Відповідальність за хибні виклики екстрених служб
29 чер, 2020 0 Коментарів 709 Переглядів

Відповідальність за хибні виклики екстрених служб

На лінію екстреного виклику «101» майже щодня надходить безліч повідомлень зі стаціонарних і мобільних телефонів із благанням про допомогу від громадян, які потрапили в екстремальні ситуації. Але, на жаль, серед них часто зустрічаються і неправдиві, хибні виклики. Тільки впродж минулого тижня до долинських рятувальників поступило 3 такі повідомлення.
Специфіка пожежно-рятувальної служби ДСНС полягає в тому, що вона не може залишити поза увагою жоден виклик. Іноді, поспішаючи на вигадане чиєюсь хворобливою уявою «замінування», «пожежу», чи ще якусь надзвичайну подію, рятувальники не в змозі надати оперативну допомогу тим, хто потребує її негайно. Адже під час слідування працівників служби порятунку у хибному напрямку, паралельно може надійти інформація про дійсно реальну біду. У такому разі перенаправлення підрозділів з одного виклику на інший призводить до втрати дорогоцінних хвилин, які вкрай необхідні постраждалим.
У зв’язку з цим працівники Держслужби з надзвичайних ситуацій звертають увагу жителів краю на відповідальність за неправдиві виклики не лише пожежно-рятувальної служби, а також поліції, швидкої медичної допомоги чи інших аварійних служб.
Згідно з статтею 259 Кримінального кодексу України  завідомо неправдиве  повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, - карається позбавленням волі на строк від двох до шести років. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, - карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.
Порушення статті 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб” тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
До того ж, зловмиснику доведеться оплачувати всі витрати по виїзду представників правоохоронних органів та інших відомств (витрати на паливно-мастильні матеріали, амортизаційні витрати, оплата праці співробітників та інше).
Повідомляючи про нібито екстрену ситуацію, люди не завжди замислюються про наслідки своїх дій. Вони не розуміють, що кожен помилковий виклик завдає великої шкоди не тільки державі, але й усім громадянам. Адже перевірка таких дзвінків передбачає чималі фінансові витрати, багато спеціалістів екстрених служб відволікаються від виконання основних обов’язків. Може статися так, що надійде справжнє повідомлення про злочин, а правоохоронці й лікарі не зможуть встигнути туди, де вони дійсно потрібні людям, якщо чиєсь життя опиниться під загрозою.
Шановні громадяни! Пам’ятайте про те, що набираючи номер телефону екстреної служби і повідомляючи хибний виклик, ви не тільки порушуєте закон, але й можливо ризикуєте життям інших людей. А також поясніть дітям можливу відповідальність за їхні вчинки!

Минулої доби рятувальники двічі виїжджали за сигналом "Тривога"

- о 10:10 до «Служби порятунку 101» надійшло повідомлення про пожежу у магагазині, що знаходиться у с. Церківна, вул. Франка.Пожежу ліквідовано силами місцевого населення. Вогнем знищено дві морозильні камери, пошкоджено стіни магазину та дві...

Протягом минулої доби рятувальники гасили і торф, і ліс, і суху траву

24 жовтня о 14:00 до «Служби порятунку 101» надійшло повідомлення про пожежу в лісовому масиві, що у с. Новоселиця,урочище Осій, Вигодської ОТГ. До місця пожежі негайно виїхали рятувальники ДПРЧ-10 м. Долина. До Після прибуття на місце події...

Горять сухі трави та чагарники!

У звязку з тим, що більшість підприємств неналежно утримуюють свої охоронні зони, а саме: не проводять покіс трави влітку, рятувальники цілодобово здійснюють гасіння пожеж залишків сухої рослинності. Долинський РВ Управління ДСНС в області...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Авторизація