому вода повинна бути відповідної якості.
Забруднити питну воду можуть весняні паводки, дощі,🌧 танення снігу,❄️ ґрунтові та стічні води, і різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві🚜. Неякісна або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хвороб таких як: черевний тиф, холеру, дизентерію, вірусний гепатит A, гельмінтози, туляремію, лептоспіроз, а також може бути причиною виникнення специфічних ендемічних захворювань – флюороз, водно-нітратної метгемоглобінемії . 
 Щоб  запобігати виникненню та поширенню  інфекційних та неінфекційних захворювань при вживанні питної води з криниць та джерел каптажів, Болехівський відділ Калуського районного управління  Головного  управління  Держпродспоживслужби  в  Івано-Франківській області рекомендує  дотримуватись  наступних  правил:
- Криницю  не рекомендується облаштовувати в понижених, заболочених місцях  та  на  ділянках що затоплюються паводковими водами.
- Індивідуальну криницю слід розташовувати на відстані  не  менше 20 метрів від джерел можливого забруднення (вбиральні, вигрібні ями, мережі  каналізації, тваринницькі майданчики та ін.)
- Територію поблизу криниці необхідно утримувати в чистоті та організовувати  відведення поверхневого стоку.
- У радіусі 50 м від криниці та каптажів не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та проводити іншу діяльність, що може спичинити до забруднення ґрунту та води.
- Стінки колодязів повинні бути щільними, такими, що добре ізолюють криницю від проникнення поверхневих стоків (дощові й талі води).
-  Дно криниці слід вкривати фільтрувальним шаром гравію (щебню) товщиною 20-30 см.
-  Для підйому води з криниці застосовують помпи, в інших випадках обладнують коловорот з міцно прикріпленим «журавлем» і відром.
- Навколо криниці повинен бути «замок» із добре утрамбованої глини, колодязь повинен бути огороджений, мати кришку, навіс, коловорот з відром, лавку для відер.    
- Відповідно до санітарних вимог, криниці не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися криницею уже після наступного заповнення.
- Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у криниці з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу.
- Для дезінфекції криниць можна придбати дезінфікуючі засоби самостійно  в аптечній мережі.
- З обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні та органічні добрива.
- У разі виникнення ознак інфекційних захворювань чи отруєнь терміново звертайтесь за медичною допомогою.
Якщо ви вживаєте воду із криниці чи каптажа– перевірте її на рівень нітратів. Це можна зробити в будь-якій хімічній лабораторії, яка атестована на визначення хімічних показників, у тому числі на визначення рівня нітратів у питній воді.
Не забувайте, дослідження питної води на вміст нітратів може вберегти ваше здоров’я та здоров’я ваших дітей!💙💛

Чим небезпечні повені?
Інші новини лип. 2023

Чим небезпечні повені?

Внаслідок сильних зливових дощів 6–7 липня 2023 року в нашій області відбулося підтоплення багатьох домогосподарств, підвальних та інших приміщень, відкритих територій і місцевих доріг у Коломийському, Косівському, Калуському та Надвірнянському...

Як правильно зробити запас води на випадок відключення водопостачання
Інші новини лис. 2022

Як правильно зробити запас води на випадок відключення водопостачання

Фахівці Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» роз’яснюють. Внаслідок терористичних російських ракетних обстрілів критична інфраструктура України зазнає суттєвого...

Фахівці Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» роз’яснюють: залізо у воді
Інші новини жов. 2022

Фахівці Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр

Багатьом знайома ситуація, коли ви відкриваєте водопровідний кран, а звідти замість прозорої води тече неапетитне «щось» іржаво-коричневого кольору. Присутність іржі в водопроводі, звичайно, не смертельна, тільки от використовувати таку воду для...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація