Вода - джерело здоров’я
07 бер, 2023 0 Коментарів 266 Переглядів

Вода - джерело здоров’я

Зазвичай, коли ми п’ємо воду, то не думаємо про її хімічний склад, про те, як вода впливає на наше з вами здоров’я.

Максимум, що ми можемо подумати, очищена вода чи ні, відчути з запахом вона чи без запаху, побачити - прозора вона чи мутна. Питна вода – це харчовий продукт, вироблений системою водопостачання для щоденного споживання. У зв'язку з цим до неї ставлять достатньо високі вимоги відносно її безпеки і якості для здоров'я людини.

Виконувати свою гігієнічну роль вода може лише тоді, коли вона якісна щодо органолептичних, хімічних та бактеріологічних властивостей. В іншому разі – неякісна, або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хворіб: вірусний гепатит, черевний тиф, холеру, дизентерію, гельмінтози, тощо.

Згідно з Державним стандартом, питна вода має відповідати таким гігієнічним вимогам:
• бути безпечною в епідемічному відношенні — не містити патогенних збудників, яєць та личинок гельмінтів, тощо;
• мати нешкідливий хімічний склад — не містити токсичних, радіоактивних речовин та залишків солей, здатних негативно впливати на здоров'я людей;
• мати цілющі органолептичні властивості — комфортну температуру, бути прозорою, не мати кольору, запаху та стороннього присмаку.

Особливу увагу хочемо звернути на криничну воду колективних та приватних криниць, тому що не завжди джерельна, кринична вода, оспівана в музиці і літературі, на практиці виявляється кришталево чистою.

Забруднити питну воду можуть і весняні паводки, дощі, розставання снігу, грунтові стічні води, і різні агрохімікати, які безконтрольно використовуються в сільському господарстві.

Вода з високим рівнем нітратів небезпечна, особливо для малюків віком до трьох років, від якої при приготуванні сумішей для дитячого харчування може бути отруєння нітратами та виникати захворювання «метгемоглобінемія».

Також, хочемо повідомити, що Долинський відділ Калуського районного центру  Державної Установи «Івано-Франківський обласний центр контролю  та профілактики хвороб МОЗ України» проводить лабораторні дослідження питної води (водопровідної, з криниць та каптажів джерел, фасованої,) щодо визначення показників безпечності і якості води.

Чекаємо на вас, ми раді вам допомогти.

Юліана КОНИК, начальник Долинського відділу Калуського районного відділу                                      

Обережно: COVID - 19! Як захистити себе від небезпечного захворювання?

Основна теза: Захворів – сиди вдома. Не варто ризикувати власним здоров’ям та здоров’ям інших. – У разі погіршення стану – потрібно звернутись до свого сімейного лікаря – Керівнику потрібно забезпечити недопущення перебування на робочому місці...

Як правильно носити медичну маску та рукавички

Маска призначена для зменшення виділення збудників інфекційних хвороб з дихальних шляхів. Також маска попереджує зайві доторки руками до обличчя. Ризик занесення інфекції на слизові значно зменшується. Водночас неправильне використання медичних...

Вакцинація – найефективніший метод запобігання розвитку інфекційних захворювань

Імунізація проводиться згідно календаря щеплень – основного нормативного документу, який затверджений Міністерством охорони здоров’я України, змінюється та доповнюється відповідно до епідситуацій в країні, а також регламентує необхідну кількість...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація