Через борги за доставку газу, 73 тис. прикарпатців ризикують залишитися без субсидії
12 жов, 2020 0 Коментарів 526 Переглядів

Через борги за доставку газу, 73 тис. прикарпатців ризикують залишитися без субсидії

Уже цього опалювального сезону 73 тис. споживачів «Івано-Франківськгазу» ризикують залишитися без субсидії, а після завершення карантинних заходів – без розподілу газу до домівок. Ще 30 тис. боржників уже отримали досудові повідомлення.
Загалом, на початок жовтня середній рівень розрахунків по Івано-Франківській області складає 82%. За розподіл газу боргують 362 тис. домоволодінь області. Загальна сума боргу становить 75 млн грн. Це кошти, які вкрай необхідні для обслуговування газорозподільної системи.
«Плата за розподіл – це не «гроші за труби», як часто помилково думають люди. Насправді йдеться про забезпечення безперебійного газопостачання для всіх споживачів. А це - щоденне обслуговування газорозподільної системи, – говорить комерційний директор АТ «Івано-Франківськгаз» Віктор Кедик. - Плата за доставку – це життєво необхідні кошти для утримання газового обладнання й мереж, їх модернізації, підтримки належного тиску газу. Якщо ці заходи не проводити – газу у помешканнях споживачів не буде».   
Значна частина плати за розподіл газу спрямовується на роботу аварійно-диспетчерської служби 104, яка в режимі 24/7 локалізовує та ліквідовує витоки газу. Ще однією складовою витрат з тарифу на розподіл є встановлення лічильників газу, їх ремонт та заміна, а також обслуговування газового устаткування, обслуговування споживачів, забезпечення роботи Контакт-центру та підтримку роботи онлайн-сервісів.
У зв’язку з пандемією, Верховна Рада України прагнучи захистити соціально вразливі верстви населення у період карантину, прийняла закон, яким забороняє здійснювати відключення від газопостачання побутових споживачів, нараховувати їм штрафи й пені за несвоєчасну оплату спожитих житлово-комунальних послуг. Наслідком цього рішення стала глибока криза неплатежів у газовій сфері, яка вкрай згубно впливає на можливості газорозподільної компанії підготувати мережі й обладнання до осінньо-зимового періоду.
Тому «Івано-Франківськгаз» змушений подавати справи до суду на боржників. Уже надіслано 30 тис. досудових попереджень про необхідність сплатити за надану послугу. Стягнення боргів у судовому порядку призведе до додаткових фінансових витрат. Окрім боргу, споживачу доведеться сплатити судовий збір – 2,1 тис. грн, а також виконавчий збір  -10% від суми заборгованості і можлива заборона виїзду за межі України. У багатьох випадках сума додаткових витрат перевищить суму, яку споживачеві слід сплатити за послугу з розподілу газу.
На жаль, активно нарощують борги й отримувачі субсидій. Компанія передає структурним підрозділам з питань соціального захисту населення списки споживачів, в яких наявна заборгованість понад три місяці. У разі не оплати такої заборгованості —  житлова субсидія на опалювальний період не призначатиметься.

ДО УВАГИ СПОЖИВАЧІВ ПРИРОДНОГО ГАЗУ!

Шановні споживачі природного газу! Просимо вас у найкоротший термін провести оплату за надану послугу розподілу газу. В іншому випадку, після відміни обмежень встановлених Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України,...

Зменшено плату за обслуговування мереж при відсутності споживання газу

Вчора на засіданні НКРЕКП схвалено проект рішення, який удосконалює механізм визначення плати за послуги розподілу природного газу для побутових споживачів, які є новими або які протягом минулого газового року не споживали природний газ. Так,...

До уваги споживачів природного газу!

Долинське відділення АТ «Івано-Франківськгаз» інформує, що Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) постановою від 07.10.2019 № 2080 затвердила зміни до Кодексу газорозподільних...

0 Коментарів

Ми у соцмережах

Пошук на сайті

Випадкові новини

Авторизація