Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом
24 жов, 2022 0 Коментарів 303 Перегляди

Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

В Україні досі зберігається ризик спалаху поліомієліту, через низький рівень вакцинації.


Поліомієліт – це гостре висококонтагіозне інфекційне захворювання людини вірусної етіології, обумовлене ураженням сірої речовини спинного мозку і характеризується ураженням нервової системи, яке призводить до парезів кінцівок і тулуба або атрофічних паралічів паралічі, та іноді може призвести до смерті. Найчастіше викликається диким штамом поліовірусу, представником кишкових вірусів. Проявляється лихоманкою, втомою, головним болем, блювотою, слабкістю м’язів шиї і болем в кінцівках. Деякі випадки можуть протікати без симптомів,   проте можуть заражати інших.


Найчастіше хворіють діти віком до 5-ти років які не вакциновані від поліомієліту, а також дорослі (в більшості з тяжкими формами).
Джерелом зараження хворий (незалежно від форми захворювання) чи вірусоносій.


Механізм передачі фекально-оральний (через брудні руки, їжу, воду, побутові речі), а також можливий повітряно-крапельний.
Інкубаційний період становить від 3 до 35 днів (найчастіше 7-14 діб).

Найбільша вірогідність захворювання припадає на літньо-осінній період.

Основним методом захисту від поліомієліту є вакцинація, яка входить до Календаря профілактичних щеплень в Україні. Профілактичні щеплення дитина може отримати  у 2, 4, 6 місяців  та ревакцинація у 18 місяців, 6 та 14 років.
Не нехтуйте здоров’ям ваших дітей! Вакцинуйтеся!


Долинський відділ Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ»

Профілактика сказу тварин
Інші новини чер. 2022

Профілактика сказу тварин

За даними Міністерства охорони здоров`я щорічно в Україні реєструється приблизно 100-120 тис. осіб, які звернулися до медичних установ з приводу укусів тваринами, з них 60 % одержують лікування. Однак значно тривожнішою є ситуація із випадками...

Відповіді на складні запитання батьків про вакцинацію.
Інші новини гру. 2020

Відповіді на складні запитання батьків про вакцинацію.

За останні кілька років в Україні серед батьків відзначалося велике занепокоєння з приводу щеплень і навіть страх перед щепленнями. Ці страхи посилилися через неправдиву і невірну інформацію, яку поширюють ЗМІ, включаючи інтернет. Ви не можете...

Всесвітній день боротьби з пневмонією – що варто знати про цю хворобу
Інші новини лис. 2020

Всесвітній день боротьби з пневмонією – що варто знати про цю хворобу

Щорічно 12 листопада у світі відзначають Всесвітній день боротьби з пневмонією. Мета цього дня – активізувати заходи щодо боротьби з пневмонією та профілактики і лікування цього захворювання. Пневмонія, або запалення легенів, – це гостре...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація