МОЗ попереджає: після зняття карантинних заходів та відкриття готелів, спортивних споруд і басейнів можливе підвищення ризику розповсюдження легіонельозу
03 лип, 2020 0 Коментарів 622 Перегляди

МОЗ попереджає: після зняття карантинних заходів та відкриття готелів, спортивних споруд і басейнів можливе підвищення ризику розповсюдження легіонельозу

За повідомленням інституту імені Р. Коха (Франція) після зняття карантинних заходів та відкриття готелів, спортивних споруд і басейнів можливе підвищення ризику розповсюдження легіонельозу (хвороба легіонерів) – інфекційного захворювання, що викликається збудником Legionella pneumophila та характеризується враженням легенів, протікає по типу тяжкої пневмонії з високою летальністю (від 5% до 10%).
Легкі форми (лихоманка Понтіак) схожі на респіраторну вірусну інфекцію з короткочасною гарячкою до 2-5 діб, кашлем, сухістю та болем у горлі.
Шлях передачі хвороби – повітряний, аерозольний. Збудник потрапляє в організм людини через дихальні шляхи з аерозолем, який утворюється при роботі приладів систем водопостачання – кранів, душових сіток, джакузі та інших, які створюють дрібнодисперсний аерозоль води. У разі неправильного або відсутності відповідного обслуговування установок питної води, душових кабін, джакузі, зволожувачів або змішувачів води у них може спостерігатися підвищений ріст цих бактерій.
Основні чинники, що сприяють розмноженню легіонели:
  1. Температура води в системах гарячого водопостачання не вище 30-40 градусів. Цей збудник дуже добре розмножується у такому температурному режимі, але при температурі більше 55 градусів більшість таких бактерій гине. Влітку, коли температура води в системах холодного водопостачання значно підвищується, легіонели можуть розмножуватися і в системах холодного водопостачання.
  2. Утворення аерозолю при використанні систем водопостачання, а також при використанні фонтанів та систем поливу території. За умови функціонування великої кількості спа-приладів, фонтанів, систем поливу може утворюватися значна кількість аерозолю, який здатний перебувати у повітрі спа-комплексу через повітроводи систем витягувальної вентиляції, нещільності та інше.
  3. Застій води в системах водопостачання, особливо гарячого. Це призводить до зниження температури гарячої води, що є фактором розмноження легіонер. Певний ризик являють собою центральні системи кондиціонування із зволоженням повітря, яке відбувається за рахунок розбризкування рідини в повітря, яке подається в систему.
При проведенні оцінки ризику розповсюдження збудника легіонельозу у закладах перебування людей, необхідно оцінити систему водопостачання (переважно гарячого) на явність факторів ризику передачі та розмноження легіонери, а також центральну систему кондиціонування приміщень.
Для зниження ризику передачі легіонельозу в закладах розміщення рекомендується розробляти плани заходів щодо забезпечення відповідної температури гарячої води, уникнення застоїв в системах гарячого водопостачання, а також організації періодичних досліджень гарячої води на наявність збудника легіонельозу.

Карантинні обмеження будуть поступово послаблюватися – рішення Уряду

Сьогодні на засіданні Уряду було ухвалено рішення про подальше поступове зняття карантинних обмежень. Виступаючи на засіданні Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що зараз Україна продовжує перебувати на плато захворюваності. «Ось уже...

Стан захворюваності на COVID-19 обговорили під час брифінгу в ОДА
Охорона здоров'я травень. 2020

Стан захворюваності на COVID-19 обговорили під час брифінгу в ОДА

Сьогодні на онлайнбрифінгу перший заступник голови обласної державної адміністрації Марія Савка розповіла про стан захворюваності на COVID-19 та актуальні питання боротьби з цією недугою. Так, за минулу добу лабораторними установами області...

Медики попереджають про спалахи дифтерії та просять вакцинуватися

Днями на Закарпатті зафіксували три випадки захворювання на дифтерію, а крім того, 12 аналізів студентів, які контактували із хворими, показали позитивний результат. Загалом 15 людей госпіталізували в Ужгородську інфекційну лікарню. Ще один хворий –...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація