Багаття (вогонь) на природі лише шкодить.
17 чер, 2022 0 Коментарів 765 Переглядів

Багаття (вогонь) на природі лише шкодить.

Літо – прекрасний час для відпочинку. Після зимових морозів ще більше хочеться теплих сонячних днів. Комфортна погода відкриває безліч можливостей для цікавого відпочинку. Дорослі будують плани на довгоочікуваний відпустку, діти насолоджуються трьома місяцями канікул. Початок літньої пори приносить із собою відчуття легкості і свободи. 

            Літо – це тепле і активне сонце, річка, ліс. Завдяки теплому сонцю, річці і лісу  ми маємо можливість попрацювати на городі, в саду,  відпочити в лісі, на березі річки,  виростити корисні продукти і запастися вітамінами на весь рік. 

Перебувати в місті в саму спеку не дуже комфортно. Літній відпочинок в вихідні дні бажано проводити за межами міста. 

Відпочинок в лісі, на березі річки не обходиться без пікніка. Пікнік не обходиться без шашликів, а шашлик - без вогню. А вогонь - без вартових правопорядку. 

Перед тим як йти на пікнік, варто з'ясувати, чи не настав пожежонебезпечний період у лісі. Однак навіть якщо період не пожежонебезпечний, багаття можна розводити не скрізь.

Нагадуємо, що пожежонебезпечний період - період коли висока температура повітря та немає дощів.

Тому звертаємось до вас з проханням: будьте обережні з вогнем у межах будь-якої природної території, щоб ваша необережність не стала причиною лісової пожежі.  Перебуваючи на природі дотримуйтесь та виконуйте такі правила:

1.Збираючись у ліс на відпочинок або на річку чи в похід візьміть з собою сокиру, складну лопату, великий пластиковий пакет.

2.Не розпалюйте багаття у лісі в суху спекотну погоду, утримуються від таких пікніків, адже вони з дуже великою вірогідністю можуть призвести до найтрагічніших наслідків, у тому числі для вас і ваших рідних.

3.Відшукайте місце, де вже колись було багаття, якщо такого місця немає, вибирайте його на відстані від дерев, їхніх коренів.

4.У будь-якому разі ніколи не розпалюйте багаття в сухому лісі або на торфовищується на мінеральному грунті (піску або глині). Перш ніж розпалити багаття, приберіть лісову підстилку з костища й навколо в радіусі одного метра.

5.Ніколи не підпалюйте суху траву в полі або на галявині у лісі.

6.Перш ніж розпалювати багаття, необхідно зняти дерен, викопати неглибоку яму і в ній розкласти вогнище.Багаття не поовинно бути надто великим: полум’я може пошкодити дерева та кущі, що ростуть поблизу. Або спричинити велику пожежу.

7.Ніколи не кидайте непогашені сірники або цигарки, не користуйтеся в лісі різними піротехнічними виробами.

8.Відчувши запах диму, підійдіть ближче й з’ясуйте, що горить, в який бік дме вітер, чи є небезпека поширення пожежі. Якщо пожежа тільки починається, спробуйте загасити її власними силами. Іноді досить просто затоптати полум’я (бажано почекати й переконатися, що трава навколо дійсно не жевріє, інакше вогонь може з’явитися знову). Залийте вогонь водою знайближчої водойми. Засипте землею. Повідомте в лісництво або пожежну охорону про місце й час пожежі а також про можливі її причини.

9.Якщо саме Ваші необережні дії призвели до виникнення пожежі, не намагайтеся приховати цей факт і втекти - краще викликати підмогу.

10.Засипте землею яму вогнища, яку ви створили, та прикрийте її дерном.

Основний принцип людини, яка вирішила відпочити на природі, має бути один: місце її відпочинку залишається у такому самому або кращому стані.

За розпалювання багаття (вогню) у лісі де це не можна робити, або у пожежонебезпечний період  –  адмінвідповідальність.


У.Юзьків, головний спеціаліст, еколог відділу ЖКГБТЕБ міськвиконкому

В Україні створять інтерактивну мапу небезпечних об'єктів у прибережно-захисних смугах

Держекоінспекція візьме участь у створенні інтерактивної мапи прибережно-захисних смуг, де будуть відображатись локації об’єктів підвищеної небезпеки – сміттєзвалищ, полів фільтрації, складів відходів виробництва тощо, щоб забезпечити їх якнайшвидшу...

Робота розважальних закладів та закладів громадського харчування в області – на особливому контролі

Щоденна динаміка реєстрації нових випадків COVID-19 на Прикарпатті показує стрімке зростання захворюваності. Як відомо, з 3 серпня згідно рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій в області виділено...

На березі річки Сукіль виявлено будівельні відходи

3 червня цього року, напередодні святкування Дня Святої Трійці, еколог виконавчого комітету Болехівської міської ради провела обстеження прибережної захисної смуги у м.Болехові. Під час обстеження на вулиці Грушевського біля місця розміщення...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація