Порядок працевлаштування внутрішньо переміщених осіб
11 травень, 2022 0 Коментарів 545 Переглядів

Порядок працевлаштування внутрішньо переміщених осіб

Відповідно до ст.1 Закону України  «Про забезпечення прав і свободи внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014  № 1706-VII. (Далі – Закон № 1706-VII) внутрішньо переміщені особи  - це особи, які є громадянами України, іноземцями або особами без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах і мають право на постійне проживання в Україні, яких змусили залишити або покинути своє місце проживання в результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру.
     Тобто вони залишаються у країні, але перебувають за межами міста де працювали. Законодавством дозволяється працевлаштування ВПО на загальних підставах. Однак, умови працевлаштування  залежать від того, чи кандидат на працевлаштування трудову книжку. Часто в ній немає запису про звільнення з попереднього місце роботи через бойові дії. А лише запис про прийняття на роботу.
   Згідно п.4 ст.7 Закону України  № 1706- VII  внутрішньо переміщена особа, яка не звільнилася з роботи, у разі неможливості продовження роботи за місцем проживання, може припинити трудові відносини надавши нотаріально посвідчену письмову заяву про припинення працівником трудових відносин, із підтвердженням відправлення такої заяви роботодавцю рекомендованим листом.
   Проте, поки працівник не звільнений за основним місцем роботи, його працевлаштування може відбутися лише шляхом прийняття за сумісництвом та оформлення відповідного трудового договору.
   Такий трудовий договір може бути укладено як строковий так і без строковий.
   Переселенцю, який має намір працевлаштуватися за новим місцем свого фактичного проживання , але не має на руках оригіналу трудової книжки та у зв’язку з відсутністю доступу до неї внаслідок надзвичайної ситуації, передбаченої Кодексу цивільного захисту України, або проведення антитерористичної операції на території, де він працював, забезпечена можливість  отримання дубліката трудової книжки за новим місцем роботи згідно п.5.6 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства соціального захисту населення України від 29. 07.1993р. № 58.
   З 10.06.2021 року трудова діяльність працівників обліковується в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. В разі відновлення доступу до трудової книжки, записи з дубліката про періоди роботи переносять до оригіналу.

Внутрішньо переміщені особи, які повернулись на постійне місце проживання, але мають зруйноване

Марина Лазебна, Міністр соціальної політики України, повідомила, що Уряд ухвалив розроблене Мінсоцполітики рішення, яке дозволяє внутрішньо переміщеним особам, які повернулись на постійне місце проживання, але мають зруйноване житло, продовжувати...

По 6500 за кожного працевлаштованого переселенця: як роботодавцеві отримати кошти

Постановою КМУ від 20 березня 2022 року № 331 визначений Порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні. Компенсацію...

Гаряча лінія ГО «Донбас СОС»

Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України починаючи з 2018 року в рамках Меморандуму про співпрацю Мінветеранів тісно співпрацює з Громадською організацією «Донбас СОС». Одним з напрямків...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Веселі старти

Веселі старти

21 бер, 2024 0

Авторизація