20 червня- Всесвітній день біженців
20 чер, 2022 0 Коментарів 487 Переглядів

20 червня- Всесвітній день біженців

20 червня світ відзначає День біженців. Рік тому ZN.UA спільно з УВКБ ООН (Агентством ООН у справах біженців) підготувало проєкт «Рецепти нового життя», в якому розповіло історії кількох біженців, котрі були змушені залишити власну країну через війну і з тих чи інших причин опинилися в Україні.
Редакція була вельми здивована тим, що лонгрід отримав тоді чимало несхвальних, вельми скептичних реакцій від читачів, які вважали проблему надуманою, а присутність біженців в Україні — небажаною.
Чи могли ми тоді уявити, що вже через рік ці ж рецепти виживання стануть актуальними для українців? Що внутрішньо переміщеними стануть близько 8 мільйонів українців, а ще 5,1 мільйона, рятуючи життя свої і своїх дітей, шукатимуть притулку за кордоном? Що їх прийматимуть різні країни, і поряд із розумінням і підтримкою декому все ж доведеться стикнутися... зі скепсисом і несприйняттям місцевого населення?.. Важко відчути, що таке війна, і перейматися проблемами біженців, перебуваючи в мирній і ситій країні...
За даними УВКБ ООН, нині понад 100 мільйонів людей у світі є вимушено переміщеними особами. Питання біженців сьогодні є катастрофічним. Як на них реагувати, приймати/допомагати чи ні, які політики щодо цього розробляти — це теж один із уроків, які мають засвоїти як Україна, так і світ. Адже сьогодні хтось просить підтримки у тебе, а завтра допомога може знадобитися тобі.«Війна в Україні спричинила хвилю співчуття, підтримки та фінансування, — зазначає помічницяВерховного комісара УВКБ ООН із питань захистуДжилліан Тріггс. — Сподіваємося, що цю динаміку вдасться зберегти. Щоб усі, а не окремі біженці, мали доступ до захисту та здобули підтримку. Кожен має право шукати безпеки, незалежно від того, хто він і звідки».Однак не всі висновки дослідження щодо біженців були настільки позитивними. Скептицизм зберігається.«Війна в Україні мобілізувала громадську підтримку біженців, які рятуються від війни або переслідувань, — відзначив керуючий директор зі зв’язків із громадськістю «Ipsos Велика Британія» Трінь Ту. — Багато людей уперше вчинили особисті дії з підтримки біженців. Водночас громадськість, як і раніше, стурбована тим, що більшість біженців не є справжніми. Так само, як і тим, що населення є необізнаним і не надає підтримки тим, хто шукає притулку з інших причин. «Потепління» в ставленні громадськості до біженців є слушним моментом для зміни цих переконань і ставлення загалом».
«Розмовляючи з українцями, які через війну виїхали за кордон, ми бачимо, що більшість із них хочуть повернутися, — розповіла на зустрічі з українськими журналістами представниця Агентства ООН у справах біженців в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг. — Але, безумовно, вони мають розуміти, куди їм повертатися, де вони житимуть, куди віддаватимуть дітей до школи.
Ситуація в Україні розвивалася дуже швидко. Війна вплинула на всі сфери людського життя. Чверть населення країни перемістилася, багато хто втратив роботу чи домівку. Вплив на українську економіку в цей час також є досить великим. За оцінками Світового банку, економіка може скоротитися на 45%. За оцінками ПРООН, дев’ять із десяти людей можуть стати бідними.
Міжнародна організація праці провела дослідження, згідно з яким в Україні було втрачено 4,8 мільйона робочих місць. Припинили свою діяльність 50% бізнесів і підприємств. Інші ж 50% працюють із меншою потужністю. Погіршує ситуацію той факт, що об’єкти зберігання палива та інфраструктура пошкоджені.
Таке поєднання людей без житла, без роботи, психологічно сильно травмованих, а подекуди й важко поранених із впливом на економіку робить це справді гуманітарною кризою. Вплив на країну відчувається всюди.
Ситуація є дуже складною. Точну цифру назвати важко, але, за підрахунками ООН, 16 мільйонів людей безпосередньо постраждали через війну в Україні.
Щоб одужати від цієї травми, на мій погляд, країні знадобиться близько десяти років. Тож наше завдання сьогодні — надати допомогу найуразливішим категоріям людей у координації з державними програмами соціальної допомоги. І планувати допомогу впродовж тривалого часу. Треба сконцентруватися не лише на роздаванні ковдр, а й на питанні вироблення рішень — де і як далі житимуть люди.
Наш запит до донорів — 559,3 млн дол. для надання допомоги в Україні. Наразі отримано 55% від цієї суми. Загалом гуманітарна група по країні просить 2,28 млрд дол. Із них отримано 70% — 1,6 млрд дол.
Допомога буде необхідна не один рік. Потреби з часом лише зростатимуть. Треба роз’яснювати, що в людей немає роботи, діти не ходять до школи вже багато місяців, є соціальні та економічні проблеми. Щоб у сприйнятті світової спільноти й донорів почала формуватися думка: треба бути з Україною, підтримувати її упродовж тривалого часу».

14 червня - Всесвітній День донора крові
Інші новини чер. 2022

14 червня - Всесвітній День донора крові

Щорічно 14 червня у різних країнах світу відзначають Всесвітній день донора крові. Донорство – важлива громадська діяльність, вона допомагає зберегти багато тисяч людських життів. Всього одна доза донорської крові може врятувати життя трьом людям....

Втекти від війни за кордон: статус біженця чи тимчасовий захист
Інші новини травень. 2022

Втекти від війни за кордон: статус біженця чи тимчасовий захист

У чому різниця та хто отримує статус? «Біженець» і «тимчасовий захист» містять різні правові дефініції. Головна різниця в тому, що статус біженця – це індивідуальне, гарантоване міжнародними конвенціями право. Тоді як право на тимчасовий захист є...

ВПО можуть отримати міжнародну грошову допомогу. Які програми доступні
Інші новини травень. 2022

ВПО можуть отримати міжнародну грошову допомогу. Які програми доступні

Окрім державної допомоги, внутрішньо переміщені особи можуть отримати міжнародну цільову грошову підтримку, що реалізується спільно з Урядом України. Зокрема, таку допомогу ВПО можуть отримати від: Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація