Відповіді на питання споживачів газу
19 січ, 2021 0 Коментарів 598 Переглядів

Відповіді на питання споживачів газу

«Івано-Франківськгаз» не продає газ, а доставляє його до осель споживачів
АТ «Івано-Франківськгаз» не продає газ,   не має ліцензії на постачання природного газу та, відповідно, жодним чином не впливає на формування ціни газу. «Івано-Франківськгаз» займається доставкою газу до осель та підприємств своїх споживачів. 
Тариф на доставку газу був завжди, але з 2020 року він виведений в окремий рахунок.
  • У чому ж полягає послуга доставки, тобто розподілу газу? Інакше кажучи, що саме робить компанія для того, щоб газ дійшов до кожного споживача ?
Плата за розподіл газу – це не плата «за трубу», як часто помилково вважають люди. Це щоденне обслуговування усієї газорозподільної системи, в тому числі  15,5 тис. км мереж високого, середнього та низького тиску, незалежно від їх форми власності. До прикладу, до помешкань газ подається низького тиску. В мережах він високого або середнього. Тому спеціалісти «Івано-Франківськгазу» постійно регулюють цей тиск. Від точності розрахунку залежить, чи буде достатнім тиск на обладнанні споживача. Регулювання та підтримання тиску відбувається за допомогою шафових регуляторних пунктів. Їх налічується майже півтори тисячі. Таку ж функцію – регулювання тиску, виконують і газорегуляторні пункти (ГРП).  Це ще близько 900 ГРП. І такого обладнання – дуже багато. І його щоденно потрібно обстежувати, регулювати та замінювати. Саме завдяки роботі фахівців «Івано-Франківськгазу» у помешканнях споживачів є газ.
Окрім того, газорозподільна компанія несе відповідальність за безперебійну та безпечну доставку газу газовими мережами всім споживачам регіону. Для цього організовано та забезпечено роботу аварійно-диспетчерської служби «104», яка 24/7 локалізовує і ліквідовує витоки газу. Кошти за доставку газу також направляються на встановлення лічильників газу, їх ремонт та заміну, обслуговування споживачів. Це контакт-центр, центри обслуговування клієнтів, онлайн-сервіси. 
  • Від чого залежить розмір тарифу?
Тариф — єдине джерело фінансування газорозподільної системи.
Для кожного оператора ГРМ, в тому числі й «Івано-Франківськгазу», тариф на розподіл (доставку) газу затверджує державний регулятор – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Тариф залежить від декількох факторів: від розрахунку планових витрат на підтримку газорозподільних мереж в робочому стані, оновлення газопроводів та газового обладнання; від розміру мінімальної заробітної плати та від рівня інфляції, який змінюється протягом року. Однією з найбільших складових тарифу – майже 40%  - є  вартість технологічного газу, який використовується для забезпечення належного тиску газу в мережах. На жаль, вартість технологічного газу постійно змінюється в сторону зростання. 
Так, впродовж липня - грудня 2020 року його вартість на Українській енергетичній біржі зросла на 54%. Минулого року, через те, що ціну газу в тарифі затвердили нижче ринкової, «Івано-Франківськгаз» отримав збитки на суму 86 млн грн. 
Аналогічна ситуація спостерігається і цього року. У грудні держрегулятор НКРЕКП  затвердив тариф, в якому ціна технологічного газу 5,8 грн за кубометр. Але зараз ринкова ціна газу вже 10 грн за куб. м. Якщо закупити газ за цією ціною, не залишиться коштів чим заправляти автомобілі аварійної-служби 104, ремонтувати газопроводи та необхідне обладнання.

Через борги за доставку газу, 73 тис. прикарпатців ризикують залишитися без субсидії

Уже цього опалювального сезону 73 тис. споживачів «Івано-Франківськгазу» ризикують залишитися без субсидії, а після завершення карантинних заходів – без розподілу газу до домівок. Ще 30 тис. боржників уже отримали досудові повідомлення. Загалом, на...

ДО УВАГИ СПОЖИВАЧІВ ПРИРОДНОГО ГАЗУ!

Шановні споживачі природного газу! Просимо вас у найкоротший термін провести оплату за надану послугу розподілу газу. В іншому випадку, після відміни обмежень встановлених Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України,...

До уваги споживачів природного газу!

Долинське відділення АТ «Івано-Франківськгаз» інформує, що Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) постановою від 07.10.2019 № 2080 затвердила зміни до Кодексу газорозподільних...

0 Коментарів

Авторизація