Падіння — поширена травма на виробництві.
06 гру, 2022 0 Коментарів 215 Переглядів

Падіння — поширена травма на виробництві.

За видами подій загального травматизму на виробництві протягом 10 місяців 2022 року близько 30 % травмування сталося через падіння (під час пересування, з висоти, у колодязь, ємність, яму тощо).
Падіння на робочому місці буває 2 видів:
1) падіння на одному рівні переміщення — спотикання при нерівній поверхні, прослизання підошви взуття в результаті недостатнього зчеплення з поверхнею;
2) падіння з поточної поверхні на інший рівень — зі сходів, драбин, з рівня виконання робіт на нижні поверхи тощо.
    Найчастіше працівники травмуються в осінньо-зимовий період через такі фактори:
  • низька температура повітря, підвищена вологість (дощ, сніг, хуртовина, туман, сильний вітер);
  • слизька поверхня доріг, тротуарів;
  • падіння бурульок, льодових (снігових) наростів, крижаних брил;
  • недостатня освітленість території, робочих місць, проходів і проїздів у темну пору доби тощо.
Які основні заходи для мінімізації ризику травмувань через падіння?
  1. Усі розливи рідин і мокрі поверхні повинні негайно локалізуватися і забиратися. Найнебезпечнішими є залишкова вологість поверхні.
  2. Незахаращеність пішохідних доріжок у виробничому приміщенні й проходах.
  3. Достатня оглядовість при перенесенні вантажів.
  4. Усі проходи, проїзди й доріжки повинні бути достатньо освітлені.
  5. Завжди необхідно носити зручне взуття на неслизькій підошві.
  6. Використання безпечної драбини. Заборонено експлуатувати стільці або столи, а також випадкові поверхні й предмети як опору.
  7. Застосування в небезпечних зонах знаків безпеки згідно з Технічним регламентом знаків безпеки і захисту здоров’я працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2009 року № 1262.
В осінньо-зимовий період необхідно забезпечити:
  1. Формування пішохідних доріжок, проїздів і стоянок транспортних засобів на території підприємств, установ, організацій. За наявності снігового покриття своєчасно проводити відповідні роботи (прибирання та посипання речовинами, що виключають ковзання під час ожеледиці). Прибирання територій здійснюють у такій послідовності:
  • спочатку — тротуари, пішохідні доріжки до основних будівель;
  • потім — дворові території.
У випадку ожеледі тротуари й пішохідні доріжки посипають піском. Прибирання, крім снігоочищення під час снігопадів, проводять у ранкові або вечірні години. Якщо льодова плівка зберігається, дію повторюють через 2–3  години.
  1. Очищення покрівлі будівель від снігу — відповідно до Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті, затверджених наказом Держгірпромнагляду від 27 березня 2007 року № 62 (НПАОП 0.00-1.15-07).
  2. Працівників, які працюють на відкритій території, забезпечують ЗІЗ від знижених температур відповідно до вимог ДСТУ EN 342:2017.
  3. Очищати покрівлі можуть особи, які мають відповідну професійну підготовку, пройшли медичний огляд, інструктаж, навчання та перевірку знань із безпеки праці, забезпечені спецзнаряддям і ЗІЗ.

Мінімальна зарплата - 2023: розпочато переговори щодо її розміру

Відповідно до чинного законодавства та домовленостей Генеральної угоди на 2019-2021 рік, 21 липня 2022 року за ініціативою профспілкової Сторони розпочато колективні переговори щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2023 рік. Під...

Вимоги до виконання робіт в сільському господарстві.

Згідно Закону України «Про охорону праці» роботодавець повинен забезпечити реалізацію конституційного права працівників на охорону праці, їх життя і здоров’я в процесі трудової діяльності, на належні, безпечні і здорові умови праці. Вимоги до...

Тільки ФОПи та працівники з «червоної» зони мають право на карантинну допомогу.

Мінсоцполітики нагадує, що 7 квітня на засіданні Уряд затвердив розроблений Мінсоцполітики Порядок виплати допомоги у розмірі 8 тисяч гривень підприємцям та найманим працівникам, робота яких вже тимчасово зупинена або буде зупинена внаслідок...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

е-Робота

е-Робота

14 бер, 2024 0

Авторизація