Фахівці Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» застерігають: обережно, чадний газ!
20 жов, 2022 0 Коментарів 237 Переглядів

Фахівці Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» застерігають: обережно, чадний газ!

Чадний газ  (СО) –  це безбарвний, дуже отруйний газ без кольору, смаку, запаху, а тому його неможливо відчути; полум’я згоряння природного газу з блакитного (синього) змінює свій колір на жовтий. Його часто називають «фільтрований газ» тому, що він легко проходить через покриття та стіни. Відноситься до 4 класу небезпечності. Утворюється внаслідок неповного згоряння пального в автомобільних двигунах чи в опалюваних приладах, які працюють на вугіллі або на інших видах природного палива (торф, дрова, природній газ).
Отруєння може настати непомітно. Навіть незначна його кількість, що потрапляє у повітря і вдихається людиною, викликає запаморочення і нудоту. 
В атмосферному повітрі максимальна разова гранично допустима концентрація  становить 5,0 мг/дм3, у повітрі робочої зони – 20,0 мг/дм3.
Отруйнийвплив чадного газу обумовлюється тим, що він утворює з гемоглобіном крові порівняно стійку сполуку, внаслідок чого кров втрачає здатність передавати кисень тканинам організму. Отруєння настає в результаті критичної нестачі кисню в організмі.
Слід пам’ятати, що оксид вуглецю не затримується ні сухою, ні вологою тканиною, ні респіратором, ні звичайним протигазом, тому необхідно негайно залишити загазоване приміщення! Тривала дія чадного газу може призвести до смерті.
Ознаки та симптоми отруєння чадним газом: головний біль, нудота, задуха, потьмарення свідомості, м'язова слабкість, червоний колір обличчя. 
Як запобігти отруєнню чадним газом?
 Конфорки і духовки використовувати тільки для приготування чи підігріву їжі, у жодному разі не для обігріву приміщення! Не залишати газову колонку без нагляду.
Перед початком опалювального сезону слід ретельно перевірити димарі та газовіконвектори: якщо тяга в них порушена, то продукти згоряння потраплятимуть у житловеприміщення.
Регулярно запрошувати спеціаліста і ретельно перевіряти усі системи опалення.
Якщо при увімкнених конфорках чи колонці починає боліти голова і з'являються симптоми отруєння – потрібно негайно вийти на свіже повітря, вимкнути усі нагрівальні прилади, відчинити усі вікна, двері для протягу. Якщо відчутний запах газу – у жодному разі не можна вмикати чи вимикати електричні прилади та світло. Терміново зателефонувати „104”.
         Не залишайте дітей без нагляду при ввімкнених нагрівальних приладах!
Перша допомога при отруєнні.
При підозрі на отруєння чадним газом необхідно вимкнути всі газові прилади, провітрити приміщення й негайно викликати швидку медичну допомогу за телефоном «103».
До приїзду швидкої допомоги необхідно вивести постраждалого на свіже повітря та надати йому першу долікарську допомогу:
  • ліквідувати перешкоди до вільного дихання: розстебнути верхній одяг, штани, комір сорочки, зняти ремінь;
  • на голову і груди постраждалого необхідно покласти холодний компрес і змочений холодною водою шматок тканини, рушника, носової хустинки;
  • піднести до носу постраждалого ватку з нашатирним спиртом для стимуляції у нього дихальних рухів, але обережно, щоб не завдати опіків дихальним шляхам;
  • при можливості дати постраждалому подихати киснем із кисневої подушки;
  • дати гарячу міцну каву чи чай, зробити розтирання та зігрівання тіла постраждалого;
  • не давати постраждалому засинати;
  • за відсутності у постраждалого дихання розпочати штучне дихання «рот до роту».

Фахівці Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» роз’яснюють: залізо у воді
Інші новини жов. 2022

Фахівці Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр

Багатьом знайома ситуація, коли ви відкриваєте водопровідний кран, а звідти замість прозорої води тече неапетитне «щось» іржаво-коричневого кольору. Присутність іржі в водопроводі, звичайно, не смертельна, тільки от використовувати таку воду для...

Як вберегтися від отруєння чадним газом ?
Інші новини вер. 2022

Як вберегтися від отруєння чадним газом ?

При зниженні температури повітря зростають режими роботи газовикористовуючого обладнання. Разом з тим при різких поривах вітру та постійних чергуваннях атмосферного тиску різко збільшується ймовірність вибухів газоповітряної суміші внаслідок...

Закликаємо не спалювати листя – це може викликати захворювання на рак
Інші новини жов. 2019

Закликаємо не спалювати листя – це може викликати захворювання на рак

Традиційно восени люди згрібають опале листя та спалюють його, не задумуючись над тим, якої шкоди це завдає здоров’ю та довкіллю. Міністерство енергетики та захисту закликає громадян не палити листя, адже це призводить до забруднення повітря, води...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація