24 липня - День підняття національного синьо-жовтого прапора України над Києвом
24 лип, 2024 0 Коментарів 73 Перегляди

24 липня - День підняття національного синьо-жовтого прапора України над Києвом

24 липня - День підняття національного синьо-жовтого прапора України над Києвом. 34 роки тому, 24 липня 1990 року у Києві біля будівлі Київської міської ради було урочисто піднято національний синьо-жовтий прапор України у ході незабутніх подій української революції 1990-1991 років. Це сталося за 13 місяців до проголошення державної незалежності України. Це було одним із ударів по радянській комуністичній тоталітарній російській імперії, який призвів до остаточної руйнації цієї тюрми народів.
Збройні Сили України завжди стоять на захисті незалежності України та символів її Суверенітету - Державного Прапору, Гімну, Герба України та Конституції й народу України, захищаючи Україну від підступного споконвічного московського російського окупанта-терориста внаслідок неспровокованої невиправданої збройної агресії та широкомасштабного вторгнення російської федерації з 2014 року проти України.
Як зазначає провідна експертка Український інститут національної пам'яті Любов Крупник, за доби срср за національний прапор людей карали, тож підняття синьо-жовтого стягу саме у столиці України мало потужне символічне значення. Підтримати цей важливий для всієї країни крок прийшли на Хрещатик близько 200 тисяч киян. 
Варто нагадати, що востаннє до цієї події національний прапор майорів над столицею України 12 червня 1920 року, коли війська Симона Петлюри та Юзефа Пілсудського залишали Київ.
Підняття національного прапора в українській столиці стало важливим кроком у національно-визвольній боротьбі українців за відновлення Української держави.
За тиждень до цієї події, 16 липня 1990 року, Верховна Рада ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Тож підняття національного синьо-жовтого прапору саме у столиці України мало потужне символічне значення. У міськраді Києва підготували проект такого рішення. Однак, 24 липня, на засіданні, через брак кворуму рішення про підняття прапору не було прийнято. Проте цього вимагали кияни, зібравшись на мітинг на Хрещатику.
Перед тим, як синьо-жовтий стяг замайорів над столицею, його освятили у Софійському соборі майбутній патріарх, а тоді архімандрит Української автокефальної православної церкви Володимир (Романюк) за участі священників УАПЦ і Української Греко-Католицької Церкви та почесною ходою принесли до будівлі Київради. Деякий час після цього кияни чергували біля флагштока, щоб убезпечити прапор від спроб зірвати і знищити.
Проте, Київ не став першим містом України де було піднято наш прапор. Так, спочатку національний стяг з’явився над будівлями міськрад Стрия, Львова, Дрогобича, Тернополя, Житомира.
Лише через понад рік, 23 серпня 1991 року, групою народних депутатів синьо-жовтий український прапор внесено у сесійну залу Верховної Ради, а вже 4 вересня його урочисто підняли над будинком парламенту. Згодом постановами Верховної Ради від 18 вересня 1991 року «Про прапор України» і від 28 січня 1992 року «Про Державний прапор України» національному прапору фактично було надано статус офіційного прапора країни.
Нині прапор, який було піднято над Київрадою у 1990 році, зберігається в Національний Музей Історії України - НМІУ.
На державному рівні День прапора відзначається 23 серпня.

4 вересня 1991 року над будинком Верховної Ради України був піднятий синьо-жовтий прапор
Інші новини вер. 2023

4 вересня 1991 року над будинком Верховної Ради України був піднятий синьо-жовтий прапор

24 серпня 1991 року після проголошення незалежності України український стяг внесли до зали засідань, але над куполом так і не підняли. На сесійному засіданні 4 вересня опозиційні депутати від фракції Народної Ради ініціювали узаконити та підняти...

30 років від дня затвердження (1992) Верховною Радою України національного синьо-жовтого прапора Державним Прапором України
Інші новини січ. 2022

30 років від дня затвердження (1992) Верховною Радою України національного синьо-жовтого прапора

У цей день Верховна Рада України офіційно затвердила синьо-жовтий стяг Державним Прапором України. «Затвердити Державним Прапором України національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною...

Державний прапор України
Інші новини січ. 2020

Державний прапор України

В цей День Верховна Рада України офіційно затвердила синьо-жовтий стяг Державним прапором України. Постанова Верховної Ради України № 2067-ХХ1 від 28 січня 1992 року:«Затвердити Державним прапором України національний прапор, що являє собою...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація