Усі відповіді  на питання про доставку газу від АТ «Івано-Франківськгаз»
04 лют, 2020 0 Коментарів 2 347 Переглядів

Усі відповіді на питання про доставку газу від АТ «Івано-Франківськгаз»

Чому 2 рахунки? Що відбулося?
Наприкінці минулого року Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг змінила порядок оплати послуг з доставки газу. З січня цього року  вартість послуги з доставки газу виключена з загального рахунку за газ і виставлена окремим платежем.  Розділення рахунків відбудеться для споживачів усієї країни.  
24 грудня 2019 року Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг змінила порядок оплати послуг з доставки газу. З січня цього року  вартість послуги з доставки газу виключена з загального рахунку за газ і виставлена окремим платежем.  Розділення рахунків відбулося для споживачів усієї країни.  
В Івано-Франківській області споживачі уже минулого місяця отримали два рахунки: за газ від постачальника ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» та за його доставку (розподіл) від АТ «Івано-Франківськгаз» чи АТ «Тисменицягаз». Раніше вартість доставки газу зазначалась окремим рядком в загальному рахунку. Тобто два рахунки – від двох компаній.
Окремі рахунки гарантують незалежність постачальників газу від газорозподільних компаній (облгазів) – це запорука впровадження європейського ринку газу. Таким чином, виконано закон «Про ринок природного газу», який був прийнятий в 2015 році та вимоги Третього енергетичного пакету, згідно з якими доставка газу має бути відділена від його продажу.
Плата за розподіл також передбачена Кодексом газорозподільних систем, розділ 6.
Як розраховується вартість доставки?
Вартість послуг доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта. Розмір плати залежить від обсягів споживання.  За основу береться обсяг споживання газу впродовж «газового року». Це проміжок часу з початку жовтня до кінця вересня. 
У 2020 році плата за доставку розраховуватиметься виходячи із споживання газу з 1.10.2018 до 30.09.2019 р. 
Скільки складатиме такий платіж? Приклад
Наведемо приклад розрахунку щомісячної плати за доставку. Обсяг спожитого газу за «газовий рік» складає 168 куб. м газу. Тариф на доставку газу, який встановив НКРЕКП для АТ «Івано-Франківськгаз» - 1,20 грн за 1 куб. м.
168 куб. м ділимо на 12 платежів та множимо на 1,20 грн - отримуємо 16,80 грн.
Отож, 16,8 грн – ваш щомісячний платіж на перше півріччя.
 У чому вигода для споживача?
Згідно розрахунків компанії, найбільш вигідною нова система буде для домогосподарств, які використовують газ для опалення будинків. Впродовж перших трьох місяців поточного року домогосподарства Івано-Франківщини, що використовують газ для опалення будинків, платитимуть на 35-40% менше, ніж в першому кварталі 2019 року. 
Приклад. Домогосподарство в Івано-Франківській області, яке споживає 1400 куб. м газу на рік. 
Івано-Франківська область
січень
лютий
березень

Споживання*, куб м
274
262
270

1 кв. 2019 р, грн
234,27
240,01
230,85
705,13
1 кв. 2020 р, грн
140
140
140
420
*дані НКРЕКП
Споживачі можуть платити за доставку одним платежем за квартал чи півроку. Таким чином вони зменшать свої витрати на комісії при проведенні платежів.
Це актуально для споживачів із газовою плитою або плитою та колонкою.  
Якщо порівняти плату за доставку газу для споживача, який використовує одну газову плиту,  то платіж за доставку за пів року менший ніж за місяць за мобільний зв’язок чи кабельне телебачення. 
Що буде, якщо Ваше споживання зменшилось?
Якщо споживач використав менше кубів, то і за доставку в наступному році він буде платитиме менше. Тому від обсягів споживання впродовж газового року залежить плата споживача за доставку газу в наступному році.
Чи треба платити, якщо газом не користуєшся?
За доставку газу треба буде платити, навіть якщо ви не використовуєте газ в окремі періоди. В наступному році ваша плата за доставку буде скоригована відповідно до реальних обсягів споживання.
Якщо газове обладнання не використовується взагалі і ви не плануєте цього в майбутньому, то вам варто розглянути можливість від’єднання від газових мереж, для чого необхідно звернутися до вашого оператора ГРМ.  
Чому рахунки за доставку (розподіл) газу виставляють при нульовому споживанні газу?
Рахунки за доставку газу отримують всі клієнти газорозподільних компаній, в тому числі й «Івано-Франківськгазу», яким надано технічну можливість в будь-який час використовувати газ для своїх потреб. Споживач, помешкання якого підключене до газопроводу, має можливість використовувати газ. Цілодобове забезпечення такої можливості для всіх клієнтів є обов'язком оператора ГРМ («Івано-Франківськгазу») і фінансується за його рахунок: відповідно до договору на розподіл (доставку) газу.
Оператор ГРМ несе витрати на підтримку для клієнта технічної можливості в будь-який час використовувати газ (незалежно від того, чи користується клієнт газом чи ні). Тому рахунки з платою за доставку формують незалежно від поточних обсягів споживання газу: при нульовому споживанні газу плату розраховують виходячи з планових обсягів споживання, як це передбачено додатком  1 Кодексу ГРМ.
У той же час будь-які фактичні обсяги споживання (навіть мінімальні) є підставою для розрахунку платежу за доставку на наступний рік   винятково за цим обсягом.
Які витрати несе «Івано-Франківськгаз», якщо клієнт газ не використовує?
Обов'язок оператора «Івано-Франківськгазу» - забезпечити доставку газу до клієнта в будь-який час. З цим пов'язані витрати на регулювання тиску, перевірку і ремонт труб, а також обладнання по всьому ланцюжку від магістрального газопроводу та цілодобова робота служби 104. Завдяки такому комплексу робіт, клієнту достатньо просто повернути кран на плиті і отримати газ навіть через рік відсутності.
Простіше кажучи, видобутий чи імпортований газ потрапляє до магістрального газопроводу. Це велика труба, якою газ транспортується під високим тиском. Напряму від магістральної труби газ не можна подати в помешкання чи навіть на промисловий об'єкт. Це небезпечно. Тому до будинків газ доставляється розподільними мережами, в яких тиск понижується, газ сам в помешкання не надходить. Для цього необхідно забезпечити тиск блакитного палива в розподільних мережах. За підтримання тиску та підтримання газорозподільної мережі в належному стані  відповідає «Івано-Франківськгаз».
Як припинити нарахування плати за доставку (розподіл) газу?
Оператор ГРМ припиняє формувати рахунок за доставку газу після того, як клієнт розірве договір на розподіл (доставку) газу. Після розірвання договору газифікований об'єкт клієнта від'єднують від газової мережі методом відрізки. Для цього в місці підключення об'єкта до газової мережі газопровід перерізають, і встановлюють на нього так звану інвентарну заглушку, згідно Правил безпеки систем газопостачання (ПБСГУ).
Місце підключення, де перерізають газопровід, згідно ПБСГУ -   це «точка забезпечення потужності на мережах оператора ГРМ, від  якої збудовані мережі до точки приєднання замовника (клієнта - ред.)». Таким чином, опломбування крана в будинку / квартирі не є підставою для припинення формування рахунків на доставку газу.
Для відновлення доставки газу необхідно укласти новий договір з оператором ГРМ. Після чого об'єкт клієнта приєднають до газової мережі, а плату за доставка розрахують згідно Кодексу ГРМ (по плановим обсягом споживання).
Вартість робіт по від'єднанню / приєднанню затверджено відповідно до Кодексу ГРМ, опубліковано на сайті «Івано-Франківськгазу» і оплачується клієнтами.

Мінсоцполітики: Перерахунок розміру пільг та субсидій через відокремлення послуги з розподілу газу відбудеться в лютому автоматично
Інші новини лют. 2020

Мінсоцполітики: Перерахунок розміру пільг та субсидій через відокремлення послуги з розподілу газу

У лютому Міністерство соціальної політики донарахує субсидію та пільгу за нову послугу з розподілу природного газу автоматично – без потреби додатково звернення громадян за січень і лютий 2020 року. «Через те, що НКРЕКП затвердила окремий тариф на...

Від завтра діятимуть нові рахунки для сплати податків
Інші новини січ. 2020

Від завтра діятимуть нові рахунки для сплати податків

З 3 січня 2020 року змінюються реквізити рахунків для зарахування податків, зборів, платежів та інших доходів бюджету, рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ, реалізації пального і спирту етилового, рахунки для зарахування єдиного внеску...

Ціна на газ для населення знижується на 13% вже у грудні
Інші новини гру. 2019

Ціна на газ для населення знижується на 13% вже у грудні

Ціна на природний газ для споживачів , які купують газ на умовах ПСО (покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку), у грудні 2019 року складе 4277 грн за тис. куб. м (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і транспортних витрат). Це на 13%...

0 Коментарів

Авторизація