День української писемності та мови: історія свята
09 лис, 2020 0 Коментарів 628 Переглядів

День української писемності та мови: історія свята

День української писемності та мови, як свято розвитку рідної мови, традиційно відзначають 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі. Дослідники вважають, що саме з Нестора-літописця починається писемна українська мова. Зокрема, його перу належать такі відомі роботи: "Повість временних літ", "Житіє святих князів Бориса і Гліба", "Житіє Феодосія Печерського".
Свято встановлено 9 листопада1997 року, коли  на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства,  видано Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».
У цей день уже 20 років поспіль  усі бажаючі пишуть  диктант  національної єдності  та визначають  свій рівень  володіння рідною мовою. Також зазвичай нагороджують кращих українських літераторів і видавництва, які друкують книги українською мовою.

Довідково: Цікаві факти про українську мову
· Найбільше перекладений літературний твір – "Заповіт" Тараса Шевченка. Його переклали на 147 мов народів світу.
· Особливістю української мови є те, що вона багата на зменшувальні форми.  Зменшувально-пестливу форму має, як не дивно, навіть слово "вороги" – "вороженьки".
· Найбільш уживаною літерою в українській абетці є літера "п"; на неї також починається найбільша кількість слів. Літера "ф" – найменш уживана.
· Назви всіх дитинчат тварин в українській мові належать до середнього роду.
· Сучасна українська мова налічує близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються в цей час.
· Найстарішою українською піснею, запис якої зберігся до наших днів, вважається пісня "Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?".
·   Вважається,  що перший художньо-літературний твір українською мовою був надрукований лише в 1798 році. Проте, вже в другій половині XVI століття переважно на західноукраїнських землях з’являються переклади новозавітних книг розмовною українською мовою. Серед них найбільш відомим є Пересопницьке Євангеліє, яке було створене в 1556–1561 роках.

29 серпня 2020 року – День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України
Інші новини сер. 2020

29 серпня 2020 року – День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність,

На підтримку ініціатив громадськості та з метою гідного вшанування пам'яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму,...

28 червня - День молоді
Інші новини чер. 2020

28 червня - День молоді

Щорічно, підтримавши ініціативу молодіжних об’єднань і організацій, в останню неділю червня Україна і Білорусь відзначають День молоді. В Україні День молоді встановлений Указом Президента України № 323/94 від 22 червня 1994 року, Указом Президента...

19-й Всеукраїнський диктант єдності на Українському радіо проведуть за новими правилами і новим правописом
Інші новини лис. 2019

19-й Всеукраїнський диктант єдності на Українському радіо проведуть за новими правилами і новим

8 листопада відбудеться загальнонаціональна акція, приурочена до Дня української писемності та мови, – 19-й Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Об 11:20 у прямому ефірі з радіостудії на Хрещатику, 26 читатиме диктант відомий...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація