Що потрібно знати про лікарняний?
08 кві, 2021 0 Коментарів 938 Переглядів

Що потрібно знати про лікарняний?

Хто пацієнту виписує лікарняний? Чи можна при COVID-19 відкрити лікарняний дистанційно? Ці та інші питання турбують пацієнтів. Тож відповідаємо на п’ять найважливіших питань, відповіді які краще знати завчасно ? 
1⃣  Хто з лікарів має, а хто не має права видавати лікарняні ❓
✅  Пацієнту за наявності показань можуть видати лікарняний:  
➡  сімейні або лікуючі  лікарі  державних,  комунальних, приватних медичних закладів. в тому числі - лікарі-ФОП;
➡ лікуючі лікарі стаціонарів  протезно-ортопедичних установ системи Міністерства праці та соціальної політики України;
➡ лікуючі лікарі туберкульозних санаторно-курортних закладів;
➡ фельдшери у місцевостях,  де відсутній лікар.
❌ Не видають листків непрацездатності лікарі:
➡ станцій (відділень) швидкої медичної допомоги;
➡ станцій переливання крові;
➡ закладів судово-медичної експертизи;
➡ бальнеогрязелікувальних, косметологічних та фізіотерапевтичних лікарень і курортних поліклінік;
➡ будинків відпочинку, туристичних баз та санітарно-профілактичних закладів;
➡ зубопротезних поліклінік (відділень);
2⃣  Які умови видачі та продовження лікарняного, крім медичних підстав ❓
?‍⚕?‍⚕ Потрібен  паспорт  чи інший документ,  який засвідчує особу пацієнта. Також видача  та  продовження  лікарняного відбувається тільки після особистого огляду  пацієнта лікарем. Про що останній робить відповідний  запис у медичній карті амбулаторного чи стаціонарного хворого.
? Листок   непрацездатності і  видається, і закривається  в  одному закладі. Виключення - необхідність доліковування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів. 
❌ Видача лікарняного не може бути платною послугою в жодній із лікарень, незалежно від форми власності.
3⃣  На який термін лікар видає листок непрацездатності ❓
? Якщо пацієнт втратив працездатність внаслідок захворювання або травми, то лікар амбулаторно-поліклінічного закладу може видавати лікарняний до  5 календарних  днів. Також цей лікар може продовжити лікарняний, незалежно від тяжкості захворювання пацієнта, до 15 календарних днів.
? У разі непрацездатності тривалістю понад 15 календарних днів, продовження лікарняного до 30 днів  проводиться лікуючим лікарем спільно з завідувачем відділення, а надалі - ЛКК після огляду пацієнта. Детальніше про тривалу непрацездатність та порядок оформлення лікарняного можна прочитати тут ➡ https://cutt.ly/7cUJW7J
4⃣  З якого дня оформлюється лікарняний? 
? Листок непрацездатності у разі захворювання,  травми,  в тому   числі   й   побутової,   видається  в  день  установлення непрацездатності, крім випадків лікування пацієнта в стаціонарі. Якщо пацієнт звертається за медичною допомогою по завершенні робочого дня та визнанений непрацездатним, то листок непрацездатності  може  видаватись,  за  їх  згодою,  з наступного календарного дня.
? У разі лікування в  стаціонарі  листок  непрацездатності видається  лікуючим  лікарем  спільно  з завідувачем відділення за весь період стаціонарного лікування.  
5⃣  Які правила видачі лікарняного внаслідок пандемії? 
?‍⚕?‍⚕ На період дії карантину  лікар, що надає  первинну медичну допомогу,  може відкривати лікарняний на  підставі  звернення  та опитування  хворого  за  допомогою засобів телефонного зв’язку. Про що також лікар робить відповідний запис у медкарті пацієнта. 
? Ліікар в амбулаторно-поліклінічних закладах  може особисто, видавати листок непрацездатності на строк, необхідний  для  лікування  пацієнтів  з  COVID-19 та/або    завершення   самоізоляції   пацієнтом у відповідності до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я. 
❗ І наостанок. Дуже важливо правильно вказати місце роботи, повну юридичну назву організації чи установи, в якій працюєте. Адже від цього залежить, чи буде прийнято ваш лікарняний відділом кадрів чи бухгалтерією. Крім того, уважність пацієнта допоможе вберегти час лікаря - йому не потрібно буде вносити виправлення у документ.  
Якщо пацієнт загубить лікарняний, то за рішенням ЛКК закладу, в якому було видано цей листок непрацездатності, видається новий  - з позначкою “дублікат”. Для цього пацієнт надає довідку  з  місця  роботи  про  те,  що за період тимчасової непрацездатності виплати  допомоги йому не здійснювались.

Хронічні хвороби нирок: як отримати безоплатну медичну допомогу

У Програмі медичних гарантій розширено надання послуг з лікування методом гемодіалізу в амбулаторних умовах. У Програмі медичних гарантій для лікування пацієнтів з хронічним захворюванням нирок п’ятої стадії передбачено надання медичної послуги...

Запровадження електронних лікарняних з 1 квітня

З 1 квітня поточного року в Україні планують запровадити електронний лікарняний.Про це сказав заступник міністра соціальної політики Олег Коваль на пресконференції в Укрінформі. “Мінсоцполітики спільно з Міністерством охорони здоров’я планує...

У бригадах екстреної медичної допомоги працюватимуть парамедики та екстрені медичні техніки

Кабінет міністрів України вніс зміни до постанови «Про затвердження Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги». Упродовж перехідного періоду - до 2025 року - впровадяться нові стандарти в роботу екстреної медичної роботи....

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація