24 травня – День слов’янської писемності і культури
24 травень, 2022 0 Коментарів 704 Перегляди

24 травня – День слов’янської писемності і культури

Це свято приурочують до дня вшанування пам’яті братів Кирила і Мефодія - слов’янських просвітників та провідників християнства, творців кириличної абетки, які жили в ІХ ст. Воно встановлене в Україні «…на підтримку ініціативи органів державної влади, Національної академії наук України, громадських і релігійних організацій та враховуючи історичне та просвітницьке значення спадщини слов'янських первоучителів у здобутку національної культури…» згідно з Указом Президента України «Про День слов'янської писемності і культури» від 17 вересня2004 р. № 1096/2004.

24 травня православна церква згадує святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія. Брати були православними ченцями, слов’янську абетку створили у грецькому монастирі.

Слов’янська писемність була створена в IX столітті, близько 862 року. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім’я візантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі освіти слов’янських народів старший брат Мефодій.

Кирило створив слов’янську абетку на основі грецької, суттєво змінивши її, щоб передати слов’янську звукову систему. Були створені дві абетки - глаголиця і кирилиця.

Мова, яку запровадили Кирило й Мефодій, стала мовою східнослов'янських народів, отже, й українського.

Молода європейська держава Україна із здобуттям своєї незалежності також вшановує слов'янських учителів, чий науковий подвиг свого часу сприяв майбутньому становленню й української писемності. Під час присяги першого президента України Леоніда Кравчука на вірність народові України поряд з Конституцією та Актом проголошення незалежності України лежала розкішно оздоблена рукописна книга. Це було Пересопницьке Євангеліє – перший відомий дотепер з перекладів євангельського тексту літературно-писемною мовою переклад, який зробили Кирило і Мефодій.

Сьогодні - Міжнародний день рідної мови
Інші новини лют. 2022

Сьогодні - Міжнародний день рідної мови

Рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини. Вона не просто засіб спілкування, а історія народу, його світогляд. Вона є найсильнішим інструментом збереження і розвитку нашого матеріального й духовного спадку....

9 листопада, українці відзначають День української писемності та мови.
Інші новини лис. 2021

9 листопада, українці відзначають День української писемності та мови.

День встановлений указом Президента України 6 листопада 1997 року на підтримку ініціативи громадських організацій – в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Нестор...

Міжнародний день рідної мови
Інші новини лют. 2021

Міжнародний день рідної мови

Світова спільнота 21 лютого відзначає Міжнародний день рідної мови, який проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО (резолюція 30-ї сесії ЮНЕСКО) у листопаді 1999 року і відзначається кожен рік, починаючи з лютого 2000 року. З цієї нагоди портал...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація