УВАГА!  СТОП АВТОМОБІЛЬ! РУХ ВЕЛОСИПЕДАМ!
04 чер, 2022 0 Коментарів 356 Переглядів

УВАГА! СТОП АВТОМОБІЛЬ! РУХ ВЕЛОСИПЕДАМ!

Традиційно Україна, як і увесь світ, 5 червня відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Всесвітній день охорони навколишнього середовища – найбільша щорічна подія в світі, яку проводить Організація Об'єднаних Націй (ООН) з метою поглиблення суспільного усвідомлення необхідності зберігати і покращувати довкілля. Основна його мета – підвищити обізнаність щодо охорони нашої природи та розглянути різні екологічні проблеми, які зростають з кожним днем. 
Однією з найбільш великих проблем забруднення навколишнього середовища є транспортна, особливо в містах. Науково доведено, що оксиди і діоксиди азоту та їх частки викликають смертельні випадки.
Згідно статистичних даних забруднення повітря щорічно вбиває близько 3-3,5 мільйонів чоловік, більше ніж малярія, ВІЛ і грип разом узяті. Так фахівці різних країн світу знайшли рішення цієї проблеми в переході від автомобільного транспорту до велосипедного і вже бачать незаперечне поліпшення якості життя в таких містах. Адже велосипед екологічно чистий, корисний для здоров’я, розвантажує місто від потоку машин, займає невеликий простір і, що дуже важливо, робить місто більш динамічним, доброзичливим і привабливим, як для жителів міста, так і для гостей і туристів.
Дослідження показали, що щоденна поїздка на велосипеді на відстань в 2,5 км на рік економить до 180 літрів бензину і скорочує викид CO2 на 495 кг. При цьому викиди шкідливих домішок автомобілів займають 80% забруднюючих речовин. Рівень шуму, що виробляється велосипедистами, у відсотках також дорівнює 0 і значно підвищує якість життя.
Роботодавці стверджують, що працездатність людей, що їздять на велосипеді кожен день, вище, ніж у тих, хто використовує автомобіль.
Використання велотранспорту значно позначається і на економіці. Згідно з дослідженнями Європейської федерації велосипедистів їзда на велосипеді приносить річний дохід всьому Євросоюзу в розмірі до 200 млрд. євро. Більшість з них припадає на доходи в галузі охорони здоров’я. Як ми можемо помітити, інфраструктура немоторизованого транспорту допомагає майже всім членам суспільства: це і молоді, і літнім людям незалежно від їх соціального і фінансового становища. У країнах Європи велосипед вже звичний вид транспорту. Він використовується як в рекреаційних і спортивних цілях, так і являється повноцінним засобом пересування, завдяки створенню умов для безпечних і комфортних поїздок практично в будь-яку частину міста.
Найбільш велосипедною країною в світі по праву вважаються Нідерланди, де цей вид транспорту визнаний пріоритетним на державному рівні. Також одними з лідерів велоруху вважаються Данія, Франція, Китай, Японія, Великобританія, ну і, звичайно ж, Німеччина. Саме цю країну Європи можна назвати найпідготовленішою в плані прийняття нормативних документів, що стосуються велоінфраструктури, в яких існують правила і рекомендації з проектування велосипедних і пішохідних шляхів складених на регіональному рівні. 
Місто Болехів славився і славиться –як  місто велосипедистів (роверистів). Велосипед (ровер) в нашому місті мав дуже велику популярність у 80-90 роках. Майже у кожного жителя був  і є на даний час свій двоколісний транспорт. 
        Тому з такої хорошої нагоди давайте зробимо хоча б один крок на покращення стану довкілля. Можливо хтось прибере сміття в своєму дворі, а дехто просто не залишить слідів свого перебування на природі.  Може хтось залишить свій автомобіль вдома та поїде на роботу чи  прогулянку на велосипеді ( ровері) чи прогуляється пішки.
Отже, запрошуємо всіх жителів нашої територіальної громади долучитися 5 червня 2022 року  до проведення акції «УВАГА!  СТОП АВТОМОБІЛЬ! РУХ ВЕЛОСИПЕДАМ!»  
 Разом ми зробимо навколишнє середовище кращим та надалі не забуватимемо про його охорону і збереження природних скарбів, адже всі живемо на одній планеті Земля. 
Адже забруднюючи планету ми шкодимо у першу чергу самим собі та своїм нащадкам. 


У.Юзьків, головний спеціаліст, еколог відділу ЖКГБТЕБ міськвиконкому

До відома суб’єктів господарювання!

Верховна Рада України 15 березня 2022 року прийняла Закон України № 2120-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану”. Даними змінами припинено дію мораторію на...

18 вересня 2021 року Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day»

18 вересня 2021 року о 10:00 Україна разом із мільйонами активістів із 180 країн світу вийде на Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day». В акції візьмуть участь люди, незалежно від віку та географії, адже головна мета прибирання полягає в...

В Україні створять інтерактивну мапу небезпечних об'єктів у прибережно-захисних смугах

Держекоінспекція візьме участь у створенні інтерактивної мапи прибережно-захисних смуг, де будуть відображатись локації об’єктів підвищеної небезпеки – сміттєзвалищ, полів фільтрації, складів відходів виробництва тощо, щоб забезпечити їх якнайшвидшу...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація