Профілактика отруєння бджіл
12 бер, 2024 0 Коментарів 65 Переглядів

Профілактика отруєння бджіл

     На посівах сільськогосподарських культур незабаром розпочнеться сезон активного використання пестицидів. Їхнє необдумане застосування може призвести до отруєння та масової загибелі бджіл та інших корисних комах, які є запилювачами цих культур.
Що повинні знати юридичні та фізичні особи, застосовуючи засоби захисту рослин?
     Дозволяється застосування засобів захисту рослин, які пройшли державну реєстрацію та включені до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, відповідно до Закону України "Про пестициди і агрохімікати".
Усі роботи із засобами захисту рослин слід проводити у вечірні та ранкові години в період відсутності льоту бджіл при мінімальних висхідних повітряних потоках за швидкості вітру до 4 м/с. Як виняток, допускається проведення обробок удень у похмурі та прохолодні денні години з температурою навколишнього повітря нижче +10° C.
Застосування засобів захисту рослин повинно здійснюватися згідно з переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, і доповненнями до нього, які містять науково обґрунтовані регламенти застосування препаратів (норми витрат, кратності обробок, обмеження щодо способу, періоду обробок, строків останньої обробки до збирання врожаю тощо) та є обов'язковими для дотримання всіма фізичними особами та суб'єктами господарювання.
      До роботи із засобами захисту рослин допускаються особи, які пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідне посвідчення (допуск), допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами відповідно до Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов'язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 вересня 1995 року N 746.
     Фізичні особи та суб'єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин, повинні завчасно (не пізніше ніж за 3 доби) повідомляти органи місцевого самоврядування, на адміністративній території яких (з урахуванням відстані 10 кілометрів від зовнішнього периметру території застосування засобів захисту рослин) планується застосування засобів захисту рослин,  про заплановане застосування засобів захисту рослин шляхом надання повідомлення про застосування засобів захисту рослин та містити таку інформацію:.
дата і час початку робіт із застосування засобів захисту рослин;
територія майбутнього застосування засобів захисту рослин (площа (га), кадастровий номер (за наявності), місце знаходження ділянки тощо);
назва препарату, діючі речовини та клас небезпеки запланованих до застосування засобів захисту рослин;
спосіб (метод) застосування засобів захисту рослин;
терміни ізоляції бджолиних сімей відповідно до класу небезпеки засобів захисту рослин;
прізвище, ім'я та по батькові (за наявності) для фізичних осіб або повне найменування для суб'єктів господарювання;
дані для зв'язку з фізичними особами та суб'єктами господарювання (номер телефону та адреса електронної пошти);
відомості про сільськогосподарську культуру, що обробляється засобами захисту рослин.
Органи місцевого самоврядування доводять зміст завчасного повідомлення до відома власників пасік шляхом його опублікування на офіційній інтернет-сторінці або в засобах масової інформації місцевого рівня або оголошення завчасного повідомлення по радіо та/або телебаченню місцевого рівня, а також шляхом його надсилання особистим повідомленням на телефон чи на електронну адресу, зазначені під час реєстрації або кочівлі пасіки.
Власник пасіки на період обробки повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін (не більше ніж 12 годин), передбачений обмеженнями в разі застосування засобів захисту рослин.
    Для ізоляції бджіл у вуликах гнізда розширюють до повного комплекту рамок або ставлять магазини. На двокорпусні або багатокорпусні вулики залежно від сили сімей ставлять додаткові корпуси з половинною кількістю рамок, зверху одягають раму з металевою сіткою (розмір вічка 2,5 х 2,5 мм або 3 х 3 мм), сітку накривають тканиною і за необхідності кладуть утеплення. У день запланованого застосування засобів захисту рослин зранку, до початку льоту бджіл, льотки закривають з використанням льоткових загороджувачів із вентиляційними отворами, знімають із сітки утеплення. У жарку безвітряну погоду під кришку підкладають рейки завтовшки 1 - 2 см. У вулик дають воду в стільниках, годівницях або напувалках. На ніч льотки відчиняють.
    У разі перевезення бджолиних сімей з місця фактичного розташування пасіки, зазначеного під час її реєстрації, власник пасіки або уповноважена ним особа зобов'язаний за два календарних дні повідомити органи місцевого самоврядування, на території яких він планує розмістити пасіку, про дату ввезення та вивезення пасік, надати свої контактні дані (номер телефону та адресу електронної пошти).
    Пасічник, який не повідомив органи місцевого самоврядування за новим місцем розміщення пасіки про перебування пасіки, бере на себе всі ризики завдання шкоди або загибелі пасіки внаслідок застосування засобів захисту рослин.
    Не можливо вберегти урожай від пошкодження або знищення шкідливими організмами без застосування пестицидів та агрохімікатів  про те і пасічники мають повне право на захист своїх інтересів. Важливою зв’язуючою ланкою між ними можуть бути органи місцевого самоврядування.Діалог, співпраця, партнерське взаєморозуміння , дотримання законів України «Про бджільництво», «Про місцеве самоврядування в Україні», Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» , «Авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України», «Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин", забезпечить гарні врожаї та виробництво меду.
 

Заходи профілактики отруєння бджіл

Основні причини отруєння бджіл засобами захисту рослин: Недотримання суб’єктами господарювання встановлених регламентів та санітарних норм і правил транспортування, зберігання, торгівлі та застосування засобів захисту рослин. Неповідомлення або...

До уваги жителів Міжрічанського старостинського округу!

В період з 12 по 15 травня 2023 року ТОВ "АКРІС-ЗАХІД" на орендованих землях, що розміщені навколо с. Міжріччя Болехівської територіальної громади буде проводитися внесення засобів захисту рослин наземним способом перед посівом сої. Засоби захисту...

До уваги пасічників, аграріїв та органів місцевого самоврядування!

Враховуючи, що незабаром старт весняної посівної кампанії і оброблення полів та початок активного льоту бджіл, необхідно забезпечити злагоджену взаємодію всіх учасників процесу, що дозволить запобігти випадкам отруєння та загибелі бджіл при...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація