Що таке незадекларована праця?
16 гру, 2021 0 Коментарів 604 Перегляди

Що таке незадекларована праця?

Більше 20% працездатного населення України повністю або частково не декларують трудові відносини з роботодавцем. 
             Незадекларована праця — це законна оплачувана діяльність, яка повністю або частково не оформлена відповідно до вимог законодавства.
Таку працю також називають неформальною, неофіційною, незареєстрованою, тіньовою, прихованою зайнятістю.
     Досить часто роботодавці пропонують укласти цивільно-правову угоду замість трудового договору.
Пам’ятайте: трудовий договір укладається між працівником і роботодавцем. Сторонами цивільно-правової угоди можуть бути будь-які юридичні або фізичні особи.
                      Чому незадекларована праця — це погано?
Погоджуєтеся працювати без трудового договору? Не розраховуйте на гідні умови праці та виконання усних домовленостей. Вас можуть необґрунтовано оштрафувати, звільнити без повідомлення, не заплатити лікарняні чи компенсацію в разі нещасного випадку.
      Ви власник бізнесу і наймаєте працівників без трудового договору? Будьте готові витрачати час і ресурси на навчання — досвідчені спеціалісти до вас не підуть або швидко знайдуть краще місце. Вам буде складніше отримати банківські кредити, інвестиції. А в разі перевірки інспекції праці на вас можуть накласти відчутний штраф за порушення трудового законодавства.
    Зрештою, через несплату податків і єдиного соціального внеску держава змушена підвищувати податки для бізнесу, щоб виплачувати пенсії, лікарняні, утримувати школи, лікарні, ремонтувати дороги тощо.

Легальне використання праці найманих працівників

Офіційне працевлаштування – обов’язок роботодавця! Відповідно до ч. 1, 2 статті 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Держава...

Легалізація працевлаштування – як довести факт трудових відносин

Якщо трудовий договір між особою та роботодавцем не укладений, то трудові відносини по факту не закріплено, тож, коли особа виконує трудові обов’язки (фактично перебуває в трудових відносинах), а роботодавець не бажає оформити трудові відносини...

Як правильно оформити нового працівника, щоби не було штрафів при перевірках

Наймати працівників можуть компанії, приватні підприємці, а також фізичні особи, які беруть на роботу кухарів, нянь, водіїв тощо. При цьому всі вони стають роботодавцями і мають дотримуватися трудового законодавства. Коли треба укладати трудовий...

0 Коментарів

Авторизація