Лікування антибіотиками: користь і шкода, резистентність до антибіотиків
25 жов, 2022 0 Коментарів 593 Перегляди

Лікування антибіотиками: користь і шкода, резистентність до антибіотиків

Останні роки в усьому світі відмічається різке зростання стійкості (резистентності) мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів, що негативно впливає на контроль над багатьма важкими хворобами.                                                                      
Резистентність – це здатність мікроорганізмів виживати й розмножуватись, незважаючи на присутність антибіотиків. Інфекційні хвороби, які спричиняють резистентні бактерії,  важко, а інколи і неможливо вилікувати. У цій ситуації видужання часто залежить тільки від внутрішніх можливостей імунної системи.    Резистентність збудників інфекцій до антибактеріальних препаратів веде до збільшення термінів лікування хворих , підвищує летальність і збільшує тривалість епідемій.                                                                            
Антибіотикорезистентність виникає через безвідповідальне ставлення до прийому препаратів. Неконтрольоване та неправильне призначення ліків «навчає» бактерію боротись з тим чи іншим класом антибіотиків. Припинення  курсу антибіотиків після покращення стану хворого також може спровокувати резистентність. Якщо лікування не довести до кінця,  існує можливість того, що певна кількість бактерій виживе. До причин виникнення антибіотикорезистентності відносять і неналежний інфекційний контроль в лікарнях чи клініках.

Проблема антибіотикорезистентності набрала загальнодержавного характеру. Одним із державних заходів є затверджений національний план дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів.Основними пунктами цього плану є: посилення контролю за рецептурною видачею антибіотиків в аптеках, обмеження застосування протимікробних препаратів у якості стимуляторів росту у тваринництві, птахівництві та рослинності, впровадження дієвої системи епідеміологічного нагляду за антимікробною резистентністю.

Враховуючи вищенаведене рекомендуємо:
  • не займайтеся самолікуванням, не лікуйте грип чи застуду антибіотиками – це неефективно;
  • не переривайте лікування. Проходьте повний курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще ;
  • ніколи не діліться антибіотиками з друзями, родичами, знайомими та не призначайте їм лікування;
  • попереджуйте інфекції – регулярно мийте руки, уникайте контакту з хворими людьми.
У ВООЗ наголошують, що при винайденні нових поколінь ефективних ліків загроза антибіотикорезистентності залишитьс , якщо не зміниться  поведінка кожного з нас!!!
Для того щоб зробити правильний вибір того чи іншого антибіотика для лікування захворювання вам необхідно звернутися до вашого сімейного лікаря.

Для визначення чутливості мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів ви можете звернутися в мікробіологічну лабораторію Долинського відділу Калуського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ». Для визначення чутливості в лабораторії наявний широкий спектр антибіотиків на різні види мікроорганізмів.
Лабораторія знаходиться за адресою: м. Долина , вул. Обліски, 133.

Електронний рецепт на антибіотики: все, що потрібно знати пацієнту

З серпня українці будуть отримувати електронний рецепт на антибіотики. Така можливість стане доступною для закладів охорони здоровʼя, які уже зареєстровані та працюють з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Втім, норма про відпуск...

Від 1 серпня 2022 року пацієнти отримуватимуть електронний рецепт на антибіотик

Українці почнуть отримувати електронний рецепт на антибіотики від сьогодні. Така можливість буде доступною в закладах, які підключені до електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Втім, рецепт на антибіотик не є нововведенням в Україні, з серпня...

Ліки їдуть до пацієнтів

Міністерство охорони здоров'я України затвердило документи з розподілу та поставки препаратів для лікування хворих на онкологію, онкогематологію та інші хвороби. Українські пацієнти отримають більше 4.5 млн флаконів препаратів для онкохворих дітей...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація