Як банки перевірятимуть легальність грошових переказів
14 травень, 2020 0 Коментарів 592 Перегляди

Як банки перевірятимуть легальність грошових переказів

Банки повинні знати своїх клієнтів. Тому вони просять зайти вас у відділення банку та оновити свою персональну інформацію: серію та номер паспорту, ідентифікаційний номер, прописку, номер телефону.
Якщо клієнт здійснює підозрілі операції (зненацька переказує багатосоттисячну суму в той час, коли на картку отримував лише звичайну пенсію) банк має право відмовити в обслуговуванні поки клієнт не пояснить походження своїх коштів.
28 квітня цього року набрав чинності новий закон, який впроваджує ті ж норми до фінансового моніторингу, що вже давно та успішно діють в Європейському Союзі.
Якщо ви сумлінний клієнт та не проводите незаконних операцій, то для вас новий закон нічого не змінює.
Безпосередньо учасники ринку (банки, небанківські установи, а також ті, хто став суб’єктами фінмоніторингу: нотаріуси, юристи, аудитори, бухгалтери, поштові оператори та інші) теж можуть не хвилюватися, адже Національний банк дає тривалий перехідний період до 1 січня 2021 року. Часу на приведення у відповідність своєї роботи до норм нового закону вистачить.
Застосовуватиметься ризико-орієнтований підхід. Це означає, що підозрілих клієнтів перевірятимуть прискіпливіше. Йдеться про політиків, політичні партії і, звісно ж, олігархів. Тобто тих, хто може проводити великі грошові операції.
Натомість менше перевірятимуть операції звичайних клієнтів: студентів, пенсіонерів, отримувачів коштів у межах зарплатного проекту чи соцдопомоги, «білий» бізнес, що платить податки, ОСББ, ЖКГ, інтернет-провайдерів. Перевіряти їх просто немає сенсу, адже ризиків, що ці категорії займаються відмиванням грошей, дуже мало.
Водночас закон дозволить суттєво зіпсувати життя схемщикам. Він чітко прописує механізми замороження активів та зупинення фінансових операцій, якщо вони пов’язані з виведенням грошей в офшори чи фінансуванням тероризму.
Отже, НБУ одночасно послаблює фінансовий моніторинг для сумлінного бізнесу та порядних громадян, й посилює контроль для нечесних підприємців та злочинців.

НБУ закликає: утримайтеся від відвідування банків, переходьте на онлайн платежі
Інші новини кві. 2020

НБУ закликає: утримайтеся від відвідування банків, переходьте на онлайн платежі

Здоров'я та добробут громадян - пріоритетне завдання Національного банку України в цей непростий час. Отримання фінансових послуг на час карантину має відбуватися безпечно для здоров’я громадян. Банки працюють в звичайному режимі та продовжують...

Закінчився термін дії картки – не хвилюйтеся, продовжуйте користуватися своєю карткою
Інші новини кві. 2020

Закінчився термін дії картки – не хвилюйтеся, продовжуйте користуватися своєю карткою

Ящо у вас платіжна картка, строк дії якої закінчується під час карантину, непотрібно звертатися до відділення банку для її перевипуску – банки можуть вам подовжити строк її дії дистанційно. Наприкінці березня Національний банк звернувся до...

Потрібні кредитні канікули – зателефонуйте до вашого банку!
Інші новини кві. 2020

Потрібні кредитні канікули – зателефонуйте до вашого банку!

Маєте кредит, а через карантин не можете його погашати? Розуміючи складність ведення бізнесу, а також необхідність вимушених відпусток громадян за власний рахунок в умовах карантину, Національний банк передбачив так звані «кредитні канікули» –...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація